Изкупната стойност на сертифицираното биологично производство на плодове и зеленчуци намалява с 11,1% до 174,3 млн. долара през 2023 г. Производството на биологични плодове е намаляло с една трета спрямо 2022 г. главно поради неблагоприятните климатични условия в ключови провинции, докато производството на биологични зеленчуци е намаляло с 2,1%.

Стойността и обработваемата площ на биоплодовете спадат

През 2023 г. общата обработваема площ на сертифицираните биоплодове представлява 9,9% от общата площ на плодовете (конвенционални и биологични), което е лек спад спрямо 10,2% през 2022 г.

Общата култивирана площ на сертифицирани биологични плодове в Канада намалява с 8,2% спрямо предходната година до 12 823 хектара през 2023 г. Плододаващата площ е намаляла с 9,5% до 8 214 хектара.
Изкупната стойност на биоплодовете е намаляла с 21,8 % до 83,1 млн. долара през 2023 г., което се дължи главно на спада от 52,2 % (до 19,4 млн. долара) на изкупната стойност на сертифицираните биологични боровинки. Площите с биологични червени боровинки в Квебек намаляват от 2020 г. насам, като през 2023 г. ще намалеят с 580 акра до 1146 акра.

Продажбите са намалели и при сертифицираните биологични висококачествени боровинки (-6,4 %), сертифицираните биологични диви боровинки (-11,4 %), сертифицираното биологично грозде винифера (-7,0 %) и сертифицираните биологични ягоди (-9,6 %).

Обратно, стойността на изхода от фермата се е увеличила при сертифицираните биологични череши (+12,6 %) и сертифицираните биологични ябълки (+1,3 %).

През 2023 г. Канада изнася 1,1 млн. килограма пресни култивирани сертифицирани биологични боровинки и внася 3,3 млн. килограма, като по-голямата част от вноса е с произход от Съединените щати, Мексико и Чили.

Отглежданите площи със сертифицирани биологични зеленчуци са относително стабилни

Делът от общата площ на полските зеленчуци, предназначени за отглеждане на сертифицирани биологични зеленчуци, е относително стабилен - 5,3% през 2022 г. и 5,4% през 2023 г.

През 2023 г. почти две трети (65,2 %) от тази биологична площ се намира в Квебек, следван от Онтарио (23,0 %) и Британска Колумбия (7,7 %).

Общото производство на сертифицирани биологични зеленчуци (с изключение на картофите и оранжерийните зеленчуци) намалява с 2,1% до 50,8 млн. кг през 2023 г., което се дължи основно на спада на обработваемата площ с 1,4% до 5 643 хектара.

Изкупната стойност на биологичните зеленчуци възлиза на 91,2 млн. долара през 2023 г., което представлява 5,7% от общата изкупна стойност на полските зеленчуци. Повече от половината от тази обща сума се пада на Квебек - 49,6 млн. долара, следван от Онтарио (17,4 млн. долара) и Британска Колумбия (16,0 млн. долара).

Малко над една трета от сертифицираните органични моркови, продавани в Канада, са от местно производство
Вносът на различни сертифицирани биологични зеленчуци подчертава тяхното значение за потребителите в Канада. От 2020 г. до 2023 г. например Канада ще внася средно годишно 8,7 млн. кг моркови и 7,4 млн. кг марули.

Въпреки това местното производство заема значителен дял от пазара на сертифицирани биологични зеленчуци, като представлява малко над една трета (34,2 %) от доставките на сертифицирани биологични моркови и една шеста (17,5 %) от доставките на сертифицирани биологични марули.