По това време на годината реколтата от ягоди в Южна Италия трябва да е в разгара си. За съжаление количествата ягоди на пазара през последните няколко седмици говорят друго. Всъщност производителите се оплакват от ниски добиви и трудно изпълняват поръчките.

„Търсенето все още е много силно, докато от Испания продължава да пристига много ограничен продукт. Ягодите почти не узряват, поради температурните колебания, които характеризират нощите досега. Въпреки това има положителни признаци по отношение на производството, тъй като се наблюдава постепенно повишаване на минималните температури", казва Джовани Пасарели, собственик на едноименната фирма в Сканцано Джонико (Матера).

Италианските и чуждестранните оператори са наясно със ситуацията в полетата. „Опитваме се да се съобразим с повечето от нашите клиенти, като отлагаме обемите на продукцията", продължава производителят на ягоди от Базиликата.

„Предоставяме им по около 70 платформи, които при всички случаи са по-големи обеми, отколкото преди 10 дни. Доставяме на някои пазари за плодове и зеленчуци, като Флоренция, Милано, Торино, Болоня, Верона и Генуа, както и на една голяма верига за търговия на дребно, и чакаме да започнем работа с други пазари, веднага щом разполагаме с по-големи количества. Не прибираме реколтата всеки ден, но като погледнем назад, сме били в много по-лоши ситуации от тази."

„Не се страхуваме, че ще има излишък на продукт в резултат на повишаването на температурите през последните няколко дни. Предлагането е много ограничено, а търсенето е голямо. Дори ако обемът внезапно се удвои, няма да можем да изпълним всички поръчки предвид настоящата пазарна тенденция. Очакваме 15% увеличение на обема през следващите няколко дни. Полетата са в много добро състояние, със зелени посеви и много цветове," казва Джовани Пасарели.