Всеки мечтае за собствена уханна градина. Освен усилия и труд, тя изисква и значителни разходи. Но грижите не трябва да са скъпи. Пестеливото градинарство е подходящо както за начинаещи, така и за напреднали градинари.

Първите години от създаването на градина, разбира се, са финансово скъпи. Фокусирането върху малки, осъществими дейности ще ви позволи постепенно да вървите напред, разширявайки обхвата си и сбъдвайки мечтите си. Творческият подход ще ви позволи да разнообразите вашата градинска рутина.

Здрав разум и планиране

Периодът на ниска активност в градинарството е студеният сезон. Това е прекрасно време за планиране и подготовка за пролетния сезон. Помислете колко и какви зеленчукови, многогодишни и едногодишни растения ще ви трябват, как най-добре да ги разположите и вземете решение за цветовата схема на цветните лехи.

Многобройните уебсайтове, книги, ръководства и списания за озеленяване не са заместител на ландшафтния дизайнер, но те могат да предоставят различни идеи, а много форуми предоставят някои доста професионални съвети. Позволете на творческия си дух да се събуди и изложете мислите си на хартия или използвайте специализирано уеб приложение. С търпение, време и въображение можете да създадете градината на вашите мечти.

Къде да търсите необходимите

растения и инструменти

След като растенията и културите са избрани, можете да започнете да ги купувате. Ключът е да избягвате импулсивни покупки. Но всеки е правил това в даден момент. Несигурността за нещо е причина да го изоставите и да проверите собствените си планове. Посещението на два или три градински центъра за търговия на дребно ще ви позволи да видите какво предлагат, докато онлайн пазаруването в градински центрове ще ви спести време и усилия. Много градински центрове, разсадници и онлайн магазини предлагат есенни отстъпки не само за посадъчен материал, но и за семена и инструменти, така че това е моментът да потърсите страхотни оферти и по-специално за дървета, храсти и трайни насаждения, които се засаждат през есента.

В повечето общности за градинарство през есента и пролетта градинарите любители публикуват реклами за продажба или размяна на растения и излишни семена, но на много по-ниска цена, отколкото в разсадниците.

Нов поглед върху градинските консумативи

Ключът към успешното градинарство е наличието на правилните консумативи и инструменти за работата, но списъкът с тях може да бъде огромен, от ръкавици и линийки до ножици и триони.

Инструментите, предавани по наследство, може да изискват ремонт поради износване, но при разпродажби можете да закупите използван инструмент в добро състояние. Добрият градинар, независимо от бюджета, е находчив. Някои неща са на една ръка разстояние, просто се нуждаем от нов поглед.

Рециклиране

. Растението може да се засади директно в саксия. За отглеждане на семена са подходящи и опаковки за яйца (пластмасови) и всякакви пластмасови съдове от опаковки на хранителни продукти. А почти всичко (от буркани и саксии до стари саксии и кашпи) може да се превърне в контейнер за отглеждане, ако направите дренажен отвор.

. Счупените и натрошени тухли са подходящи за създаване на пътеки и бордюри. В употреба влизат и дървени стърготини, борови иглички или настъргани листа.

. Пръчки и клони от вятърна или санитарна сеч, стар водопровод или рамка на легло могат да служат като надеждни опори и опорни конструкции за растенията, както и за декоративно разделяне на площите за засаждане.

. Спуканите маркучи могат да се използват за капково напояване. Различни празни контейнери могат да се използват за събиране на дъждовна вода, а от порутени стълби да се направят рафтове.

Какво да правим с почвата

Един прост анализ на почвата ще ви позволи да намалите разходите за доста скъпи торове, както и за растения, за които условията може да не са подходящи. Познавайки нейния вид и киселинност, е по-лесно да изберете оптималните добавки. За анализ можете да закупите специални индикаторни ленти или да използвате трапезен оцет, креда или листа от касис.

Биологично земеделие

Мулчирането, като основен източник на хранителни вещества и начин за задържане на влагата, ще намали разходите както за торове, така и за потреблението на вода, спестява и усилията за борба с плевелите. 5 до 8 см слой мулч около дърветата и храстите ще изолира корените им и ще ги предпази.

. Зеленият жив мулч е много по-евтин и по-достъпен. Стърготини могат да бъдат закупени от местни дъскорезници и трябва да се използват само като средство за покритие, но ядковите стърготини трябва да се избягват. Важно е да следите от кои растения идват дървесните стърготини - иглолистните подкиселяват почвата, което не всички растения харесват.

. Отличен начин за запазване на почвата е засаждането на почвопокривни растения. Като покриват бързо земята, те намаляват изпарението, а някои култури дори отблъскват вредните насекоми.

. Не забравяйте да си направите компостер - незаменим е за градинаря и е източник на евтин органичен тор.

. Дайте предпочитание на потъналите лехи, което ще намали разходите за подмяна на почвата. Когато използвате големи контейнери, редувайте слоеве трева и градинска пръст.

Оптимизирате отглеждането

и размножаването на растенията

. Когато избирате растения, трябва да вземете предвид условията им на отглеждане и да дадете предпочитание на адаптирани, регионални култури с малък размер.

. Растенията, включително редица трайни насаждения, могат да се отглеждат от семена и така спестявате разходите за закупуването им.

. Разсадът предлага някои предимства и позволява на растенията да навлязат по-бързо във вегетационния сезон.

. Директната сеитба отнема по-малко време но не е подходяща за всички почви. Много семена на цветя и зеленчуци остават жизнеспособни няколко години на хладно и сухо място.

. Много цветя, храсти и дървета растат трудно от семена и е почти невъзможно да се получи потомство от хибриди, така че резниците (хортензия, петуния, лобелия) и разделянето на коренища (лилейници, гайлардия, хоста, хризантема) са подходящи за такива растения.

. Събирането на семена не само спестява пари, но и ви позволява да получите растения, адаптирани към специфични условия. Това е умение, трупано с годините. Можете да събирате семена от най-често срещаните растения, като невен, грах, тиква и други. Турският карамфил, маргаритката и теменужката се размножават добре чрез самозасяване.

Собствени торове и препарати за защита

Вашият собствен компост е отличен вариант за замяна на закупени торове, но е доста трудоемък.

Съберете няколко ключови съставки, които всички имаме в домовете и градините си: сухи листа, трева и растения от косенето, утайка от кафе, обрезки от плодове и зеленчуци.

Премествайки ги в купчината компост, природата ще поеме юздите и за период от няколко месеца до година или повече ще създаде чудесно допълнение към почвата чрез постепенно разграждане на материалите.

Торовете стимулират растежа и развитието на растенията. Утайката от кафе може да обогати почвата с азот, калий и магнезий, чаят и прясно окосената трева с азот, черупките от яйца с калций, пепелта с калий, а отварата от зеленчуци и яйца ще направи растенията буйни. Повечето промени в почвата са органични и могат да се направят у дома. Например, натрошена кора или дървени стърготини, събрани след цепене на дърва или в най-близката дъскорезница, костно брашно, хумус на базата на пилешки изпражнения и други.

Естествени механизми

за предпазване от вредители

Цитрусовите кори, яйчените черупки и сапунената вода могат да помогнат при леки нашествия от вредители. Репелентните растения срещу определени видове насекоми също помагат.

А за да привлечете полезни насекоми в градината, трябва да засадите медоносни растения или цветя с яркожълти нюанси.

Смърчът, борът, липата, върбата, елшата и калината са отлични убежища за хищни насекоми и птици. За да се запазят полезните насекоми, на изолирани места могат да се поставят малки дървени кутии, пълни със суха трева.