Новите сортове грозде без семки, разработени от испански учени, ще бъдат печеливша възможност за производителите: те са адаптирани към регионалните агроклиматични условия и са с добро качество.

Представители на Института за изследвания и развитие на земеделието и храните в Мурсия ще говорят за своята разработка на Третия световен конгрес по растителна биология и биотехнология, който ще се проведе в Сингапур от 11 до 13 март.

През последните години потреблението на грозде в света се е удвоило. То държи стабилна позиция в челната тройка сред американските потребители, предшествано единствено от бананите и ябълките.

Благодарение на учените от Мурсийския агроинститут, земеделските производители имат възможност да отглеждат 17 регистрирани сорта, които имат хрупкава текстура и висока производителност, като в същото време имат по-ниски изисквания за технологиите за отглеждане.

Основното, на което учените обръщат внимание при разработването на нови сортове, е тяхната устойчивост към болести, по-специално към плесен и брашнеста мана.

Първият такъв сорт, регистриран преди две години, беше бялото грозде Itumfifteen. То веднага бе оценено по достойнство. Този сорт представлява повече от половината площ от 200 хектара, която ще бъде заделена в Испания за отглеждане на мурсийските сортове.