Заради изобилието от слънце през юли ще продължи буйната зеленина по ливадите и цъфтящите поляни. Затова използвайте всеки слънчев ден - сега е времето на дълга трева и сенокос.

Сеното е един от най-важните видове фураж

за домашните животни (особено говедата). От научна гледна точка сеното е зелена маса, консервирана при влажност 15–17% по традиционен начин (сушене на откоси) или чрез активно проветряване.

Но сенокосът има своите тънкости, които трябва да се знаят и спазват. Не е случайна поговорката „Коси, коси, докато роси" – смисълът е:

  • първо, по-лесно е да се работи преди изгрев слънце, няма изпепеляваща жега и
  • второ, през нощта така наречената точка на растеж на растенията (устицата) е все още затворена, така че влагата (роса, дъжд) не отмива хранителните вещества от растението. А това означава, че при изсушаване сеното ще запази полезните вещества и ще бъде по-зелено на цвят, което е показател за висока хранителна стойност.

Възрастта на тревата е важна за качеството на сеното:

  • Зърнените култури се прибират, когато стъблото им стане кухо и започва разделянето;
  • За бобовите култури индикаторът за готовност е бутонизацията и началото на цъфтежа. И определено трябва да знаете времето за прибиране на реколтата: ако тревата расте с увеличаване на дневната светлина, можете да я косите; когато продължителността на дневната светлина започне да намалява, смятайте, че сте закъснели. Тоест, до 22 юни първото окосяване на тревата трябва да е прибрано.
  • Имайте предвид, че късните треви могат да се косят през юли.

Изключително важно е максимално да се съкрати времето от косенето до постигане на оптимална влажност от 15-17%.

Обръщането е процесът на повторно позициониране на слоевете окосена трева спрямо влажната почва, за да се насърчи равномерното изсъхване. При хубаво слънчево време е достатъчен един ден (особено в южните райони) за сушене - просто трябва да го обръщате по-често: рано сутрин го косите, оставяте да изсъхне за около 5 часа, след това го обръщате многократно - и до вечерта можете да получите готово сено.

Навиването ви позволява да събирате няколко откоса в един ред. Факт е, че веднага след косене съдържанието на влага в тревата е 75%. След като тревата изсъхне малко (до 50% влажност), тя придобива такова ценно качество като еластичност: тревата поддържа формата си, издържа на компресия и не се слепва. Когато тя се събира на валове, топлият въздух преминава през валовете, равномерно изсушава тревата, но каротинът не се унищожава, тоест сеното е по-хранително. Удобно е, че лесно могат да се навият на рула.

Въпреки това в по-голямата част от страната ни времето е нестабилно, дори през лятото. При рязко застудяване на времето можете да съхранявате окосената маса при влажност 20–22%, но тогава е препоръчително да извършите

принудителна вентилация

Това може да стане по следния начин: сглобете дървена палета от дъски (така че разстоянието от земята да е няколко сантиметра), изкопайте стълбове около нея, опънете между тях верижна мрежа, изградете покрив отгоре (за сезона от покривен филц – той е издръжлив). В тази „беседка" сеното ще бъде изсушено от вятъра и ще бъде защитено от дъжд и гризачи.

Метод на активна вентилация

За този вариант ще имате допълнителни разходи (по-специално електроенергия), но ще направи възможно получаването на висококачествено обогатено сено, което ще има 3-5 пъти повече каротин от изсушеното по обичайния начин.

Как да го направите: висящите рамки са направени от трупи под формата на гигантски букви А. Те са монтирани така, че върховете им да се допират и да са под ъгъл от 60° един спрямо друг. Няколко такива конструкции са свързани помежду си със стълбове и покрити със слой трева от около 1 м.

Получава се голяма двускатна хижа-тунел

с тревен покрив и входове в краищата. И от две отворени страни е необходимо да се вкара въздух в този тунел с нагреватели за бързо изсушаване. Ако поставите прясно окосена мокра тежка трева, налягането ще бъде 650 кг на квадратен метър - масата ще се слепи и няма да изсъхне. Следователно тревата трябва:

  • първо да се изсуши на полето за 3-4 часа;
  • да се обърне и
  • едва след това да се постави върху рамката.

И така ще имате най-доброто сено!

Сеното се разделя на групи

в зависимост от наименованието на преобладаващите треви и мястото на тяхното отглеждане: ливадно сено от детелина-тимотейка, блатно сено от острица и др.

Внимание! Сеното не трябва да се съхранява в купчини. Разсипаното сено, нарязано от сенокос на дължина 8–12 см, може да се съхранява в помещение за съхранение на сено. Много е удобно за използване поради предварителното смилане. Ако оваляте изсушеното сено добре и правилно, няма да усетите влага или прохлада по ръцете си.

Грижи за сенокоси

Ако на земята растат многогодишни треви, тогава около 3 седмици преди настъпването на устойчиво студено време те трябва да бъдат косени, така че през зимата да растат малко и да отидат в снега по-силни. В естествени земи се изисква презасяване, тъй като с течение на времето добивът се губи, а и хранителните вещества намаляват.

Веднъж на всеки 6-8 години няма да ви навреди радикално да подобрите земята: трябва да изорете почвата, да смените тревата, да засеете други билки (не засаждайте картофи на същото място). И, разбира се, не забравяйте за борбата с плевелите (конски киселец и др.): посейте култивирани треви на тяхно място.

Запомнете:

  • навлизането на плевели в сеното влошава качеството на кравето мляко;
  • рапицата и пелинът ще добавят горчивина;
  • голямото количество подбел ще даде гранясал вкус.
  • растящите храсти трябва да бъдат изкоренени и отсечени, за да не нахлуят в сенокосите.

Сушене на сено при влажно време

В дъждовно време често се използват закачалки, направени от стълбове във формата на триъгълник. Тревата, положена върху тях, прилича на продълговата колиба с прозорци или порти в краищата.

При естествена вентилация изсушената зелена маса се поставя на тези закачалки рехаво на тънък слой (до 50 см). Краищата на „хижата" трябва да са обърнати от едната страна на север, а другата на юг. Сеното ще бъде добре вентилирано, ако празнините в краищата са високи 1 метър.

Готовността за съхранение се

определя от малък усукан сноп сено

  • Ако сеното шумоли, издава пукащ звук и не се появява влага върху счупените стъбла, съдържанието на влага не надвишава необходимата норма.
  • Ако стъблата не се счупят и на мястото на усукване се появи влага, тогава влажността му надвишава 23%, а сеното изисква допълнително изсушаване. При хубаво слънчево време сеното се прибира за съхранение на втория ден от сушенето.