"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките ползи от тях.

Двамата са режисьори с богат телевизионен опит. Имената им стоят зад едни от най-големите тв продукции като “Шоуто на Слави”, Music Idol, първия Survivor, “Вот на доверие” и много други.

“Когато навлизаха в България големите формати, работехме за компанията “Седем Осми”. Този вид предавания по онова време прохождаха у нас и всичко се свеждаше до ентусиазъм. Винаги е най-трудно да направиш първото нещо, да изкопаеш и прекараш канала, от там нататък водата потича и всеки може да реши да се опита да се пробва в това поприще”, разказва Райкова в подкаста “Европа за България”.

Годината е 2008-а, когато двамата решават да тръгнат по свой собствен път. След като напускат фирмата на Слави Трифонов, работят с много различни продуценти и телевизии и сами продуцират предаване. Стефка Райкова няколко години е главен режисьор на TV7 и отговаря за всичко, което се случва там. В един момент стигат до крайъгълен камък, който ги кара да решат, че не искат повече да работят в конкретна телевизия и чрез финансиране по европейска програма създават фирмата “Лайвстрийм” ООД.

“За да се снабдим с всичко, което ни беше нужно за нашите продукции - камери, пулт, дрон и прочее, кандидатствахме по европроект, защото беше невъзможно да инвестираме лични средства в капиталовия обем, необходим за финансирането на нашите творчески идеи. Подадохме документи по проект “Иновации и конкурентоспособност” за стартъпи. Благодарение на това, че получихме одобрение в рамките на проекта, закупихме техника, с която и до ден днешен работим, стриймваме, излъчване на живо”, споделя Лесов.

Чуй разговора със Стефка Райкова и Васил Лесов в подкаста “Европа за България”.