Картофи: Дават се варени, също и обелките, които се използват в храната на птиците. Покълналите картофи и кълнове съдържат соланин, така че водата се изхвърля след сваряването им. Варените картофи се дават във влажна каша, като се омесват добре и се смесват с храна от зърнено брашно.
Дажби - на пилетата се дават 50-100 г картофи, на патици и пуйки - 150-250 г, на гъски - 250 г или повече на ден. Дава се на пилета, патета и пуйчета от 5-10 дневна възраст при 10-15% от теглото на зърнения фураж.
Хляб: Старите кори хляб, накиснати в гореща вода, могат да съставляват до 50-60% от диетата. Не давайте мухлясал хляб.
Сочни фуражи: Моркови, цвекло, листа от зеле, кореноплодни, остатъци от ябълки и круши и др. се дават нарязани и също се добавят към смесителите.
Протеинов фураж: Грах, фасул и брашно се дават на възрастни пилета - по 8-10 грама, патици, гъски и пуйки - 15-30 г на глава на ден, млади животни от 10-15-дневна възраст - от 2 г на глава. Грахът и фасулът се дават варени, което повишава хранителната им стойност. Ленена пита - не по-рано от 30-дневна възраст.
Шротове: Получават се при извличане на мазнините от маслодайните семена – богати белтъчни фуражи. Основната част от мазнините се извлича чрез механично пресоване на семената. Шротът е ценен фураж.
Коментари