Царевицата и слънчогледът искат дъжд и по-ниски температури


Най-високи са добивите от пшеница в община Добричка - 730 кг/дка, а най-ниски са в общините Шабла и Крушари – средно 600 кг/дка. С жътвата са приключили в община Крушари. Намеренията на производителите бяха да приберат пшеницата до края на миналата седмица. Качеството на зърното е с изключително добри показатели, доближава се до хлебната пшеница.

Жътвената кампания в област Добрич при ечемика е приключила при среден добив от 676 кг/дка. Той е по-голям в сравнение с миналата година, когато е бил 624 кг/дка.
Прибирането и на рапица в областта също е приключило. Средният добив е 238 кг от декар. Продължава прибирането на лавандулата.

„ Със 100 кг от дка по-висок е добивът от пшеница в област Добрич в сравнение с м.г. На места колегите отчитат и уникални добиви - около тон от декар", каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Радваме се на изненадващо добри добиви от пшеницата, тъй
като имахме доста притеснения за развитието на тази земеделска култура. Много добро е и качеството на зърното", добави Жекова
Рапицата отпадна като култура и бе заменена на места от ечемик. Площите със слънчоглед и царевица в района са над 1 млн. декара.

„И добивите при ечемика са много добри. Средният добив за област Добрич е около 680 кг/дка. Единици от земеделците все още имат в складовете си количества пшеница от реколта 2023-а. Има къде да се прибере новата реколта", обяснява специалистът.

„Притеснително към момента е как ще се развиват пролетниците. Липсата на дъжд в момента е добре за жътвата на пшеница, но не е за пролетниците, особено в комбинация с настоящите високи температури и горещ вятър", каза Жекова. Тези фактори, както и силният вятър, затрудняват опрашването на царевиците и на слънчогледите, а това ще редуцира добивите от пролетниците, каза още тя.

„В голяма част от Добруджа няма дъжд от около 40 дни и в първите 10 – 15 см от почвата няма влага. На малкото места, на които имаше дъждове, на 30 см дълбочина има около 40% влага, а това е крайно недостатъчно, както за царевицата, така и за слънчогледа. За развитието на пролетниците оттук-нататък са нужни валежи с количества от около 30-40 л/кв. см и нетолкова високи температури", алармират земеделски стопани. „Дълго продължи сеитбата на царевицата и слънчогледа, за да се случи опрашването са нужни температури, не по-високи от 30 градуса", разкрива поредния проблем пред бранша Жекова. В област Добрич пшеницата, царевицата и слънчогледът са равномерно разпределени като площи – по около 30 %, а производители разчитат на различни култури.

На дневен ред в работния график на земеделците, след приключването на жътвата на пшеницата, е подготовката на комбайните за жътва на слънчоглед и царевица. За колегите, които поемат ангажимент по екосхемите за междинните и покривни култури, сега настъпва моментът да ги сеят. Във връзка с новите изисквания по този програмен период трябва да се изорат 20% от площите и предполагам, че колегите ще направят това.