Българските вкусове триумфираха на Riga Food 2024

България успешно завърши участието си в международното изложение за храни "Riga Food 2024", проведено от 5 до 7 септември в Рига, Латвия.

Пет водещи български фирми, членове на Асоциацията "Традиционни български консерви", представиха своите продукти на националния щанд на страната ни и привлякоха интереса на професионалната публика и многобройните ценители на качествените консервирани плодове и зеленчуци. Това са „Балкан Агрикалчарал" ЕООД, „Дерони" ООД, „Фрукто Сливен" АД, „Харвеста" ЕООД и „Bulgarian Wild Mushrooms" Ltd.

Българското участие бе организирано от Асоциация „Традиционни български консерви", с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие".

„По време на изложението, фирмите – изложители проведоха успешни срещи с представители на компании, търгуващи с храни и кетъринг фирми, за разширяване на своето пазарно присъствие в страните от Прибалтика. Това е регион, в който делът на български продукти в сектора има потенциал да се разшири и ние усилено работихме за това през трите дни на Riga Food 2024", каза председателят на асоциацията Димитър Ангелинов. По думите му успешните срещи са довели до нови бизнес партньорства и разширяване на дистрибуторската мрежа в Латвия и други европейски държави.

Riga Food 2024 се оказа успешна платформа за демонстрация на уникалните вкусове и традиции на България в сектора на хранително-вкусовата индустрия, смята и организационният секретар на асоциацията Антоанета Божинова.

„Щандът на България привлече вниманието с иновативни и вкусни предложения, което доведе до много положителни отзиви и интерес от страна на потенциални клиенти и партньори. Заложихме на местното производство и традиционни рецепти, които подчертават регионалните характеристики и изключителния вкус на качествените сортове български плодове и зеленчуци, узрели от слънцето, събрани и преработени по модерен и устойчив начин. Това са глобалните тенденции в сектора и с гордост мога да кажа, че нашите производители са подготвени да отговорят на тези изисквания на клиентите и търговците", подчерта Антоанета Божинова.

Акцент на българския щанд бяха не само традиционните продукти, но и иновациите в хранително-вкусовата промишленост. Българските производители демонстрираха как съчетават устойчиви и екологично чисти практики с автентични, локални рецепти, отговаряйки на нарастващото търсете от потребителите на здравословни и екологични храни.

Част от българските участници се включиха в конференция за устойчиво развитие в хранителната индустрия от съпътстващата програма на форума и споделиха своя опит и успехи в прилагането на екологично чисти технологии. Посетителите имаха възможност да се запознаят с новите тенденции в здравословното хранене, биоразградимите опаковки и методите за намаляване на отпадъците в производствения процес.

Участието на България в "Riga Food 2024" беше важна стъпка към по-здравословно и устойчиво производство, демонстрирайки как традициите и иновациите могат да вървят ръка за ръка и да променят индустрията, убедени са организаторите от Асоциация „Традиционни български консерви".