Ново проучване показва, че това не е толкова просто
Дори и при най-оптимистичните сценарии новите изследвания показват, че месото от пасящи говеда, не е по-малко въглеродно интензивно от индустриалните алтернативи.
При говедата, угоявани на полето, вместо с храна от фуражните заводи, тревата може да е по-зелена, но въглеродните емисии не са.
Изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, показва, че дори и при най-оптимистичните сценарии месото от пасящи говеда, произвежда не по-малко въглеродни емисии, затоплящи планетата от индустриалното говеждо месо.
Откритието поставя под въпрос честото популяризиране на месото от пасящи говеда, като по-екологичен вариант. Все пак някои учени твърдят, че месото от говеда, хранени с трева, печели от други фактори, като хуманно отношение към животните или замърсяване на околната среда на местно ниво, което усложнява избора на добросъвестните потребители.
Заблуждават ли се потребителите по
отношение на месото от пасящи говеда?
„Мисля, че голяма част от населението наистина желае решенията им за покупка да отразяват техните ценности", казва Гидон Ешел, професор по физика на околната среда в колежа „Бард" и един от авторите на проучването.
„Но по същество тези хора са
подведени от грешна информация."
Що се отнася до храните, говеждото месо допринася за най-много емисии, които подхранват изменението на климата, и е едно от най-интензивните за производство. Въпреки това се очаква търсенето на говеждо по света само да расте.
А внимателното претегляне на ползите от храненото с трева на месодайните говеда е от значение, тъй като в повечето части на света, където производството на говеждо месо се разширява, например в Южна Америка, това става чрез обезлесяване на земи, които иначе биха съхранили въглерод, казва Ричард Уейт от Института за световни ресурси.
Експертите твърдят, че резултатите от това проучване са логични, защото производството на говеда, хранени с трева, е по-малко ефективно от това на индустриалните им събратя. Животните, които се угояват на полето, а не с фураж в индустриалните ферми, растат по-бавно и не стават толкова големи, така че за производството на същото количество месо са необходими повече животни.
Насърчава ли пашата на говеда
съхраняването на въглерод?
Изследователите са използвали цифров модел на емисиите, отделяни в процеса на отглеждане на говеждо месо, след което са симулирали много стада от промишлени и отглеждани с трева говеда. Те сравнили разликите в количеството храна, което те биха изяли, количеството метан и въглероден диоксид, което биха изхвърлили, и количеството месо, което биха произвели.
Тези разлики отразяват сценариите от реалния живот - говедата в сухото Ню Мексико и в тучните северни райони на Мичиган имат различни входящи и изходящи емисии.
Ешел и екипът му анализирали и предишни проучвания, в които се е изследвало доколко пашата на говеда насърчава съхранението на въглерод, но установили, че дори в най-добрите сценарии количеството въглерод, което тревите могат да уловят, не компенсира емисиите на говедата.
Ранди Джаксън, професор по екология на пасищата в Университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в проучването, обявява, че е открил подобни резултати в собствените си изследвания, които показват, че месото от пасящи говеда, има по-високи емисии, ако се приеме същото потребление. Всъщност екипът на Ешел се позовава на неговата работа.
Но той се опасява, че изследването е твърде фокусирано върху минимизирането на емисиите „без да се интересува от въздействието върху околната среда извън натоварването с парникови газове в атмосферата", като биоразнообразието и качеството на почвата и водата.
Американската асоциация за пасищно отглеждане на животни - сдружение с нестопанска цел, в която членуват производители на животни, хранени с трева, не е предоставила незабавно коментар по проучването.
„Не превръщайте говеждото в навик"
Дженифър Шмит, която изучава устойчивостта на веригите за доставки на агропродукти в САЩ в Университета на Минесота и също не е участвала в проучването, заявява, че според нея документът „ни помага да се доближим малко повече до отговора на въпроса колко говеждо месо може би трябва да имаме на територията на страната в сравнение с растителните протеини".
Шмит казва, че ако говеждото месо се намали достатъчно и ако фермерите могат да освободят повече обработваема земя за други храни, които хората консумират, локалните екологични ползи от храненето с трева могат да компенсират факта, че то е свързано с по-високи емисии.
По-трудно е обаче да се убеди Ешел. Той смята, че изменението на климата е „второ по важност", когато става въпрос за глобални проблеми, и трябва да бъде приоритет.
„Трудно ми е да си представя дори ситуация, в която отглеждането на говеда за месо ще се окаже наистина разумно и полезно от екологична гледна точка", казва Ешел.
Той добавя, че потребителите, които наистина искат да бъдат екологично съзнателни, „не трябва да превръщат говеждото в навик".
Коментари