Различните технокомбинации пестят време, пазят качеството на сеното, намаляват разхода на гориво, увеличават продуктивността

Новите аграрни технологии, повишаващи ефективността, прецизността и устойчивостта навлизат в агротехниката, не подминават и машините за косене. Тенденциите за обновяване и комбиниране на оборудването в сектора отговарят на най-съвременните и авангардни изисквания за различните типове косачки. По правило в рентабилните ферми работят най-добре балансираните и прецизни косачни агрегати. Косачките с висок капацитет и сигурност носят значителни предимства за окосената продукция и околната среда. Според възможностите си и декарите с ливадни култури, които стопанисва, фермерът може да избере косачка навесна, прикачна, челна, многодискова, с или без кардан, барабанна, механична или хидравлична, челна, странична, или задна. Или комбинирана. Разбира се, като се съобрази с напредъка в конструкцията на новите типове комбинирани косачни системи, в които са заложени редица иновации. Например, тези усъвършенствани машини вече

могат да събират данни

за височината на люцерната, влажността на почвата и други фактори на околната среда и обработвания парцел, предоставяйки информация за подобряване на коситбата.

Друг пример, в косачната техника бързо навлиза роботизирането, внедряването на интелигентни технологии и устойчиви енергийни източници, които осигуряват автономна работа. Използването на GPS и усъвършенствани сензори за навигация в полето стават обичайна практика и чрез тях се избягват препятствия, оптимизира се цялостния коситбен процес. Роботите-косачи могат да бъдат програмирани да следват специфични модели за района, осигурявайки равномерно покритие и намалявайки припокриване и пропуснати места. В действие е и друга модерна практика, в която главна роля играе приложението Swarm Robotics. Новаторството в този подход е използването на множество малки косачки роботи, работещи заедно, чрез което се покриват по-големи площи. Косенето по този способ (един вид комбинация) става по-бързо от една голяма косачка. Но разходите за такава конфигурация са смущаващи...

Друга новост са хибридите.

При комбинация на електрическа мощност с традиционни двигатели се получават хибридни модели, в които са заложени предимствата на двете технологии - постига се по-продължително време на работа и по-ниски емисии. Конструкторите на коситбени агрегати и комбинации не спират дотук. Те включват в своите проекти интелигентни технологии, чрез прилагане на интернет (IoT) интеграция. Този подход осигурява наблюдение в реално време и дистанционно управление на косачките, което позволява на фермерите да проследяват производителността, нуждите от поддръжка и да правят реална навременна оценка на условията на полето. И на тази база да реагират...

В поредицата умни косачки се включват и електрически, и слънчеви, т.е. тези, които се захранват с батерии. Електрическите косачки набират популярност поради по-ниското си въздействие върху околната среда, намален шум и по-ниски експлоатационни разходи в сравнение с традиционните косачки, захранвани с течно гориво.

Те косят с щадящо, адаптивно рязане

Други конструкции интегрират слънчеви панели към косачките за удължаване на живота на батерията и намаляване на зависимостта от външни източници на енергия, което ги прави по-устойчиви и рентабилни. Към това се добавя и предсказуемост на поддръжката, което има съществено значение за планиране на разходите във фарминга. Чрез тях се предвижда кога косачките ще се нуждаят от ремонти и подмяна на едни или други части, минимизирайки времето на престои и удължавайки живота на косачката.

Комбинациите на челна и две задни дискови косачки, които вече са обичайна практика, са добър пример за ефективност. При съчетанието им се използват редица иновативни системи. Една от тях е за оптимизиране на ширината на косене, важно условие при различни режими на работа. Значително предимство на такава система е това, че трите съставни агрегата се припокриват и работят точно при завои и наклонени терени. В работен режим пестят време, гориво, увеличават продуктивността. Мощността на трактора варира до 160-180 к.с. Това потвърждава идеята, че работата на средни и по-големи площи с комбинирани косачки е оптимално условие за икономическа целесъобразност, както и за получаване на качествено сено.

Някои от големите производители на световни марки косачки, като Tanco, John Deere, Kubota, Toro, KUHN, Husqvarna, PÖTTINGER, McHale, MacDon, KRONE и др. предлагат модели, които включват посочените по-горе авангардни характеристики за подобрение на ефективността и намаляване на въздействието върху околната среда. В резултат се съхранява високото качество на продукцията, окосена от люцернови насаждения, ливади и ниви с фуражни култури.

С иновативен подход се характеризират косачките на ирландската фирма Tanco, серия AUTOCUT, която представлява по същество тройна система, задвижвана от тяга с мощност над 180 к.с. Новата тройна косачка с предна (8,9 м) и задна (9,8) ширина на рязане и обработка осигурява автоматично увеличение на производителността. То се постига благодарение на подобрението на

входните съотношения

на трите косачки за постигане на подобрено разпределение на тегло, конски сили и ширини на рязане. Основата на това триединство е заложена в комбинацията AUTOCUT M3, в която и трите агрегата са пълноценни елемент на структурата. Уникалната предна косачка работи с издърпване и разполага с патентована релсова система с ефективна точка на завъртане над земята. Това позволява косачката да се завърта на 19° отпред назад, докато се движи над земята. Така се осигурява ниско рязане с възможност за 850 мм вертикално движение, което гарантира, че предната косачка копира успешно и вдлъбнатини, и отвори на терена. Това е така, защото усъвършенстваното шаси AUTOCUT позволява едновременно хоризонтално и вертикално движение, независимо от предната навесна система на трактора. От съществено значение е и конструкцията на прикачната система на AUTOCUT, която разпределя тежестта между колелата на трактора и косачката. С това значително се намалява напрежението между и върху тях. По-малкото съпротивление при косене допълнително подобрява горивната ефективност и намалява уплътняването на почвата.

Всеки модул в комбинацията е защитен от технологията Shear Hub. В случай на сблъсък, повреденият диск на косачката се отделя от задвижващия механизъм чрез аксиален болт, който държи диска на място. С това се избягва прехвърлянето на натоварването към други модули, което значително

намалява евентуални щети

Системата за трансмисия с директно задвижване на тройната комбинация дава прави откоси, което води до малка или никаква загуба на мощност към ножа. Валове на система COMER VP подобряват движението по време на употреба и имат външна точка за смазване, позволяващи операцията без разделяне на валовете.

Функцията „Активно управление" на AUTOCUT позволява и бърза, и бавна реакция на управление в зависимост от изискванията при актуалните условия на полето. Ъгълът на завъртане до 40° позволява на косачката да се премести директно към следващия ред. С тройната Tanco се коси с 50% повече площ за час и се използва 23-25% по-малко гориво, което практически означава, че намаляването на разходите са значителни.

С комбинираните косачки NOVADISC 732 / 812 / 902 на австрийската компания PÖTTINGER се постига леко и гладко движение и коситба и се

поставят нови стандарти

по отношение на производителността и ефективността. При тях се наблюдава висока якост при ниско тегло, което ги прави най-леки в техния клас. Това позволява да се задвижват и с малки трактори, с мощност от 85+ к. с. Това означава, че комбинацията пести гориво и поддръжка, съдържа предпоставки за дълъг експлоатационен живот. На пазара се предлагат косачните агрегати на фирмата с работни ширини от 7,24 м / 8,08 / 8,92 м. По спецификация имат припокриване от 52 см от всяка страна. За остатъчни площи и клиновидни полета косачните модулите могат да се повдигат отделно.

В стоковата листа на бранда влизат и навесни, и хидравлични, и двойни комбинации от сериите NOVACAT S10 / S12. Трябва да се отбележи, че моделът S12 по същество е една от най-големите комбинации от навесни косачки, предлагана на пазара. Предлага пълна работна ширина от 11,20 м с необходима мощност от 160 к. с. и най-нисък разход на гориво, т.е. 25% по-малко дизел при 25% по-висока производителност, отбелязват експерти от фирмата. В резултат на това може да се постигне резултат от 13 ха/ч с икономия 700 л дизел на 1000 ха. 

КОМЕНТАР

Съвместимостта

Коситбата е интегрална част от сложния, деликатен и твърде важен производствен организъм Зелена линия, в която всеки компонент е незаменим. За да се получи нужната спойка между съставните й части трябва да се задейства механизмът на съвместимостта. Иначе казано, всяка машина от косачката до балировачката трябва да влизат в работна синергия, без която линията се нарушава и крайният резултат за изхранване на добитъка обикновено е незадоволителен, меко казано. Това са азбучни истини, но те са незаобиколими в момента, когато фермерът избира новата си, модерна, дигитализирана машина за косене. Т.е. работната ширина на коситбената комбинация трябва да е съвместима със сеноразпръсквачката, сенообръщачката, сеносъбирачката и т.н. за да се получи най-продуктивно използване и най-добро качество на работа от съставните елементи на Зелената линия.

Например, такъв ефект на разпръскване се постига, когато сенообръщачът покрива изцяло откоса при всяко преминаване. И затова тракторът трябва да се движи по лента без окосена люцерна. По същия начин стопанинът трябва да намери и подходящата сенообръщачка съвместима с действащата косачка.

Експертите и опитните фермери съветват: когато се избира инвентар от Зелената линия, е важно всички компоненти да са съвместими по отношение на работна ширина, капацитет, скорост и системи за прикачване. Това ще осигури ефективен, безпроблемен, оптимален работен процес за производство на сено и силаж. Например, ако косачката има работна ширина от 3 метра, обръщачът и събирачът трябва също да са проектирани за тази ширина.

Съществено значение има и капацитетът на елементите на Зелената линия. Капацитетът на събирача и балировачката трябва да съответства на количеството сено, което косачката и обръщачът обработват. Устройствата трябва да работят при съвместими скорости, за да се избягнат задръствания и неефективност. Всички инвентари трябва да имат съвместими системи за прикачване към трактора. Това включва стандартни прикачни механизми и хидравлични системи. 

Тройната комбинация не изпитва затруднение при завои
Тройната комбинация не изпитва затруднение при завои
Tanco не се плаши от гъста ливадна растителност
Tanco не се плаши от гъста ливадна растителност
Откосите на комбинацията PÖTTINGER са съвместими с останалите компоненти на Зелената линия
Откосите на комбинацията PÖTTINGER са съвместими с останалите компоненти на Зелената линия
Дисковете на косачките на PÖTTINGER комбинацията режат на зададената височина
Дисковете на косачките на PÖTTINGER комбинацията режат на зададената височина
Тройната комбинация има възможност да коси едновременно на нормален и наклонен терен
Тройната комбинация има възможност да коси едновременно на нормален и наклонен терен
Комплекти от малки роботизирани косачки работят ефективно с приложението Swarm Robotics
Комплекти от малки роботизирани косачки работят ефективно с приложението Swarm Robotics