Докато кампанията за производство на пъпеши в Мароко започна между 10 и 15 март в района на Дахла, обемите ще се увеличат с началото на производството в района на Маракеш, съобщава FreshPlaza.

"Намираме се в средата на прехода между двата производствени басейна. До края на април трябва да имаме пъпеши от Дахла, докато първите пъпеши от района на Маракеш трябва да пристигнат на френския пазар тази седмица", обяснява Жером Жосеран, председател на групата производители Force Sud.

Късен старт на кампанията

Кампанията в Западна Сахара започна по-късно от обикновено. Това забавяне може да се обясни с „политическата несигурност по отношение на производството на пъпеши Charentais в този регион на Мароко". Кампанията за пъпеши в района на Маракеш също ще започне с известно закъснение, но по друга причина. „Времето не е много добро и явно няма от топлината, която обикновено наблюдаваме в региона по това време на годината."

Предлагането е доста под търсенето
Въпреки по-късния старт, сезонът на пъпешите в Мароко тази година започна добре.

"Качеството е по-добро от миналогодишното, което беше силно засегнато от нападенията на акари. Освен това започнахме кампанията за марокански пъпеши на фона на голямото търсене, дължащо се на мекото време в повечето френски региони през последните седмици. Днес предлагането е доста под търсенето, така че с нетърпение очакваме количествата от Маракеш."

Общ спад в производството в целия Средиземноморски басейн
Макар че все още е твърде рано да се правят точни прогнози за реколтата в Испания, производството в страната би трябвало да следва същата тенденция като това в Мароко.

"По отношение на насажденията все още се наблюдава тенденция на спад. Също така знаем, че годината няма да е ранна поради метеорологичните условия, които повлияха на залагането на плодовете." Същите прогнози важат и за обема на френското производство, който тази година отново ще намалее поради свиване на засадените площи.