Прекрачвайки прага, собствениците на пейзажните градини получават буквално същите емоции и впечатления, като в поле или гора.

Мистерия, уединение, сложност на изображението, усещане за единство и хармония... В такава градина естествеността е основната цел и главният инструмент за проектиране.

Между цветните лехи и хребетите, групите растения и отделните предмети се създават меки преходи, които напомнят за очарованието на дивата природа. Естествената красота обединява зелени тревни площи, храсти и дървета, цветни и ярко цъфтящи растения в едно цяло, което дава усещане за изобилие от форми и цветове, и същевременно се запазва удивителния баланс и цялостта на дизайна. Свързването на всичко - от жив плет до цветни лехи в една плавна картина, не може да се намери в нито един друг стил.

. Усещането за тази хармония се постига чрез много средства. Разбира се, най-известната и очевидна техника е използването на диви растения и естествени видове. Но не само дивата флора може да добави мекота и хармония към пейзажната градина. Ефектът на фойерверки от цветове и в същото време абсолютна естественост може да се създаде и с помощта на класически култивирани растения и дори чрез засаждане на признати цъфтящи фаворити.

. Разбира се, една цветна мавританска поляна или собственоръчно създадена смесица от цъфтящи едногодишни растения и треви, която се коси само веднъж на сезон и ще ви зарадва с цъфтяща морава без специални грижи, също ще ви даде усещането за дива природа и бунт от цъфтеж. Но възможностите за цъфтящи композиции не се ограничават само до ливадни ансамбли.

. Хребети, цветни лехи, масиви, гъсталаци - всички тези декоративни композиции в пейзажна градина създават основата на дизайна, парадирайки с плавни преходи.

Модните фаворити

Основните инструменти за създаване на цветни ландшафтни композиции са онези многогодишни растения, за които е невероятно лесно да се грижите. Днес на върха на популярността са растения с текстурна изразителност, способност за въвеждане на елементи на изненада, с цветна наситеност, дълъг цъфтеж и ярка индивидуалност. С помощта на такива трайни насаждения, поставени поотделно или в групи, смесени в хаос, се създават гъсталаци с желаната форма. Растенията сами си вършат работата - само след няколко сезона създават онази живописна картина, към която сте се стремили в началото. И винаги изненадват с неочакваното си "поведение".

Модните фаворити включват: напръстник, хелениум, камбанки, лупина, здравец, макове, центрантус, купена, ириси, аквилегия, лупен, ясен, декоративни треви, градински чай, аконит, валдщайния, бъз и коча билка, риган и други. Избират се растения, които са мощни, силни, с добра способност за разпространение и завладяване на територия.

0 Едногодишни растения не се използват в такива композиции - ландшафтни цъфтящи масиви се правят само от трайни видови. Но повечето растения са способни на самозасяване, и спонтанно разпространение, което добавя усещане за импровизация към композициите.

0 Ако трябва да поставите храсти в композицията и ако за красиво цъфтящ фон искате да въведете високи дървесни, за да обогатите вертикалната структура или да придадете дълбочина на целия ансамбъл, тогава е по-добре да направите избор измежду ниски и средноголеми храсти и дървета, които цъфтят красиво. През периода на цъфтеж ще ви зарадват с красноречивата си стилистична изразителност офиката, черешовите дървета, козята върба, орловите нокти, бербериса и други.

6 принципа за буйни пейзажни ансамбли

Грижата, смелостта и използването на предимствата на вашата градина, вградени в принципите за избор на модни цъфтящи композиции в естествен стил, ще ви помогнат да намерите правилния подход при подреждането на буйни пейзажни ансамбли:

1. Внимателно огледайте мястото и се опитайте да се ръководите от неговата топография. Малки вдлъбнатини, склонове и могили ще ви помогнат да намерите най-добрата стратегия за естествен дизайн, както и панорамата, която се отваря на дадено място. Така че, в зона, отворена към слънцето с плоска топография, композиция в стил тревна площ ще изглежда по-изгодна, където има вдлъбнатина, можете да играете с блатна цветна леха или да я комбинирате с цветна градина; лек наклон или издигане ви позволява да използвате пустинни и степни растения, да играете с почвопокривни и скалисти градини.

Празните или плоски места на заден план ще ви подскажат къде да засадите високи растения, а фонът, който е твърде цветен, ще ви подскаже къде трябва да изберете по-семпло решение.

Светлината също влияе върху вашата дизайнерска стратегия. В крайна сметка сенчестите ансамбли с диви трайни насаждения и папрати, възможността за проектиране на слънчеви зони от обикновени цъфтящи тревни площи до неспокойни прерии или непредсказуеми ансамбли с комбинирана светлина предоставят различни възможности и предлагат различен избор на растения.

2. Винаги първо избирайте големите акценти и растения, ако имате нужда от тях във вашата цъфтяща композиция. Преминете от храсти и дървета, които играят ролята на визуален връх, към високи и средни трайни насаждения и едва след това запълнете пространството с почвопокривни.
От голямо към малко - този принцип работи и тук.

3. Подбирайте растенията така, че цветовете заедно да не изглеждат претенциозни, а да създават усещане за игра на естествени тонове, но обърнете основно внимание на времето за цъфтеж. Когато създавате цветни лехи, които трябва да изглеждат естествено, добре е да изберете 1-2 фаворита за всеки сезон и да се опитате да разтегнете цъфтежа възможно най-дълго.

4. Наличието на каквато и да е система в засаждането в пейзажен стил ще доведе до нарушаване на самия смисъл на запълване на композицията. Поставете всяко растение по два начина - няколко или една голяма изразителна група и разпръснете 1-3 разсада по останалия периметър. Единственото нещо, което трябва да спазвате, е разстоянието при засаждане (за такива композиции вземете средния или максималния размер за всяко растение).

5. Доверете се на природата: само природните сили ще се намесват в цветната градина след нейното създаване. Времето ще промени съотношението на растенията, тяхната роля и разположение. Не се разстройвайте, ако едно от растенията внезапно изчезне - изтласкването на конкурентите е нормално явление в природата. Самозасяването, наличието на пълзящи корени и мощна трева ще доведат до факта, че вашата красиво цъфтяща композиция ще се формира сама.

6. Не се страхувайте да използвате допълнителни дизайнерски техники, които ще подсилят, подчертаят и структурират композицията или ще добавят нещо ново към нея и ще укрепят асоциацията с пейзажния стил. Ако смятате, че изразителността не е достатъчна, добавете неочаквана стена към цъфтящите растения, малка пешеходна пътека, фрагмент от алпинеум, поставете хранилка за животни, къща за насекоми или таралежи, помислете дали теренът е подходящ за езерце или друг воден обект наблизо.