Български фермер отговаря:
Листопадните овощни дръвчета се различават по студоустойчивост и могат да бъдат наредени ориентировъчно в следния низходящ ред: ябълка (най-студоустойчива), следвана от вишня, слива, круша, череша, дюля, кайсия, праскова и бадем (най-чувствителен към ниски температури). Това подреждане е до известна степен условно, тъй като между сортовете от даден вид има разлика в студоустойчивостта. Като критични температури по време на дълбокия покой на дърветата се посочват: от –30 до –32°С за разпространените в нашата страна ябълкови сортове, от –28 до – 31°С при вишнята, от –25 до – 30°С при крушата, от –20 до – 27°С при черешата. Прасковата започва да измръзва при температура от около – 22°С. Tрябва да се има в предвид, че степента на повредите зависи от начина на настъпване на студовете, от скоростта на понижаване на температурата, продължителността на действието, изложението на терена, наследствените особености на сортовете и др. Най-добре е да направите консултация със специалист от вашия регион.