Всеизвестно е, че “червените” породи крави са „по-мазни” от черно-шарените. Съдържанието на мазнини в млякото е пряко свързано с храненето. На първо място, кравата се нуждае от сено, липсата му или намаляването на нормата значително намалява съдържанието на мазнини в млякото.

Силажът

дава увеличение на съдържанието на мазнини само в комбинация с кореноплодни зеленчуци, тиква, тиквички, тъй като те са богати на захар и фибри, които имат положителен ефект върху увеличаването на мазнините в млякото.

Кои храни намалява съдържанието на мазнини

в млечните излишни концентрати:

  • слама, както и цвекло;
  • триците са много по-малко от зърнените фуражи, но намаляват съдържанието на мазнини в млякото;
  • кюспе и шрот (слънчогледов и ленен) – увеличиват маслеността.

Много стопани дават на кравата концентрати преди доенето, но е по-правилно да ги дават след това, когато млечната жлеза се изпразни и тогава съдържащата се в концентратите глюкоза се преработва в млечна мазнина.

Другата задача на стопанина е да следи минералният метаболизъм на кравата. Например фосфорът и калцият, съдържащи се във фуражите, имат добър ефект както върху добива на мляко, така и върху съдържанието на мазнини в млякото. Затова се препоръчва използването на специална добавки, съдържащи калций, фосфор, натрий и сяра в оптимално съотношение. Солта също е задължителна. Повишава маслеността на фуражното мляко и захарното цвекло. Морковите са много полезни за млечните крави.

Витамините и премиксите са необходими в диетата: от витаминните и минерални добавки експертите препоръчват тези, които укрепват здравето на животното, което означава, че млечните продукти ще бъдат с високо качество. Поради най-добрия баланс на хранителни вещества в диетата, кравата дава пълноценно мляко: научните изследвания потвърждават, че млякото повишава съдържанието на лесно смилаеми витамини и полезни микроелементи (включително витамини А, Е, група В, цинк, йод, и т.н.)

Съдържанието на мазнини в млякото също се влияе от условията на отглеждане на кравите. Оборът трябва да е сух и топъл. При висока влажност съдържанието на мазнини в млякото намалява. Разходките са задължителни, но кравата трябва да ходи активно, да се движи, да не замръзва, но и да не се поти. Между другото, отбелязва се, че най-мазните капки мляко са последните, така че е важно внимателно да доите кравата. Това е много привързано същество, бързо свиква с човека. Тя развива навици за редовно време за доене, хранене и разходка. Ето защо стриктното спазване на дневния режим, нежното отношение към животното, редовното и равномерно доене и грижа за вимето създават условия за получаване на висококачествено мляко, висока млечност и подобряване на здравето на кравата.

Грижата за вимето включва редица

задължителни процедури:

  • измиване с топла вода;
  • избърсване с твърда кърпа;
  • смазване на зърната след доене с борен вазелин и за предпочитане с крем,защото елиминира сухата кожа на вимето, придава й твърдост и еластичност, ускорява зарастването на драскотини и пукнатини, облекчава възпалението, намалява сърбежа от ухапвания от насекоми, което има положителен ефект върху поведението на животното по време на доене - настъпва бързо и пълно връщане на млякото.

Оборът трябва да е сух и топъл. При висока влажност съдържанието на мазнини в млякото намалява.
Оборът трябва да е сух и топъл. При висока влажност съдържанието на мазнини в млякото намалява.