Ежегодната резитба на оформените вече асми не е много трудно нещо. Пръчките по кордоните, които сме създали, се режат на чеп с две очи.
Напролет са изкарали два леторста - горния премахваме, а долния съкращаваме също на чеп с две очи.
Така ще формираме рамената, които постепенно ще растат.
Ако с течение на времето някое рамо много порасне, ще трябва да го скъсим - тогава оставяме един развит в основата му летораст-лакомник и го режем на чеп с две очи и той ще даде началото на ново рамо, а старото премахваме.
Тази година ще се режат лозя, пострадали от студа
В нашата страна се е случвало често през зимата да настъпват критични за лозята минусови температури, но тази година определено е от най-критичните.
Тази зима сме свидетели, че в някои райони вечерните и нощните минусови температури приближиха своите рекорди и сериозно изненадаха лозите и асмите.
Това определено ще доведе на някои места до повреждане на пъпките а дори и на едногодишните и многогодишните части на лозите.
По принцип при понижаване на абсолютните минимални температури под минус 18 градуса рискът за лози и асми вече става много голям.
Ще трябва задължително да се вземат средни проби и да се отчете процента на загиналите пъпки, ако стопаните не са чак толкова обиграни, че да преценят визуално за какво става дума.
Това е валидно и за наличието на повреди по пръчките, раменете, кордоните и стъблата.
Отсега подгответе най-добрите ножици
Въпреки сковалият януарски студ, ще му дойде време да се режат лозите и асмите.
Докато сте на топло вкъщи е време да си подготвите възможно най-острите ножици и триончета, което тази година ще е особено важно.
Само така няма да нанесете допълнителни рани на растенията, особено на по-младите.
Лозарят трябва да знае, че всеки срез причинява стрес и нараняване на главината и пръчките. Той трябва да бъде направен така, че бързо "да се затвори".
Майсторите са наясно, че по-гладката рана по-бързо заздравява.
Ако ще купувате ножици гледайте да са качествени и не от евтините.
Да са изработени от добра стомана, за да не мачкат растенията - по-скъпата ножица накрая ще ви излезе доста по-евтина и няма да ви изнерви.
За съвет: ако ще си купувате и ножица за овошките, гледайте тя да е от по-дългите - над 20 см, а за храсти от рода на розите може да е и под 20 см.
Коментари