По интернет се разпространяват най-различни рецепти, но повечето са фалшифи
Д-р инж.техн. Николай Бакалов
Провокирам съм да напиша тези редове, заради много читатели и клиенти, които искат да знаят как се направи истинска боза при домашни условия - по истинска технология.
Мнозина от тях са пробвали да се ръководят от публикуваните рецепти, но твърдят, че не се е получило.
Рецептата:
Бозата е безалкохолна или нискоалкохолна напитка до 0,5 об.% алкохол. Тя е богата на хранителни вещества с калоричност от 70 до 100 ккал за 100 г, с 10 до 17% захари, с 2-4% белтъчини, минерални соли, витамини от групата на В комплекса.
Според използваната суровина бозата е:
Обикновена - произведена от ръж или пшеница.
Традиционна - произведена от просо и ръж в равни количества.
Какаова - при производството й се добавя и какао на прах.
Доброкачествената боза трябва да е еднородна колоидна суспензия, без утайка или забистряне.
Зърното, предназначено за боза се смила едро на грис
След това се смесва с вода в съотношение на 1 кг зърно - 2,5 до 5 л вода, в зависимост от желаната гъстота.
Сместа се поставя в тенджера под налягане и се вари около час при температура 115-120 градуса, след което се оставя леко да се охлади. После се прецежда през гевгир, на който е поставен слой тензух така, че да не могат да преминат неразварени зърнени частици.
При това разваряване част от нишестето в зърното се разгражда до ферментируеми захари /глюкоза/.
За оформяне на вкуса се добавя още захар, за да стане приятно сладка. За овкусяване може да се добави и какао на прах - въпрос на вкус.
Чрез прибавяне на малко суха мая може да се предизвика частична ферментация, при която бозата леко се газира от образувания въглероден двуокис.
Коментари