Европейската комисия (ЕК) предложи днес да забави с една година - до края на декември 2025 г., влизането в сила на законодателството срещу обезлесяването в ЕС, предаде Франс прес. Това се случва след натиска от някои страни, сред които Германия и Бразилия.

Новото законодателство, целящо да опази горите, ще забрани пускането на пазара в ЕС на серия от продукти (какао, кафе, соя, палмово масло, дърва, говеждо месо, каучук, кожа, мебели, хартия и др.), ако те произхождат от терени, обезлесени след декември 2020 г., припомня БТА.

Компаниите износителки, отговорни за веригите за доставки, трябва да докажат проследимостта чрез данни за геолокация, предоставени от фермерите, съчетани със сателитни снимки.

"Някои световни партньори неколкократно изразиха опасенията си от прилагането на този закон", съобщи в комюнике ЕК.

При тези условия изпълнителният орган на ЕС обяви, че "допълнителният период от 12 месеца за постепенното въвеждане на системата е балансирано решение".

Това отлагане ще трябва да бъде ратифицирано от страните членки и ЕП, уточнява Комисията.

След САЩ през юни бразилското правителство също поиска в средата на септември отлагането на влизането в сила на "този едностранен и наказателен инструмент", смятан за заплаха за износа.

В рамките на самия ЕС Германия на свой ред също поиска допълнително отлагане, за да имат компаниите "времето да се подготвят".

В ЕП консерваторите от ЕНП нарекоха този закон "бюрократично чудовище" и поискаха отлагане.

За сметка на това природозащитниците изразяват безпокойството си от отлагането на приемането на този закон на фона на червения сигнал за обезлесяването, предупреди евродепутатката Мари Тусен.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) изчислява, че между 1990 г. и 2020 г. 420 милиона хектара гори – площ, по-голяма от ЕС – са били преобразувани от гори в земеделски площи. Потреблението в ЕС е отговорно за около 10 на сто от глобалното обезлесяване. Палмовото масло и соята са повече от две трети от това потребление.