С разумен подбор на фураж след 8 месеца може да получите 80-100 кг висококачествено свинско месо
Свиневъдството се счита за печелившо, ако за 100 кг месо се изразходват 260-280 кг фураж. Невъзможно е обаче да се създадат такива условия в личното стоповство - например да се поддържа постоянна температура и оптимална диета. През зимата прасетата наддават по-бавно, тъй като част от енергията, получена от храната, се изразходва за отопление. А през летните горещини прасенцата се хранят по-лошо, така че дневното наддаване на тегло намалява.
Ако свинете се отглеждат за собствена консумация, тогава потреблението на 400-500 кг фураж на 100 кг месо се счита за норма. За да намалите разходите, ще трябва внимателно да обмислите диетата, да изчислите съотношението на хранителните вещества и също така трябва да създадете добри условия за живот.
Какво влияе върху скоростта
на растеж на прасетата
Скоростта на наддаване на тегло при прасетата зависи от няколко фактора:
- Температура и влажност. Оптималната температура за отглеждане на прасета трябва да бъде между 14 и 22 °C. През зимата температурата в кочината не трябва да пада под 8 °C. Влажността на въздуха да не надвишава 80%.
- Площ на стаята. При отглеждане на няколко прасета е необходимо да се изхожда от нормата от 3 квадратни метра на животно. В тясна кочина прасетата се движат по-малко, напълняват по-бързо и по-лошо усвояват храната.
- Храна. Диетата пряко влияе върху скоростта на наддаване на тегло. Тя трябва да бъде балансирана по отношение на съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати, обогатена с витамини и минерали.
- Възраст. Максималното дневно наддаване на тегло при прасетата пада на възраст от 6 до 8 месеца. В по-напреднала възраст растежът се забавя, което не плаща за изразходвания фураж. Следователно на възраст от 8 месеца прасетата, които се отглеждат за месо, се колят. Но твърде ранното клане е нерентабилно, защото последните два месеца дават забележимо наддаване на теглото.
Направи си сам комбиниран фураж за прасето
Основата на храната за прасета са зърнени и бобови култури със задължително добавяне на растителни мазнини и животински протеини. За да се намалят разходите за храна, в лятната диета се въвеждат пресни зеленчуци, билки от семейство бобови (люцерна, детелина, сладка детелина). А зимното меню се разнообразява с кореноплодни култури. При разработването на диета е необходимо да се вземе предвид процентното съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати в различните компоненти. Това ще помогне за формулирането на рецепти, които ще осигурят на животните необходимата енергия за бърз растеж.
Въглехидрати
Най-доброто зърно за прасетата е ечемикът. Той е лесно смилаем и има високо съдържание на протеини и мазнини. На второ място е пшеницата. Смес от ечемик и пшеница формира основата на концентрирания фураж.
Овесът и царевицата се използват в по-малки пропорции, не повече от 10%, причината за това е голямото количество въглехидрати и мазнини, които при липса на движение водят до развитие на затлъстяване, в резултат на което слоят на мазнините в свинското месо се увеличават. Делът на царевица може да бъде по-висок в дажби за малки прасета, тъй като осигурява бързо наддаване на тегло. Да се има предвид, че половината от масата на овеса е обвивка, която не се усвоява в стомаха на прасетата.
Твърдите овесени опаковки правят храната по-малко привлекателна за прасенцата, така че натрошените овесени ядки се добавят към зърнените смеси не по-рано от 4-месечна възраст.
Картофите, въпреки наличието им, не са добра храна за прасетата. Има много въглехидрати, практически няма протеини и мазнини. Излишъкът от картофи в диетата на прасенцата може да доведе до бързо спиране на растежа поради липса на протеин.
Внимание! При угояване на прасета картофите дават висока мазнина: мастният слой може да бъде по-дебел от месния слой.
Растителни и животински протеини
Задължителни компоненти на диетата на прасетата са бобови растения: грах, леща, нахут. Те са богати на растителни протеини и аминокиселини. Лещата има най-много протеини и е по-лесно смилаема от граха и нахута. Въпреки това поради трудностите на храносмилането на бобовите растения, техният дял в сместа е не повече от 10-20%.
Пълномаслената соя е с високо съдържание на протеини и мазнини. Добавянето на 10-15% натрошени соеви зърна към зърнената смес значително повишава процента на суров протеин и мазнини във фуража.
Соевият шрот и обезмаслената соя са протеинова храна с високо съдържание на протеин и минимално количество мазнини.
За пълноценна диета прасетата се нуждаят не само от растителен, но и от животински протеин. Необходим е на всички етапи от развитието, но е особено важен през периода на растеж на прасенцата до 4 месеца. Свинският животински протеин се получава от месокостно и рибно брашно. В хранителните смеси за малки прасенца се въвежда мляко на прах или обезмаслено мляко.
По съдържание на протеин фуражната мая е сравнима със соята, а протеинът на маята е близък по състав до животинския протеин. Съдържанието на месо и кости, рибно брашно и фуражна мая във фуража може да бъде от 5 до 20% и се ограничава само от високата цена на тези компоненти.
Мазнини
Делът на мазнините в диетата на прасетата постепенно намалява: за малките прасенца е необходима много мазнина, тя им дава енергия за движение, осигурява бързо първоначално наддаване на тегло. В етапа на угояване количеството мазнини в смесите се намалява, за да не се провокира растежът на мазнините в ущърб на развитието на мускулите.
Животните могат да получат незаменими аминокиселини само от животински протеини: месни и рибни отпадъци, млечни продукти. В диетата на прасетата трябва да присъства месокостно и рибно брашно. За повишаване на маслеността в сместа се добавят слънчогледово кюспе, пълномаслена соя и животинска мазнина. Делът на слънчогледовата кюспе може да бъде 10-20%.
Съставът на храната
Когато съставяте комбиниран фураж за прасета със собствените си ръце, е необходимо да се основавате на възрастта на животното и да се вземат предвид неговите нужди на различни етапи на развитие.
Основните показатели са съдържанието на суров протеин и сурови мазнини, които съставляват енергийната стойност на фуража.
Съставът на зърнената смес ще бъде различен за прасенца, свине за угояване, както и за свине-майки и нерези. Компонентите на диетата се избират въз основа на тяхната хранителна стойност.
Както се вижда от таблицата, най-питателната диета трябва да бъде при прасенца на възраст под 2,5 месеца. През този период има активно развитие и растеж, полага се основата на физиката. Успехът на цялото събитие зависи от това колко питателна ще бъде храната през първия период на развитие. На етапа на угояване хранителната стойност постепенно се намалява, това се прави по две причини: за намаляване разподите за месото, както и за намаляване на мазнината на свинското месо.
Направи си сам фуражни рецепти
Всеки собственик се опитва да намали колкото е възможно повече разходите за фураж, без да губи хранителната им стойност. Рецептата за храна за прасета „направи си сам“ се прави от онези компоненти, които са налични, а необходимата енергийна стойност се постига чрез използването на високопротеинови добавки.
Важно е да се разбере кои компоненти на комбинирания фураж са взаимозаменяеми и кои не могат да бъдат премахнати.
Основата на комбинирания фураж е пшеница и ечемик в различни пропорции. Техният дял може да бъде намален с 10-15% поради въвеждането на царевица или овес.
Бобови растения: грах, леща или соя са необходими за увеличаване на дела на протеини във фуража, те представляват 10-20%.
За довеждане на комбинирания фураж до необходимите нива на протеини и мазнини, към него се добавят 10-15% обезмаслена соя, соев шрот, слънчогледов шрот. За да се запълни нуждата от животински протеини и мазнини, в състава се въвеждат 5-10% месокостно и рибно брашно, както и фуражна мая. Вместо това можете да използвате готов протеин-витамино-минерален комплекс или протеинова добавка, техният дял е 10-15%.
Не забравяйте да добавяте най-малко 1% фуражна креда, за да се запълни нуждата от калций и 0,5-1% готварска сол.
За ранно отбиване на прасенца
По правило прасенцата се отбиват от майка си на възраст 42-45 дни. Още от 5-ия ден от живота малките проявяват интерес към храната, която яде прасето, а от около 3-седмична възраст започват да ядат суха храна, като същевременно продължават да консумират майчиното мляко. Ако по някаква причина прасенцата трябва да бъдат отнети от майка си на възраст 15-20 дни, те се хранят с пълномаслен заместител на млякото.
При малките прасенца храносмилателната система все още е слабо адаптирана за смилане на зърно, така че е изключително важно да се добавят премикси към фуража, с ензими и аминокиселини, те подобряват усвояването на фибрите и разграждането на протеини и мазнини. Обикновено премиксите съдържат само витамини и минерали, така че трябва да въведете допълнителни ензимни препарати, например аминокиселини и ензими.
Рецепта за ранно отбиване на прасенца, на 10 кг:
- 3,5 ечемик, 3,5 пшеница, 1,0 грах, 1,0 соев шрот, 0,5 рибно брашно, 0,3 месокостно брашно, 0,1 креда, 0,1 премикс, 0,03 сол. Полезно е да добавите мляко на прах или млечен заместител към сместа.
За прасенца 43-60 дни: Отбитите прасенца, които са отбити на възраст 42-45 дни, започват да ядат суха храна, докато са още с майка си. Те бързо се адаптират към нова диета, в която липсва майчино мляко. Независимо от това, отбиването на прасенцата от майката е голям стрес за малките, апетитът им се влошава за няколко дни. За да не спрат прасенцата да растат, храната трябва да бъде възможно най-питателна, ароматна и вкусна.
Опитните свиневъди отиват на такъв трик: рибено масло се добавя към храната на свинете, към миризмата на която прасенцата свикват. След отбиване малките продължават известно време да пръскат храната с рибено масло, за да се разпознае миризмата му. Само по себе си рибеното масло е ценна витаминна добавка, съдържа витамини А, Е, D.
Рецепти за прасенца на възраст 43-60 дни, за 10 кг:
- 4,0 ечемик, 3,5 пшеница, 1,5 слънчогледов шрот, 0,5 рибно брашно, 0,3 месокостно брашно, 0,1 креда, 0,1 премикс, 0,03 сол (15,6% суров протеин);
- 3,5 ечемик, 3,0 пшеница, 1,5 грах, 1,0 слънчогледов шрот, 0,4 фуражна мая, 0,3 месокостно брашно, 0,1 рибно брашно, 0,1 креда, 0,1 премикс, 0,03 сол (16,5% суров протеин).
За прасенца 60-120 дни
Прасенцата на възраст между 2 и 4 месеца трябва да получават високопитателна диета, но съдържанието на протеини и мазнини в нея постепенно се намалява. Преходът от един вид храна към друг трябва да става плавно, в рамките на няколко дни. Смесват се два вида фураж, като постепенно се намалява делът на стария и се увеличава делът на новия.
Рецепта за прасенца на възраст 2-4 месеца, на 10 кг:
- 4,0 ечемик, 3,0 пшеница, 1,5 грах или леща, 1,0 слънчогледов шрот, 0,2 месокостно брашно, 0,1 рибно брашно, 0,1 креда, премикс, 0,05 сол (14,7% суров протеин).
Угояване
Отглеждането на прасета за угояване обикновено се разделя на два периода: от 4 до 5,5 месеца и от 5,5 месеца до клането. На първия етап е възможно да се намали съдържанието на месокостно и рибно брашно, това ще намали цената на сместа и също така ще премине към евтин витаминен и минерален премикс.
Рецепта 1 за женски млади 4-5,5 месеца, за 10 кг:
- 4,0 ечемик, 2,5 пшеница, 1,0 царевица, 0,8 овес, 1,2 слънчогледов шрот, 0,1 месо и костно брашно, 0,1 рибно брашно, 0,1 креда, 0,1 премикс, 0,1 сол (12,8% суров протеин).
На втория етап на угояване рибното брашно и слънчогледовото брашно са напълно изключени, тъй като миризмата им разваля качеството на месото. Смята се, че овесът влошава грануларността на мазнините, което ги прави рохкави. През този период ечемикът трябва да преобладава в диетата - той прави месото особено вкусно.
Рецепта 2 за женски млади 4-5,5 месеца, за 10 кг:
- 5,0 ечемик, 2,5 пшеница, 2,0 грах, 0,4 фуражна мая, 0,1 фуражна креда, 0,1 сол (15% суров протеин).
Грижи за свине-майки и нерези
Диетата на свинете майки се различава в зависимост от тяхното положение. Храненето на бременните свине-майки може да бъде по-бедно по състав, особено в ранните етапи на бременността. Това ги предпазва от наднормено тегло. В смеските се намалява обемът на бобовите растения и се увеличава делът на зърното.
Храната за кърмещи свине-майки трябва да бъде питателна с високо съдържание на протеини, мазнини и калций, това ще повлияе на състава на млякото и ще се отрази на здравето на прасенцата. Освен това по време на периода на лактация прасето губи много хранителни вещества, които трябва да бъдат възстановени, за да поддържа теглото си. Специалните премикси за бременни и лактиращи свине-майки ще помогнат за балансирането на храната по отношение на витамини и минерали .
Рецепта за бременни свине-майки, на 10 кг:
4,5 ечемик, 4,0 пшеница, 0,8 грах, 0,4 месо и костно брашно, 0,2 рибно брашно, 0,1 фуражна креда, 0,1 премикс, 0,1 сол (14,2% суров протеин).
Рецепта за лактиращи свине майки, на 10 кг:
4,0 ечемик, 3,5 пшеница, 1,0 грах, 0,6 соеви зърна, 0,4 месо и костно брашно, 0,2 рибно брашно, 0,1 фуражна креда, 0,1 премикс, 0,1 сол (15, 7% суров протеин).
Рецептите за нерезите зависят от тяхната активност. Нерез за разплод по време на периода на чифтосване трябва да получава питателна храна, както при кърмещите свине, а между чифтосването да се храни по-скромно, като бременните свине. Освен това дневният прием на храна се намалява, за да не наддава прекалено бързо.
За да се намали хранителната стойност на диетата, 10-15% от пшеницата се заменя с пшенични трици, делът на протеиновите компоненти се намалява и делът на зърнените култури се увеличава. В диетата се въвеждат пресни кореноплодни растения: моркови, фуражно цвекло, през лятото - трева и върхове на кореноплодни култури.
Угояване на сланина и месо
Съотношението на мазнини и месо зависи от генетичните особености на прасето и храненето през периода на угояване.Добре е да знаете,че прасенцата от породата Дюрок, Пиетрен дават по-голям добив на месо, а при породата Ландрас дебелината на мазнините зависи пряко от диетата. А ако в диетата на прасето преобладават въглехидрати: картофи, царевица, овес, пшеница, пулп от цвекло, тогава се натрупват повече мазнини. Ако прасетата се хранят с концентрирани фуражи с високо съдържание на протеини, където 15-20% са протеинови компоненти, тогава мастният слой ще бъде по-тънък. Двигателната активност на животните също е важна, при липса на движение прасетата се угояват по-бързо.
Как се приготвя сух фураж
Всички видове зърно трябва да бъдат натрошени, за прасенца е необходимо фино смилане, за прасета за угояване - по-едро. За удобство при смесването на компонентите те се изсипват в общ контейнер на малки порции, добавят се премикси и други добавки, след което получената смес се смесва и се изпраща в зърнотрошачката.
Месокостното брашно и рибното брашно, както и слънчогледовата пита и рибеното масло имат ярка привлекателна миризма, която подобрява апетита на прасенцата. С времето обаче избледнява. Поради тази причина има смисъл комбинираният фураж да се приготвя на малки порции, така че една партида да е достатъчна за няколко дни или седмица. А за да направите зърнената смес по-малко прашна, е добре да добавите към нея малко растително масло или остатък от нерафинирано слънчогледово масло.





Коментари