1. Засадете есенни цветя 

Подгответе се и предварително засадете цветя и храсти в градината, които ще я украсят през есента - например берберис и физалис. Те променят цвета на листата си в огненооранжево и червено с наближаването на септември, озарявайки градината и създавайки много цветен акцент.

Ако на мястото все още няма такива растения, можете да планирате да ги засадите през следващата година, като в същото време разчистите и подготвите мястото, за да улесните работата си през пролетта.

И тази есен опитайте да украсите градината със саксийни растения, например астри, анемонии или хризантеми. Разпределете саксии върху и около стъпалата на верандата, около периметъра на къщата и близо до местата за сядане и почивка в градината.

2. Подредете тикви 

Много евтин и ярък начин да украсите есенната градина е да използвате тикви. Тиквите за декорация са много удобни, поради своята практичност, достъпност, както и разнообразие от форми и нюанси. И така, освен „оранжевите" сортове (орех, амазон и бадем) има тикви, чийто цвят може да бъде зелен, сив и дори сребрист - сякаш е покрит със скреж. Тези видове могат да се използват за създаване на декорация в успокояващи цветове, например в стила Прованс.

Можете да "разредите" тиквата с ябълки или декоративно зеле. То се запазва добре дори при първите слани и внася в декора богата палитра от зелени, сиви и синкави цветове.

Ако искате тиквите да издържат по-дълго в градината, трябва да отрежете горната част и да премахнете пулпата, като оставите само кората. Сложете тиквата да изсъхне в топла стая, като я натъпчете с намачкани вестници.

След това можете да изрежете шарки върху нея или да направите дупки и да поставите свещ вътре. За да не се разваля тиквата още по-дълго, третирайте я с лак отвътре и отвън.

3. Използвайте сухи цветя 

Интересна украса за есенната градина ще бъдат декоративни бали от слама, царевичак или сухи цветя, поставени във вази или кофи. Този декор се съхранява дълго време и преди настъпването на зимата може да бъде прибран в бараката до следващата година.

4. Направете гирлянд от физалис 

Можете да направите гирлянди или венци от оранжеви фенери от физалис и да ги окачите на къщата си или на голите клони на дърветата. Резултатът е ярък есенен декор за градината.

А ако поставите физалис върху диодите на гирлянда, захранвана с батерии, ще получите украса, която ще превърне градината вечер в едно наистина вълшебно място.

5. Топиарий 

Можете да украсите с ярко есенно дърво на щастието - топиар. Създаването ще отнеме само три до четири часа. Намачкайте малко вестници на топка и покрийте с платнена лента. Направете вдлъбнатина в топката за пръчка с дебелина 2-3 сантиметра, и ги закрепете с пистолет за лепило.

Като използвате моментно лепило, залепете шишарки, изсушени кленови листа, клони от офика - каквото намерите в градината - върху топката. За да закрепите топиария в саксията, използвайте хоросан от алабастър или големи камъчета.

6. Украсете с венец 

Есенният венец може да се използва за украса на вратата на къщата, стената на плевнята или портата. За основа на венеца използвайте върбова клонка или пластмасов кръгъл обръч. Ако нямате умения за тъкане, можете просто да залепите растенията с пистолет за лепило.

Използвайте всичко, което се намира в градината или гората близо до вилата - клони, листа, шишарки, кестени. Можете да добавите ярки панделки.

Дърветата в градината могат да бъдат украсени с цветни ловци на сънища - принципът на производство е подобен на венец, само сърцевината на този занаят ще бъде изтъкана с конци.

7. Създайте уютно място за почивка 

С настъпването на есента работата в градината намалява малко и можете да създадете красиво и уютно място за почивка.

Пренесете ретро столове в градината, добавете ярки покривки и възглавници, тиквени декорации и фенери.

8. Добавете осветление 

Започва да се стъмва по-рано: за да не изглежда градината мрачна, погрижете се за допълнително осветление.

Това могат да бъдат фенери със свещи за верандата, гирлянди и вградени електрически фенери за дървета и по пътеки.

Топлата жълта светлина създава атмосфера на комфорт и интимност в пространството.