Този признак и отделянето на слюнка подсказват здравословен проблем

Лошият дъх и слюнкоотделянето при котките са признак на здравословен проблем, най-често орален или в храносмилателната система. В съчетание с признаци като гадене, подуване на лицето и проблеми с равновесието, вероятно мъркащите любимци изпитват по-значителен общоздравословен проблем.
Ако се опитват да облекчат дентална болка чрез дъвчене на предмети например, проблемът се ограничава до устната кухина. Често срещани са денталните заболявания при любимците с хищническо потекло.

Сериозните причини за лош дъх и слюноотделяне включват бъбречни заболявания, тумори в устната кухина и запушване на червата. Ветеринарен лекар може да изследва четириногото, за да установи болестта и да назначи съответното лечение. Същевременно, от значение е да поддържате добрата устна хигиена на мъркащия си любимец, за да предотвратите появата на орални здравословни проблеми.

Лошият дъх (халитоза) и слюноотделянето обикновено се дължат на основно заболяване. Известни нива на лош дъх може да се очакват от котка, която консумира храна с остър мирис, но когато миризмата от устата ѝ е необичайно силна, това може да е признак на по-сериозна диагноза. По същия начин слюноотделянето е нормално за всяка щастлива и спокойна котка, но в прекомерни количества или като внезапно появяване е причина за безпокойство и изследване.

Ако забележите други тревожни симптоми в комбинация с лош дъх или слюноотделяне, обърнете внимание. Такива са кървене на венците, болка, подуване, повръщане, невъзможност за прием на храна и/или вода, затруднено дишане, устни рани и т.н. Някои симпотми са тясно свързани със зъбите на животното, докато други не, но водят пак до признаци в устната кухина. Например, ако котката ви слюноотделя и не може да пази равновесие, тя може да има неврологичен проблем. Или ако има лош дъх и кървящи венци, може причината да е стоматит.
Ето какви са и другите вероятности:

Пародонтоза

Зъбите на котката ви могат да задържат бактерии и остатъци от храна, ако не се почистват редовно. Тези материали могат да се натрупат и да причинят инфекция, което води до пародонтоза. Пародонталното заболяване може да включва абсцеси под венците, лош дъх и слюноотделяне. Ако не се вземат мерки, зъбите на котката може да изпадат или да се наложи да бъдат извадени.

Бъбречно заболяване

Понякога бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност могат да причинят лош дъх при котките. Бъбреците филтрират токсините от кръвта и ако не работят правилно, натрупването на токсини може да доведе до халитоза.

Тумори в устната кухина

Котката може да има лош дъх и обилно да отделя слюнка, ако туморът е достатъчно голям, че да има и проблеми с преглъщането. Понякога е трудно да се открият тумори в устната кухина, тъй като те могат да растат в задната част на устата или под езика. Обикновено туморите не се забелязват, докато не започнат да причиняват проблеми.

Заболявания на черния дроб

Ако дъхът на котката ви мирише на гнило или повръщано, причината може да е в чернодробно заболяване. Черният дроб помага за детоксикацията на организма и произвежда ензим, който подпомага усвояването на мазнините. Но ако черният дроб не работи правилно, може да усетите неприятна миризма от устата на котката. При котките с чернодробно заболяване често се наблюдава и повръщане, което също може да причини лош дъх.

Диабет

Тъй като котката с диабет не може да преобразува мастните киселини от мастната тъкан в триглицериди за получаване на енергия, мастните киселини се превръщат в неизползваеми кетони. Тези кетони причиняват сладникавият дъх, който често се забелязва при котките в диабетна кетоацидоза.

Запушване на червата

Котките са известни с това, че ядат неща, които не трябва, и понякога тези неща причиняват запушване на чревния тракт. Кръвообращението може да се прекъсне, което да доведе до органна недостатъчност. Некрозата и повръщането при котка с чревен блокаж могат да доведат до лош дъх.

Орална травма

Травмата на устната кухина също може да е причина за лош дъх и слюноотделяне. Инфекциите или кървенето от раната причиняват дискомфорт, неприятна миризма и слюноотделяне, което често съдържа кръв. Този вид травма може да се получи, след като котката е дъвкала елкабел или парче конец прекъсне кръвообращението на езика ѝ.

Респираторно заболяване

Някои котки имат респираторни проблеми, които засягат синусите и носните им проходи. Тези проблеми обикновено включват възпаление и се наричат ринит и синузит. Възпалението може да доведе до инфекция и лош дъх, както и до слюноотделяне.

Диагностика

Вероятно ще можете да диагностицирате оралните проблеми в домашни условия, като посещение при ветеринарния лекар ще установи основната причина, чрез физически преглед на устата, кръвен анализ и изследване на урината. Ако вашият ветеринарен лекар подозира, че котката ви има стомашно заболяване, той може да извърши ултразвук на корема, ендоскопия или тъканна биопсия. Понякога за изследването на устата е необходима седация или пълна анестезия.

Лечение и профилактика

Лечението на лошия дъх и слюноотделянето при котките зависи до голяма степен от причините, които ги пораждат. Ако основната причина е незначителна, например гингивит, ветеринарният лекар може да предпише ежедневно миене на зъбите с помощта на четка за зъби за котки. Ако признаците се дължат на заседнала между зъбите храна, ветеринарният лекар просто ще я отстрани. Може препоръча изваждане на зъби и предписване на лекарства, както би определил съответен план на лечение при по-сериозни причини като тумор, бъбречно или чернодробно заболяване. Вашият ветеринарен лекар ще определи съответния план за лечение при по-сериозни причини, като например чернодробно заболяване или рак.

Най-добрият начин да предотвратите лошия дъх и слюноотделянето при котките е да миете зъбите на котката си ежедневно. Не всички случаи на лош дъх и слюноотделяне показват скрито заболяване, но следете устната кухина на котката си за нещо необичайно. Лошият дъх или слюноотделянето, които са резултат от лоша хигиена на устната кухина или диета, обикновено могат да бъдат отстранени чрез промяна на режима на миене на зъбите или избор на храна с по-слаб мирис. Незначителните здравословни проблеми и инфекции обикновено реагират на антибиотици. Прогнозата за лош дъх и слюноотделяне, причинени от сериозни заболявания, варира.

Устен отток
Устен отток