Скоростта на наддаването им на тегло зависи от няколко фактора:

Температура и влажност на въздуха. Оптималната температура за отглеждане на прасета трябва да бъде между +14-22°C. През зимата температурата в кочината не трябва да пада под +8°C. А влажността на въздуха да не е повече от 80%.

Площта на помещението за 2 прасета трябва да е от 3 кв. м на животно. В тясна кошара прасетата се движат по-малко, напълняват по-бързо и по-лошо усвояват храната.

Хранене: Диетата пряко влияе върху скоростта на наддаване на тегло. Тя трябва да бъде балансирана по съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати, обогатена с витамини и минерали.

Възраст. Максималното дневно наддаване на тегло при прасетата се наблюдава на възраст между 6 и 8 месеца. В по-напреднала възраст растежът се забавя, което не покрива разходите за изразходвания фураж. Следователно, на възраст от 8 месеца, прасетата, които се отглеждат за месо, са готови за клане. И обратно - ранното клане също е нерентабилно, защото последните два месеца на хранене дават забележимо наддаване на тегло.

Осигурете храна на прасетата за зимата

Основата са зърнени и бобови култури със задължително добавяне на растителни мазнини и животински протеини. За да намалите разходите, в есенната диета се въвеждат пресни зеленчуци и билки от семейството на бобовите растения (люцерна, детелина, сладка детелина), а зимното меню се разнообразява с кореноплодни зеленчуци.

Тиквите – перфектното меню

Прасетата много ги обичат. Тиквата (особено жълтите сортове) е ценен източник на каротин и витамини от група В. 1-2 кг тиква на ден осигуряват на организма витамини и подобряват апетита. Дава се в натрошена форма, смесена със зърнен фураж.

А прасетата за угояване и свинете майки могат да се хранят със сурова или варена тиква, ненарязана и без ограничения.

Фуражното и захарното цвекло -

отличен фураж за свинете

Цвеклото може да бъде включено в диетата в количество от приблизително 20-30%. 1 кг цвекло съдържа 9 г протеин, 0,4 г калций и 0,4 г фосфор, 40 г захар. Цвеклото има добър ефект върху обмяната на веществата при бременни и кърмещи майки, на които могат да се хранят 6–8 кг сурово накълцано цвекло. То се използва и за храна на млади животни (от 1 до 3 кг за угояване). Захарното цвекло се раздробява, смесва се с концентриран фураж или се дава сурово.

При смачкване цвеклото бързо се окислява във въздуха, така че не трябва да се оставя в хранилката повече от 2 часа. Бозаещите прасенца до 2-3 седмична възраст не усвояват добре захарта, така че не се препоръчва да им се дава цвекло.

Внимание! Ако сте осигурили цвекло за зимата, може да се използва само варено. Когато го варите, трябва да доведете масата от цвекло до кипене. След като го сварите добре, го охладете в хладно помещение, за да избегнете образуването на нитрати по време на бавно охлаждане.

Заделете от прибраните картофи и за прасето: картофите са ценна въглехидратна храна, съдържат (в %): вода - 75,9; протеини - 1,66; мазнини - 0,21; фибри - 0,64.

Важно! Органичните вещества в картофите са 90% усвоими от прасетата! Картофите са водниста храна, затова не добавяйте големи количества вода към хранителната смес, приготвена от тях. Картофите могат да съставляват 1/3 от диетата на прасето.

И още: Смесени с концентриран фураж, варените картофи се дават на прасетата в следните количества:

  • отбити прасенца - 1 кг;
  • прасета за угояване - 2,5-3,5 кг;
  • майка и нерез - 4-6 кг на ден.

Внимание! Неузрелите грудки и кълновете от покълнали картофи съдържат соланин, който може да причини заболявания на храносмилателната система, така че тази храна трябва да се вари добре. Водата след варене на картофи не се използва като храна. Варените картофи се пасират и се дават на прасетата леко топли - това подобрява смилаемостта на нишестето.

Осигурете морковите –диетичен витаминен фураж за:

  • бременни свине-майки;
  • кърмачета и отбити прасенца.

Морковите съдържат голямо количество каротин. Преди хранене се почистват от почвата и се натрошават.

От кореноплодните титуляр е цвеклото - счуква се след варенето. Водата след варене на кореноплодни зеленчуци се използва за задушаване на груб фураж (нарязано сено). Кореноплодните зеленчуци се изхранват сурови, обелени, натрошени, ако се дават на прасето в малки количества като витаминен фураж. Ако кореноплодните зеленчуци (рутабаги, цвекло), както и тиквичките и тиквата служат като основна храна - те се натрошават и варят.

С какво друго можете да храните прасета? Те с удоволствие ядат коприва, която преди хранене се попарва с вряща вода. Сухото вещество на копривата съдържа много протеини, каротин и минерални вещества. Можете също така да използвате всички видове хранителни отпадъци (картофени обелки, листа от зеле и цвекло, стърготини от моркови и цвекло), те се сваряват добре и се дават в смес с други фуражи.

Важно е да запомните: Лошият апетит, бавният растеж и намалената продуктивност могат да бъдат причинени от липса или недостиг на вода. Затова трябва да осигурите на прасетата свободен достъп до вода с температура от +12-15 °С.

Въз основа на влиянието си върху качеството на месото и сланината, фуражите от растителен и животински произход се разделят на 3 групи:

  • Ще подобрите качеството на свинското месо, като си осигурите ечемик, ръж, грах, леща, моркови, захарно и полузахарно цвекло, тиква, картофи, бобови треви, коприва, обезмаслено мляко, суроватка, мътеница, месокостно брашно.
  • Без отрицателно въздействие върху качеството на месото са елдата, царевицата, пшеницата, ръжта и ечемичните трици, картофената каша и меласата.
  • За да не влошите качеството на свинското месо избягвайте соя, овес, просо, рибено брашно - сланината става мека, с мазна консистенция; месото - рохкаво, безвкусно, неподходящо за дългосрочно съхранение.

Прасетата са по-добри от другите животни в усвояването на хранителни вещества от храната - изразходват 30-35% по-малко фураж от говедата. Най-висок кланичен добив се получава от свинете. Например, при угояване на прасета до живо тегло 100 кг, кланичният добив е около 73%, а при угояване до 130-150 кг живо тегло - 80% или повече.

Как да си приготвите сух фураж

Всички видове зърно трябва да бъдат смлени, за прасенца е необходимо фино смилане, за прасета за угояване е по-едро смилането. За удобство на смесването на компонентите те се изсипват в общ контейнер на малки порции, добре е да добавите премикси и други добавки, след което получената смес се смесва и се изпраща в зърнотрошачката.

Месокостното брашно и рибното брашно, както и слънчогледовата торта и рибеното масло имат силна, привлекателна миризма, която подобрява апетита на прасенцата. С течение на времето обаче изчезва. Поради тази причина има смисъл да приготвяте фураж на малки порции, така че една партида да продължи няколко дни или седмица.

А за да направите зърнената смес по-малко прашна, е добре да добавите малко растително масло или пушилка, или утайката от нерафинирано слънчогледово масло.

Прасетата с удоволствие ядат коприва, която преди хра нене се попарва с вряща вода. Сухото вещество на копривата съдържа много протеини, каротин и минерални вещества. За зимата я изсушете.
Прасетата с удоволствие ядат коприва, която преди хра нене се попарва с вряща вода. Сухото вещество на копривата съдържа много протеини, каротин и минерални вещества. За зимата я изсушете.