В щата Рио Гранде до Сул са открити 400 милиона убити пчели. Пчелари още в четири щата съобщават за масовата смърт на още мъртви пчели. И цифрата става умопомрачителна - 500 млн. пчели!

Според пчеларите причината е използването на пестициди - химически вещества, които се използват за унищожаване на вредители, информира BBC.
Хората сякаш забравяме, че пчелите имат изключително важна роля в хранителната ни верига! Защото около една трета от храната, която ядем, е резултат от опрашването главно от пчелите. В конкретния район в Бразилия това са плодове и зеленчуци като авокадо, броколи и череши.

Какво се е случило с бразилските пчели?

Основната причина за смъртта на тези пчели е използването на пестициди, съдържащи продукти, които са забранени в Европа, като неоникотиноиди и фипронил.

ЕС наложи почти пълна забрана на неоникотиноидите миналия април заради сериозната вреда, която може да причини на пчелите.
Но през същата 2018 г. Бразилия отмени ограниченията върху пестицидите - въпреки противопоставянето на природозащитниците, които я нарекоха „пакета с отрова“ .

Употребата на пестициди в Бразилия се е увеличила според Greenpeace. За последните 3 години в Бразилия са регистрирани 193 продукта, съдържащи химикали, забранени в ЕС.
Страната използва пестициди, защото нейната икономика е изцяло зависима от високите добиви в селското стопанство.

Бразилският президент Жаир Болсонаро е критикуван за политиките в областта на околната среда  - какъвто е случаят с вдигане на ограниченията при използване на пестициди Снимка GETTY IMAGES
Бразилският президент Жаир Болсонаро е критикуван за политиките в областта на околната среда - какъвто е случаят с вдигане на ограниченията при използване на пестициди Снимка GETTY IMAGES