Здравословното състояние на пъдпъдъците, техният растеж, развитие и продуктивност значително се влияят от относителната влажност. Хигиената на птицеъвдното помещение също зависи от този показател.
При висока влажност устойчивостта на пъдпъдъците намалява, вероятността от поява на болести нараства. Повишената влажност в помещението, в което се отглеждат пъдпъдъците, стимулира развитието на патогенна (гъбична) микрофлора.
Повишената влажност потиска метаболизма, започват да действат окислително-редукционни процеси, което води до нарушен апетит, намален прием на храна и усвояване и намалена производителност.
Влажността променя терморегулиращите поцеси в една или друга посока. Високата влажност увеличава ефекта на ниските/високите температури. При ниски температури високата влажност допринася за бързото разсейване на топлината и може да причини настинки, а при високи температури, напротив, забавя разсейването на топлината и води до топлинен удар.
Австралийски учени са установили, че при повишени температури увеличението на относителната влажност от 10% е еквивалентно на повишаване на температурата от 2 ° C.
При висока относителна влажност въздухът става влажен поток, който намалява изолационните свойства на ограждащите конструкции на сградата.
Влажността под 50% допринася за увеличаването на праха в птицевъдното помещение, което причинява респираторни заболявания.
Оптималната относителна влажност при отглеждането на пъдпъдъци е 60-70%.