Повечето стопани отглеждат различни домашни животни. Някои – целогодишно.

Започва се с размера на плевнята

Размерът на плевнята трябва да бъде съобразен с броя и размера на отглеждания добитъка и домашните птици.

Важно е да знаете колко място изисква всяко животно:

  • една крава се нуждае от поне 6 квадратни метра;
  • а ако е с теле (юница) - 10 кв. м;
  • коза - 1,2 кв. м;
  • коза с яре - 1,5 кв. м;
  • бокс за свиня и нерез заема най-малко 5 квадратни метра;
  • за прасенца - 4 кв. м за цялото котило;
  • за пилета - 1 кв. м за 5 кокошки-носачки или 4 глави месодайни породи.

За да отглеждате крава, свиня или нерез, коза с 2 ярета или дузина пилета,

ще ви трябва площ от поне 26 квадратни метра

А за да се грижите за добитъка си, ще ви е необходим приблизително 1 х 3 м, но не бързайте да забиете колчетата за маркиране - трябва внимателно и разумно да планирате тази зона.

Би било по-правилно да оформите приблизително квадратна стая с размери 5,2 x 5 м.

  • От едната страна можете да поставите крава и прасе, като направите 3-метрова ограда по цялата дължина,;
  • а от другата страна - през коридор най-малко 1 м ширина, поставете клетките за козите и пилетата с ширина 1,2 м.

Внимание! Можете да направите вход в единия край на коридора и прозорец в противоположния край. По този начин пилетата (за тяхната санитарна безопасност) ще бъдат отделени от големите животни.

Препоръчително е да изберете високо,

добре осветено място за двор

със зона за разходка на животните в топло време. Ако няма такова място, трябва да внесете почва, да я уплътните добре и да поставите пясъчна възглавница отгоре. С такава основа ще бъде по-лесно да се справите с мръсотията през пролетта и есента.

Крави, прасета, пилета, овце и кози (в по-малка степен)

изискват умерен термичен режим,

така че е по-добре да се изгради обща плевня за тях от кръгли трупи, въпреки че използването на тухли, шлака или пенобетон, както и запълване на структурата е възможна.

Препоръки от майстори: По-правилно е да се използват по-дълги трупи, като се вземе предвид разширение за съхранение на фураж и инструменти. Тук можете да организирате и фуражна кухня и изба. За да се спести кръгла дървесина, това сервизно помещение може да бъде направено от дъски.

Височината на основното помещение от пода до тавана трябва да бъде най-малко 2,5 м. Най-често стените се изрязват по опростена технология: в ъглите се поставят стълбове с канали, предварително изрязани с резачка, а трупите се полагат в края на шипове в тези жлебове. Самите стълбове се поставят върху шипа на долната страна, а горната също се поставя върху шипа. Това създава силна връзка и стабилност.

Поставете стълбовете вертикално

и ги закрепете със склоновете

Дълбочината на жлеба и височината на шиповете в краищата на трупите е 5 см. За по-лесно сглобяване на стените (в една от двете направени колони) може да бъде изрязана половината от височината и след полагането на трупите трябва да бъде закована на място. Традиционната изолация – теглич, е доста подходяща.

При полагане на горната част

е необходимо да се вземе предвид неизбежното свиване на стените. За да се предотврати увисването и образуването на празнина в стената, стълбът трябва да се скъси с около половината от дънера, оставяйки централната част за шип.

Този шип трябва да е с такава височина, че да се издига (2–3 см) над предпоследния труп в стената. В долната част на горния дървен труп трябва да направите съответено изрез, така че когато се свие, да покрива свободно стълба. Освен това тези трупи трябва да стърчат над крайната стена с около 50 см, а от другия край - с ширината на пристройката плюс още 50 см над надвеса. Тези краища на навеса ще са необходими при изграждането на покрива. Вратата и прозорците се изрязват след монтирането на рамките им.

Крави, прасета, пилета, овце и кози (в по-малка степен) изискват умерен термичен режим, така че е по-добре да се изгради обща плевня за тях
Крави, прасета, пилета, овце и кози (в по-малка степен) изискват умерен термичен режим, така че е по-добре да се изгради обща плевня за тях