Растенията се проверяват за нападение от неприятели

Поливане

Патладжаните се нуждаят от редовно поливане, но не обичат преовлажняване. Растенията се поливат, когато почвата изсъхне. Препоръчително е водата да се дава в близост до корена, като трябва се избягва попадането на влага върху листата, тъй като може да се благоприятства развитието на гъбични заболявания.

  • Патладжаните имат най-голяма нужда от влага по време на цъфтеж и плододаване.
  • Трябва да се полива, така че почвата да се намокри на дълбочина 20-30 см.
  • При растенията, които се отглеждат в оранжерия, тя трябва да се проветрява след всяка поливка, за да се предотврати натрупването на конденз вътре.

Разрохкване и мулчиране

След всяко поливане е необходимо почвата около растенията да се разрохква. Така се предотвратява образуването на почвена кора, подобрява се достъпът на кислород до корените, но също така се отстраняват и плевелите.

За да намалите количеството поливане и плевене, може повърхността да се мулчира с окосена трева, слама или торф. Освен това мулчът ще защити корените през студените нощи.

Хранене

За да получите добра реколта от патладжани, трябва да подхраните растенията 3-4 пъти през сезона.

Препоръчителните периоди са:

  • около две седмици след засаждането на разсада;
  • в периода на поява на пъпки;
  • в момента на завързване на плодовете;
  • в началото на плододаването.

Неприятели

Патладжанът е зеленчукова култура, която се напада от сравнително по-малко неприятели. Все пак има такива и градинарите редовно трябва да преглеждат лехата, за да следят за появата им.

  • Колорадски бръмбар

Безспорно това е неприятелят, който може да нанесе по-сериозни вреди. Възрастното и ларвите нагризват листата, а когато са много на брой и цялата повърхност, без най-дебелите им жилки. Бръмбарите са в състояние да изядат до пет пъти повече храна от ларвите.

През годината неприятелят развива 1-3 поколения в зависимост от климатичните условия през годината.

  • Листогризещи гъсеници

По листата вредят и гъсениците на ливадната пеперуда, на градинската и гамозначната нощенка. При силно нападение те могат да обезлистят патладжана.

Гъсениците може да нападнат и плодовете, които стават негодни за консумация.

Тъй като развиват няколко поколения, често на едно растение може да се установят повреди от различните. Такова растение изостава в развитието си, може и да изсъхне.

  • Обикновен паяжинообразуващ акар

При масово намножаване на акара нападнатите листа са оплетени в паяжина и имат пъстър мраморен вид, а по-късно стават ръждиво-бронзови, завяхват и опадват.

  • Цикади

Неприятелите са опасни, защото пренасят причинителя на болестта столбур, която не може да се лекува.

  • Листни въшки

По вида най-често се срещат прасковената и зеленоивичестата. Те смучат сок от листата и цветните части. При силно нападение растенията изостават в развитието си. Когато масовото намножаване на въшките съвпадне с цъфтежа или с образуването на завръзите, цветовете и младите плодчета окапват или остават недоразвити.

  • Почвени вредители

По-голямо значение имат телените червеи и поповото прасе, които са опасни за повечето зеленчукови видове в градината.

..., сн. 02-2 02-3 – Колорадският бръмбар и листогризещите неприятели могат напълно да скелетират листата