Ежегодната резитба на оформените вече асми не е много трудно нещо. Пръчките по кордоните, които сме създали, се режат на чеп с две очи.

Напролет са изкарали два леторста - горния премахваме, а долния съкращаваме също на чеп с две очи.

Така ще формираме рамената, които постепенно ще растат.

Ако с течение на времето някое рамо много порасне, ще трябва да го скъсим - тогава оставяме един развит в основата му летораст-лакомник и го режем на чеп с две очи и той ще даде началото на ново рамо, а старото премахваме.

Тази година ще се режат лозя, пострадали от студа

В нашата страна се е случвало често през зимата да настъпват критични за лозята минусови температури, но тази година определено е от най-критичните.

Тази зима сме свидетели, че в някои райони вечерните и нощните минусови температури приближиха своите рекорди и сериозно изненадаха лозите и асмите.

Това определено ще доведе на някои места до повреждане на пъпките а дори и на едногодишните и многогодишните части на лозите.

По принцип при понижаване на абсолютните минимални температури под минус 18 градуса рискът за лози и асми вече става много голям.

Ще трябва задължително да се вземат средни проби и да се отчете процента на загиналите пъпки, ако стопаните не са чак толкова обиграни, че да преценят визуално за какво става дума.

Това е валидно и за наличието на повреди по пръчките, раменете, кордоните и стъблата.

Отсега подгответе най-добрите ножици

Въпреки сковалият януарски студ, ще му дойде време да се режат лозите и асмите.

Докато сте на топло вкъщи е време да си подготвите възможно най-острите ножици и триончета, което тази година ще е особено важно.

Само така няма да нанесете допълнителни рани на растенията, особено на по-младите.

Лозарят трябва да знае, че всеки срез причинява стрес и нараняване на главината и пръчките. Той трябва да бъде направен така, че бързо "да се затвори".

Майсторите са наясно, че по-гладката рана по-бързо заздравява.

Ако ще купувате ножици гледайте да са качествени и не от евтините.

Да са изработени от добра стомана, за да не мачкат растенията - по-скъпата ножица накрая ще ви излезе доста по-евтина и няма да ви изнерви.

За съвет: ако ще си купувате и ножица за овошките, гледайте тя да е от по-дългите - над 20 см, а за храсти от рода на розите може да е и под 20 см.