Зеленчукът е много топлолюбив, не понася преовлажняване на почвата

Патладжанът е сред зеленчуковите култури, които изискват повече грижи. Видът обича много топлина, както и светлина. Има и други претенции, с които градинарите е препоръчително да се съобразят.

Освен в градината патладжани успешно може да се отглеждат и в оранжерии. Ако имате култивационно съоръжение в двора и в момента няма нищо в него, може да опитате с патладжан.

В този случай също има някои особености, които трябва да вземете под внимание:

  • Изберете сортове, които са по-ниски или със средна височина.
  • Препоръчително е да са ранни и средноранни, вегетацията им да е около 90-110 дни.
  • Ако попаднете на хибриди, които имат някаква устойчивост, например на температурни промени или на болести, предпочетете тях.

Подготовка на почвата

Добре е да сте подготвили почвата от по-рано, независимо какви култури ще отглеждате в нея. Знаете, че трябва да са почистени всички растителни остатъци, по възможност да е обеззаразена, след това наторена и окопана.

Почвата за засаждане се подготвя предварително, през есента. За да направите това, отстранете всички растителни остатъци, дезинфекцирайте и след това я прекопайте.

Засаждане

Както казахме, патладжанът е изключително топлолюбиво растение. Разсадът се засажда след като температурата през деня се е повишила значително, а тази на почвата е достигнала поне 15°C. Това изискване важи и при отглеждането на патладжан в оранжерия.

Важно!

Препоръчително е засаждането да се направи при облачно време, за да не се стресират растенията и да се улесни прихващането им.

Акцентите са:

  • Патладжаните имат деликатна коренова система, така че презасаждането се извършва много внимателно. Прехвърляйте растенията заедно с почвата, внимавайте да не се повредят корените им. Разсадът, растящ в торфени саксии или други саморазграждащи се опаковки, се поставя в земята заедно с тях.
  • Растенията се засаждат в ямки с дълбочина 15-20 см. Предварително може да се полее с малко топла вода, а на дъното да се постави шепа растителна пепел, която се размесва с почва.
  • При засаждане растенията не трябва да се заравят дълбоко, достатъчно е 1-1,5 см в сравнение с това как са расли в контейнера преди засаждането. Допълва се почва, уплътнява се и се полива

Грижи за растенията

Патладжаните се нуждаят от топлина и много слънце, редовно поливане, торене, разрохкване на почвата, както и защита от болести и неприятели.

Оптималната температура за патладжаните е 24-28°C през деня и 16-18°C през нощта.

Внимание!

  • Културата не се повлиява добре от внезапни температурни промени и продължителен студ.
  • При неблагоприятни метеорологични условия растенията спират да растат, цветовете опадват.
  • Могат да възникнат заболявания поради прекомерна влажност.