Средно яйцата от пуйки се инкубират за 28 дни, 25 от които в инкубаторен шкаф и 3 дни – люпилен шкаф – ако имате такъв. В шкафовете инкубатори трябва да поддържате температура 37,7-37,8 градуса и относително влажност на въздуха 55-65%. През последните 3 дни температурата се понижава на 37 градуса - +/- 2 градуса С, а относителната влажност се повишава до 70-80%. Високата влажност позволява

излюпващите се пуйчета да

пробият по-лесно дебелата

яйчена черупка
За да не залепне жълтъкът за черупката, яйцата трябва да се обръщат през 1-2 часа, т.е. 24-12 пъти на денонощието.

В плоските инкубатори трябва да се поддържа температура до 38-39 градуса С. Тъй като нагревателите са отгоре – под капака на инкубаторите, с обръщането на яйцата се постига затопляне и на долната им част, с което в средата на яйцата се установява средна температура около 37,8 градуса С.

На 7-8-ия ден се прави първият преглед на яйцата, вторият – на 25-ия ден.

Пуешките яйца са по-едри и съдържат повече бълтък. Затова при удвояването му ембрионите отделят отделят повече топлина, която трябва да отстраните чрез

охлаждане на яйцата

За целта отваряйте вратите – капаците, на инкубатора:

  • първата седмица – за 4-5 минути;
  • втората и началото на третата – за 7-10 мин.;
  • след 18-ия ден - за 10-15 мин. в зависимост от температурата в помещението, която трябва да е в рамките на 21-25 градуса С.

Не може без вентилационни отвори

а правилата при тях са:

  • първите 2 дни – затворени;
  • до 8-ия ден – отворени;
  • до 17-ия ден – 1/3 отворени;
  • до 20-ия ден – ½ отворени;
  • след това – 2/3 отворени.

Задачат ви е да следите стриктно влажността на въздуха.