Как лесно в домашни условия да си приготвите оцет от ябълки
По желание на нашия редовен читател и голям приятел на вестника Костадин Кандакчиев
В готварските книги и интернет пространството се предлагат стотици рецепти, които понякога доста се различават една от друга. Избрахме три, които са подходящи за приготвяне в домашни условия, както и една по-професионална.
1. Със семките
Продукти: 4 кг сладки ябълки, 200 г захар (може да се използва и мед).
Приготвяне: Ябълките се измиват, нарязват на средно големи парчета, като се махат само дръжките. Поставят се в голям стъклен съд – подходящи са трилитрови буркани.
Ябълките са заливат с топла вода, в която предварително е разтворена захарта, така че да бъде един пръст над тях. Съдът се покрива с марля и се поставя на светло и проветриво място.
В продължение на 10-ина дни ябълките се разбъркват, като се използва дървена лъжица. Прави се поне два пъти на ден. След десет дни течността се прецежда през марля и се връща в същите съдове, които са измити. Отново се покриват с марля, за да продължи ферментацията.
Оцетът се оставя така за още тридесет дни, за да узрее. След това се прецежда и се насипва в стъклени бутилки.
Важно! За да се ускори ферментацията, може да се сложи оцетна гъба.
2. От опадали плодове
Ябълките трябва да са добре узрели, за предпочитане е да са от сладък сорт. Плодовете се измиват, нарязват се на парчета, като се отстранява частта със семената. Ако има места със загнило, те се изрязват. Ябълките не се белят.
Парчетата с ябълки се поставят в чисти буркани (3-5-литрови), като отгоре се оставя около 4-5 пръста празно пространство. Ако ябълките не са достатъчно сладки, в 5-литровия буркан се добавя около 300 грама захар. Ако плодовете са по-сладки – може и 200 грама.
Бурканите се пълнят с вода със стайна температура и се разбъркват с дървена лъжица.
Ако имате оцетна гъба, поставете една в буркана. Ако нямате, може и малко количество чист, натурален домашен оцет. Става обаче и без тези две съставки.
Бурканът се покрива с подходящ памучен плат или тензух и се оставя в хладна стая. Сместа може и да се бърка, или не.
След около 20-ия ден ще забележите как върху ябълките се е образувала оцетна гъба.
След 30-40 дни ябълките падат на дъното на буркана. Ако това отнеме повече време – не се притеснявайте, изчакайте. След това течността се прецежда с пластмасова цедка или марля.
Бурканите се измиват и течността се прехвърля в тях заедно с оцетната гъба, за да протече вторичната ферментация. Тя трае около 10-20 дена, като е най-добре е да опитвате, за да прецените сами. Отново се прецежда и насипва в чисти бутилки.
3. Със и без захар
Продукти: Ябълки – според желаното количество оцет, максимум 10 кг; захар – 50-80 г на всеки литър от сока (по желание); вода – - 100 мл на всеки литър от сока.
Приготвяне:
- Ябълките не се мият. Ако са мръсни, се избърсват със суха кърпа.
- Нарязват на парчета, като се отделя сърцевината и семките. Те се настъргват на ренде или се смилат в мелачка до получаване на пюре.
- Пюрето се пресипва заедно с отделилия се сок в неметален съд с широк отвор. Покрива се с марля.
- Съдът се поставя за 2-3 дни на тъмно, при стайна температура. През 8- 12 часа се разбърква с дървена лъжица. Ябълковата маса трябва да потъмнее и на повърхността й да се появи пяна, а също и лек мирис на ферментация.
- Отцежда се през марля или преса и сокът се налива в стъклен буркан или голяма бутилка, така че да запълни не повече от 75% от обема й.
- Сокът трябва да се опита на вкус. Ако не е сладък, добавя се захар - според посочената по-горе пропорция. Разбърква се. Сокът трябва да е сладък, но не прекалено. Максимално допустимата захарност е 20%.
- Ако киселинността на сместа е голяма (ако щипе на езика), добавя се вода.
- Гърлото на съда се уплътнява добре, за да не може да влезе въздух.
- Поставя се на тъмно, при 20-25 °C, за около 25-40 дни.
- Трябва да се следи кога ще приключи ферментацията. Разбира сe по това, че течността е изсветляла.
- Прелива се през маркуч, без да се засмуква утайката на дъното. Така оцетът ще се получи светъл без мътност.
- Налива се в съд с възможно най-широко гърло – за по-добър контакт с въздуха. За защита от насекоми, отгоре се слага марля.
- Поставя се в тъмен шкаф или стая за 45-60 дни (покрит съд), на 18-23 °C. Течността постепенно ще вкисва, преобразувайки се в оцет. Към края на процеса характерният остър мирис на вкисване изчезва.
- Готовият домашен ябълков оцет се филтрира през 4-слойна марля или плътна тъкан, разлива се в бутилки и се затваря херметически.
…

Коментари