Макар че първоаприлски снегът ни затрупа, скоро пак ще грейне слънце и поляните ще се покрият с онези симпатични жълти цветчета, които първо наричаме жълтурчета, а когато се превърнат в бели пухчета – глухарчета.
Освен да радват окото и да ни изпълват с оптимистично пролетно настроение, те често се използват и в кухнята – за салати, като гарнитура към основното ястие или в десерти.
Днес ви предлагаме рецепта за "мед" от глухарчета, или по-скоро от жълтурчета.
Продукти: 50 цвята от жълтурчето, 350 г захар, 150 мл вода, лимонена киселина на вкус.
Приготвяне: Подгответе посочените продукти. Берете цветовете рано сутрин, до обяд, когато са най-добре разтворени. Използвайте само жълтите цветове (жълтурчетата), а не белите, пухкави. За 350-400 мл мед още са ви нужни поне 50 цветя.
Отделете цветовете от зелените стъбла и ги изплакнете обилно със студена вода. С ножица внимателно изрежете само жълтите венчелистчета. Те ще придадат на „сладкото“ желания жълт цвят. Внимавайте при рязането да не добавите от горчивата зелена част на пъпката.
Сложете цветната маса в тенджера, добавете вода и 1-2 щипки лимонена киселина. Лимонтузуто е нужно, за да „фиксира“ цвета, ще придаде на меда леко лимонен привкус и ще попречи на захарта да се карамелизира. Поставете тенджерата на котлона и включете на максимална степен. Изчакайте течността да заври и оставете да ври 3-4 минути. Това време е достатъчно, за да оцвети течността в жълто.
Прецедете съдържанието през фина цедка, като отстраните напълно цветните листенца. Тях можете вече да ги изхвърлите, защото повече нама да са ви нужни.
Сипете захарта и поставете тенджерата отново на котлона, като включите на средна степен. Изчакайте сместа да заври и изчакайте течността два пъти да кипне, „да се обърне“. Това ще ви отнеме около 30 минути. Без да прибавяте лимонена киселина сместа ще се захароса.
Когато сместа се свари и заприлича на течен карамел, отстранете от котлона, но не оставяйте да се охлади в тенджерата. Сипете сладкото в буркан или в друг съд с капак, но не пластмасов и поставете на студено. При охлаждане медът се сгъстява още повече и става плътен. Когато това стане, приберете лакомството на топло и можете го да сервирате.
Този „мед“ може да се добавя към различни десерти, използва се за маринати, коктейли и напитки.
Коментари