Български фермер отговаря: Нитрати в плодовете могат да се натрупват в два случая:- когато се предозира нормата на торене с азотни торове;- когато дръвчетата се торят в неподходяща фаза от развитието им.По принцип в плодовете, нитратите не са в големи количества, защото те се консумират узрели. По голямо количество нитрати се натрупва в зеленчуците, които се консумират зелени – краставици, тиквички, лук, чесън и др., както и в листните зеленчуци – салати, марули, спанак и др.Дръвчетата се торят с азотни торове в началото на вегетацията – края на март, началото на април и се подхранват със същите в края на май – началото на юни.За други вредни вещества – вероятно имате предвид остатъчни количества от пестициди. При пръскане с препарати за растителна защита трябва да се спазват карантинните срокове и плодовете да се консумират, когато те са изтекли. Важно е да се спазват и концентрациите, без да се предозират, защото по-високата доза не води до по-голяма ефикасност, но крие рист от остатъчни количества.