Вертикалната ферма за микрозеленчуци, създадена в Киев, Украйна, от партньорите Олександър Биляк и Роман Михалевич, работи от началото на пълномащабната инвазия, като непрекъснато подобрява технологиите си, съобщава EastFruit.

Предприемачите наемат производствената си база на 1 ноември 2022 г., като сглобяват първия си стелаж предимно с помощта на фенерче. За три години капацитетът на фермата се е увеличил до над 50 000 тави, от които се добиват приблизително 2 500 кг зеленина на месец. Партньорите продължават активно да увеличават мащаба на производството си. Бизнесът им набира скорост и след като печелят конкурса за бизнес идея „Направи си сам", организиран от благотворителната фондация MHP-Community, като си осигуряват безвъзмездна помощ от 100 000 гривни, които инвестират в оборудване за оптимизиране на дейността на фермата.

Комбинацията от познания в бранша и бизнес опит спомага за техния успех. Олександър Биляк има диплома по агрономство и също така е изучавал електроника, докато Роман има опит в бизнес развитието и кредитирането по различни проекти. Те прилагат академичния си опит и професионалната си експертиза в своето начинание. Днес тяхната микрозелена ферма функционира под марката „Green Vitamin CityFarm", която според тях е една от най-големите в Украйна.

Нарастващо търсене на микрозеленчуци

„Популярността на здравословното и чисто хранене непрекъснато нараства, което от своя страна подхранва търсенето на микрозеленчуци", казва Олександър Биляк. „Този вид зеленина е не само много хранителна, но и се отглежда без пестициди, като се използват само нетретирани семена, светлина, вода и малки количества органични торове".

Фермата е специализирана в производството на микрозеленчуци от грах, слънчоглед и репички - най-търсените сортове сред потребителите. Микрозеленчуците от грах са особено ароматни, като предлагат сладък и ароматен вкус. Макар че първоначално партньорите експериментират с 15 различни култури, в крайна сметка те се съсредоточават върху най-популярните от тях. Те също така подчертават, че техните микрозеленчуци запазват свеж вид, не се развалят бързо и не цъфтят, което иначе би могло да влоши качеството.

Разположена в подземно съоръжение с височина 4,5 м, фермата се ползва с естествена защита срещу често срещани болести по растенията и вредители, които трудно оцеляват на такава дълбочина.

Вертикално земеделие, задвижвано от изкуствен интелект:

В световната хранителна индустрия микрозеленчуците често се наричат суперхрана, тъй като съдържат до 100 пъти повече ензими от зрелите растения, благодарение на активния си етап на растеж", обяснява Биляк. „Лично аз включвам микрозеленчуци в диетата си всеки ден - съпругата и децата ми също ги обичат."
Процесът на производство на микрозеленчуци е сложен и инвестиционно интензивен, като изисква етапи като накисване на семената, засяване, нагряване, осигуряване на светлина, прибиране на реколтата, опаковане и доставка до супермаркети или ресторанти.

"Понастоящем не съществува универсално устойчива технология за отглеждане на микрозеленчуци в градски ферми, както се отбелязва в доклад на ПРООН. Това не е нещо, което може просто да бъде закупено", добавя Роман Михалевич. "Ние успешно разработихме и усъвършенствахме рентабилна и екологично устойчива технология за отглеждане на микрозеленина. Следващата ни цел е да постигнем още по-голяма автоматизация - не само за отглеждането, но и за целия цикъл - от закупуването на суровини до управлението на поръчките и доставката на продуктите до крайните потребители."

В перспектива партньорите предвиждат бъдеще, в което изкуственият интелект (ИИ) ще управлява по-голямата част от процесите във вертикалната им ферма. Целта им е да позволят на ИИ да се справя с операциите автономно, докато хората наблюдават и настройват работата му, когато е необходимо.