Топли, ароматни, невероятно вкусни десерти

„Ветрило“ 

Продукти: 6 ябълки, 170 г масло, 70 г захар + малко за поръсване, 2 суп. лъж. смляна канела, 60 г овесени ядки, ванилов сладолед и карамелен сос - по желание.

Приготвяне: Разрежете ябълките на две и отстранете семките. От страната на кората направете няколко успоредни среза, на разстояние 5-8 мм един от друг. Не режете плодовете напълно.

Поставете ябълките с кожата нагоре върху тава за печене, покрита с хартия. Полейте ги с част от разтопеното масло и ги поръсете със захар. Пече се на 180°C за около 20 минути.

Смесете останалото разтопено масло, 70 г захар, канелата и овесените ядки. Когато ябълките изстинат малко, напълнете разрезите с готовата смес. Сложете във фурната за още 10 минути.

Преди сервиране можете да украсите всяка ябълка с топка сладолед и полейте с карамелен сос.

Ябълков крамбъл 

Продукти: 2-3 ябълки, 70 г захар, 1 суп. лъж. вода, 35 г пълнозърнесто брашно, 35 г овесени ядки, 35 г масло, кисело мляко или сладолед - по желание.

Приготвяне: Почистете ябълките от кожата и сърцевината. Нарежете плодовете на малки парченца и ги сложете в купа. Добавят се 50 г захар и вода и при непрекъснато разбъркване се вари на тих огън 5 минути. Прехвърлете в малка форма за печене. Смесете брашното, овесените ядки и останалата захар. Добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте докато стане на трохи.

Покрийте ябълките с брашнената смес. Пече се в предварително загрята до 190°C фурна за около 20 минути до зачервяване. Сервирайте крамбъла както е или с кисело мляко или сладолед.

С извара и мед 

Продукти: 4 ябълки, 150 г извара,1 суп. лъж. мед, няколко ореха или други ядки, стафиди - по желание.

Приготвяне: Отрежете капачета в горната част от ябълките и изрежете сърцевината. Почистете от семките и ябълковото пюре, заедно с изварата, меда и ядките, прехвърлете в блендер. Ако желаете, добавете стафиди.

Напълнете ябълките с изварената смес и покрийте с отрязаните капачета. Наредете в покрита с хартия за печене тава и печете 25-35 минути на 190°C.

С крема сирене 

Продукти: 4 ябълки, 6-8 суп. лъж. крема сирене, захар или мед на вкус, 2-3 суп. лъж. стафиди, шепа накълцани бадеми, щипка ванилия.

Приготвяне: Отрежете върховете на ябълките и издълбайте сърцевината. Смесете сиренето със захарта/меда, стафидите, ядките и ванилията.

Напълнете плодовете с готовата смес. Печете около 30 минути на 180°C.

Мини сладкиши с обърнати

карамелизирани ябълки 

Продукти: 3 ябълки, 200 г захар, 1 суп. лъж. масло, 1 ч. лъж. сол, 1/2 лимон, 200 г бутер тесто, ванилов сладолед - по желание.

Приготвяне: Обелете ябълките, разполовете ги и отстранете сърцевината. Сипете захарта в тенджерка и, при непрекъснато бъркане, гответе на слаб огън, докато се образува кафяв сироп. Разтопете маслото в сиропа. Добавете сол и лимонов сок и разбъркайте добре. Намалете котлона до минимум и добавете половинките ябълки към карамела. Гответе ги 5-10 минути. По средата на готвенето обърнете ябълките, така че да се напоят с карамел. Във всяка чашка на форма за мъфини поставете половинка ябълка с разреза нагоре. Полейте плодовете с останалия карамел.

Разточете леко бутер-тестото и изрежете 6 кръгчета, с размерите на ябълките. Поставете тестото върху плодовете и поставете във фурна, предварително загрята до 230°C, за 15-20 минути. След това покрийте формата с тава и рязко я обърнете.

Десертът може да се сервира с ванилов сладолед.

Със сушени кайсии 

Продукти: 100 г кафява захар, 80 мл вода, 4 ябълки, 100 г сушени кайсии, ядки, 1/2 ч. лъж. смляна канела, 1/2 ч. лъж. смлян джинджифил, 1 суп. лъж. масло.

Приготвяне: В малък съд за печене смесете половината захар и водата. Отрежете в горната част на ябълките капачета и издълбайте пулпата. Смесете нарязаните на кубчета сушени кайсии, останалата захар, канелата и джинджифила. По желание може да добавите нарязани ядки. Напълнете ябълките със сместа и ги сложете във формата за сиропиране. Поставете парче масло върху всяка ябълка. Печете на температура 180°C за 40-50 минути, като периодично поливате със сиропа.

Полейте ябълките със сироп преди сервиране.

С извара, банан и меренге (целувчена смес) 

Продукти: 4 ябълки, 1/2 банан, 100 г извара, 2 суп. лъж. захар, 1 яйчен белтък.

Приготвяне: Отрежете от ябълките капачета или разрежете на две по дължина. Отстранете сърцевините и поставете плодовете в тава за печене. Смесете банана и изварата с блендер до гладкост. Със сместа се пълнят ябълките и се поръсват с част от захарта. Сложете в предварително загрята до 180°C фурна за 10 минути.

Разбийте белтъка с миксер. Добавете останалата захар, като продължавате да разбивате. Трябва да получите гъст крем. Със спринцовка или сладкарски пош разпределете сместа върху ябълките.

Печете на 120°C за още 15-20 минути. Целувчената смес трябва да има хрупкава коричка, но вътрешността да остане кремообразна.

С овесени ядки и орехи 

Продукти: 4 ябълки, 120 г масло, 4 суп. лъж. овесени ядки, 4 суп. лъж. кафява захар, 3 суп. лъж. смлени орехи, 1 ч. лъж. смляна канела, 1/4 ч. лъж. смляно индийско орехче, щипка сол.

Приготвяне: Издълбайте ябълките. Смесете омекналото масло, овесените ядки, захарта, орехите, канелата, индийското орехче и солта. Напълнете ябълките плътно с готовата смес. Поставете в малка тава за печене и покрийте с фолио. Сложете във фурната, предварително загрята до 190 °C, за 30 минути. След това отстранете фолиото и печете още около 20 минути.

Ябълки в карамел

Продукти: 7 ябълки, 1 суп лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. сол, 2 суп. лъж + 40 г брашно, 330 г кафява захар, 115 г масло, 100 г бяла захар.

Приготвяне: Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на малки парченца. Към тях добавете лимоновия сок, половината от канелата, солта, 2 супени лъжици брашно и 220 г кафява захар. Разбъркайте добре и сложете в малка форма. Смесете маслото, нарязано на парчета, 40 г брашно, бялата захар, останалата кафява захар и канелата. Намажете ябълките с маслената смес. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 40-45 минути. Ябълките трябва да омекнат и карамелът да се стегне.

Оставете десертът да се охлади за 10 минути преди сервиране.