Растителнозащитните пръскания да се правят в хладните часове

МЕСЕЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През първата половина от първото десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. На много места в полските райони от страната се прогнозират валежи и временно подобрение на условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури.

През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително сухо и горещо време, което ще доведе до скъсяване на междуфазните периоди в развитието на земеделските култури. Ограничаващ фактор за развитието на царевицата и слънчогледа ще бъде дефицита на почвена влага. При царевицата ще се наблюдават различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. В края на месеца при ранните хибриди царевица ще се наблюдава начало на млечна зрелост. При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

Прогнозираните високи температури през юли и относително сухото време ще ограничават развитието на гъбните болести по земеделските култури с изключение на брашнестите мани по трайните насаждения и зеленчуковите култури. Очакваните валежи около и под нормата за месеца ще изискват прилагането на повишен поливен режим.

По-подходящи условия за растителнозащитните пръскания (срещу второто поколение плодови червеи по овошките и жълтия лозов акар по лозата) ще има през втората половина от първото, през повечето дни от второто десетдневие и в края на месеца. Третиранията трябва да се извършват през по-хладните часове от деня. Остава вероятността за локални интензивни явления и градушки и нанасяне на щети по земеделските култури.