„Източноевропейският регион е увеличил вноса на плодове и зеленчуци с 28% от 2019 г. до 2023 г., достигайки внушителните 10 милиарда долара, като изключим вътрешнорегионалната търговия. Въпреки демографските тенденции, стабилизиращи много сегменти на вноса през последните години, остава значителен потенциал за нови пазарни ниши, подходи, доставчици и продукти", казва Евген Кузин, международен консултант и пазарен анализатор на градинарство в Организацията по прехрана и земеделие (FAO).

Сладките картофи, авокадото и пресните боровинки бяха най-бързо развиващите се категории за внос в региона от 2019 г. до 2023 г., предлагайки разширяващи се пазарни възможности както за установени, така и за нови доставчици в Източна Европа, включително Египет и Мароко.

„Трябва да се отбележи, че действителното присъствие на египетски и марокански продукти може да е значително по-високо, отколкото предполагат официалните данни, тъй като регионът все още внася големи количества плодове и зеленчуци чрез реекспортиращи страни като Холандия, Германия или дори Полша и Чехия", добави Евгений Кузин.

Сладките картофи продължават да набират популярност сред източноевропейските потребители, като страни като Украйна и Румъния вече създават малки производствени бази за тази култура. Общият внос на сладки картофи се е удвоил в региона през последните пет години, надхвърляйки 22 000 тона през 2023 г., като Египет успешно се конкурира със САЩ и Испания.

Вносът на пресни боровинки също почти се е удвоил от 2019 г. до 2023 г., воден от нарастващото потребление извън сезона на всички пресни горски плодове в Източна Европа. Сега Мароко е шестият по големина директен доставчик, благодарение на уникалните си сезонни възможности за доставка на боровинки преди началото на испанския сезон и след пиковите доставки от Южното полукълбо.

Вносът на авокадо в Източна Европа наближава 100 000 тона през 2023 г. с разнообразна гама от доставчици, присъстващи на пазара. Мароко е утроил директния си износ за региона до около 1000 тона, но това все още е недостатъчно, за да го постави сред водещите доставчици.