Във Франция се увеличават плановете за изкореняване на лозя, за да се помогне на лозарите да преодолеят кризата, засягаща сектора, причинена от спада в потреблението на вино, последиците от изменението на климата и растящите разходи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейската комисия утвърди през ноември 2023 г. план за окончателното изкореняване на 8000 хектара от първото контролирано наименование за произход (appellation d'origine contrôlée - AOC) лозе във Франция със 103 000 хектара, което може да включва до 1500 допълнителни хектара до следващата зима.

Тази план, съфинансиран от държавата с 38 милиона евро и от браншова асоциация с 19 милиона евро, предлага 6000 евро на изкоренен хектар, при условие че парцелът се пренатурира (промяна на насажденията) за 20 години или се възприеме друг вид култура.

Повече от 1200 производители, или повече от 20 на сто от винопроизводителите в Бордо, са поискали да се възползват от този план.

Този "санитарен" план има за цел да се бори срещу златистото лющене - болест, която заплашва изоставените лозя и косвено прави възможно намаляването на производствените обеми.

Бюджет от 150 милиона евро за две години беше обявен в края на януари от министъра на земеделието и на хранителния суверенитет на страната Марк Фено.

Франция представи плана си на Европейската комисия вчера, най-накрая снабдена с "временен пакет от 120 милиона евро" след проучване сред винопроизводителите.

Формализирането на плана отне няколко месеца, защото "в ОСП (обща селскостопанска политика на ЕС) няма мярка за изкореняване", обяснява Жером Деспе, президент на Националното сдружение за земеделски и морски продукти "ФрансАгриМер" (FranceAgriMer).

Поради това през лятото ЕК поиска от Франция да представи план, основан на планираните мерки за помощ за секторите, засегнати от последиците от конфликта в Украйна.

Този план предвижда помощ за окончателно изкореняване до 4000 евро на хектар, което теоретично би позволило да се покрият изкореняването на 30 000 хектара.

Това "ще допринесе за балансиране и по-добро регулиране в дългосрочен план на обемите, вложени в производството във връзка с развитието на потреблението", според оценка на Министерството на земеделието и на хранителния суверенитет.

В момента "има спешна нужда да бъде валидиран, за да бъде представен до края на годината", за да може Европейската комисия да одобри плана за отпускане на средствата, посочва Деспе.

Това може да бъде решено вследствие на дейността на "работна група на високо равнище", обединяваща Комисията, държавите-членки и представители на сектора, чиято първа среща се проведе на 11 септември в Брюксел и която трябва да продължи до края на годината, заяви още той.

Това "ще представлява важен принос за определянето на стратегиите и политиките, с които секторът за производство на вино трябва да бъде осигурен" за следващата ОСП, която трябва да влезе в сила от 2027 г. и трябва да бъде приета през лятото на 2025 г., обясни Пиер Баску, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК пред евродепутатите в началото на септември.

"Трябва да действаме много по-бързо. Тази група на високо равнище трябва спешно да направи предложения до Комисията, за да може да ускори временната система за изкореняване", твърди Жером Деспе, според когото Франция, Испания и по-специално Италия настояват за приемането на временни мерки за изкореняване.

Според него европейската помощ може да възлезе на 2500 евро на хектар със забрана за презасаждане за период от четири години. Това би помогнало да се намали част от свръхпроизводството и да се разработи стратегия за засаждане на сортове грозде, по-добре адаптирани към пазарното търсене и изменението на климата.

Що се отнася до предвидената площ, близо 100 000 хектара от приблизително 800 000 хектара френски лозя могат да бъдат засегнати от изкореняване, независимо дали е постоянно или временно, обяви министърът на земеделието на Франция в края на януари.

Според Жером Деспе засегнатите площи "най-вероятно" ще възлизат между 50 000 и 60 000 хектара.