Средно яйцата от пуйки се инкубират за 28 дни, 25 от които в инкубаторен шкаф и 3 дни – люпилен шкаф – ако имате такъв. В шкафовете инкубатори трябва да поддържате температура 37,7-37,8 градуса и относително влажност на въздуха 55-65%. През последните 3 дни температурата се понижава на 37 градуса - +/- 2 градуса С, а относителната влажност се повишава до 70-80%. Високата влажност позволява
излюпващите се пуйчета да
пробият по-лесно дебелата
яйчена черупка
За да не залепне жълтъкът за черупката, яйцата трябва да се обръщат през 1-2 часа, т.е. 24-12 пъти на денонощието.
В плоските инкубатори трябва да се поддържа температура до 38-39 градуса С. Тъй като нагревателите са отгоре – под капака на инкубаторите, с обръщането на яйцата се постига затопляне и на долната им част, с което в средата на яйцата се установява средна температура около 37,8 градуса С.
На 7-8-ия ден се прави първият преглед на яйцата, вторият – на 25-ия ден.
Пуешките яйца са по-едри и съдържат повече бълтък. Затова при удвояването му ембрионите отделят отделят повече топлина, която трябва да отстраните чрез
охлаждане на яйцата
За целта отваряйте вратите – капаците, на инкубатора:
- първата седмица – за 4-5 минути;
- втората и началото на третата – за 7-10 мин.;
- след 18-ия ден - за 10-15 мин. в зависимост от температурата в помещението, която трябва да е в рамките на 21-25 градуса С.
Не може без вентилационни отвори
а правилата при тях са:
- първите 2 дни – затворени;
- до 8-ия ден – отворени;
- до 17-ия ден – 1/3 отворени;
- до 20-ия ден – ½ отворени;
- след това – 2/3 отворени.
Задачат ви е да следите стриктно влажността на въздуха.
Коментари