Все повече деца поглъщат големи количества паста за зъби, което води до стомашни проблеми, съобщи токсикологичният център NVIC, Нидерландия.

През миналата година центърът е получил 301 сигнала за хора, които са погълнали твърде много паста за зъби, което е с 16 повече в сравнение с 2021 г. В около 285 от случаите става въпрос за деца.
Флуоридът в пастата за зъби може да доведе до чревни проблеми, а ако се приема в големи количества, влияе на сърдечната дейност.

"Често децата се хващат за тубичката, когато родителите им се обърнат с гръб. Това са злополуки, а не инциденти, които се случват по време на ритуала за почистване на зъбите", казва токсикологът Антоанет Риел пред RTL Nieuws.

Отравянето с флуорид засяга червата, но обикновено проблемът не е сериозен, каза Риел. Но ако едно дете е изяло наведнъж четвърт от тубичка, трябва да се извика лекар, каза тя, особено ако детето е погълнало паста за зъби за възрастни, която съдържа три пъти повече флуорид от тази за деца.

Неизползването на флуоридна паста за зъби изобщо не е вариант, казва зъболекарят Вутер Врисман пред RTL. "Това наистина ще превърне зъбите ви в сито. Имал съм тук родители, които не са давали на децата си флуоридна паста за зъби. Състоянието на зъбите им беше по-лошо от това на другите деца", каза той.

Пастата за зъби е на първо място в списъка на случаите за разболяване, следвана от парфюм и лакочистител. Общо около 1855 души са били засегнати от козметични продукти, включително 1203 деца до четири години.