8 рецепти за всеки вкус

Колко пъти през целия си живот сме пържили омлет за закуска? Трудно е да се преброи. Изглежда, че дори тези, които не знаят как да готвят, могат да се справят с това просто ястие. И все пак, дори само от няколко яйца можете да създадете малък шедьовър, който ще изненада всеки.

Френски омлет „Пуляр" 

В края на 18-и век известната Анет Пулар открива хотел на остров Мон Сен Мишел. Нещата вървят от зле към по-лошо, докато мистериозен пътешественик не остава в една от стаите. Според легендата именно той показал на домакинята специален начин за готвене на яйца на огън - това била известната рецепта за омлет „Пуляр".

Продукти: 3 яйца, 50 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. масло, щипка сол.

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте 3-те жълтъка с прясното мляко и щипка сол. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг, като също добавите малко сол.

Сипете жълтъците в предварително загрят и намаслен тиган и изчакайте да стегнат. Прибавете внимателно белтъците отгоре, намалете котлона и гответе без капак за няколко минути.

Докоснете с пръст пухкавата смес. Ако белтъкът не залепва по пръста ви, омлетът е готов. Сгънете го на две и сервирайте.

Пищен омлет на пара 

Смята се, че пържените яйца са много калорична закуска. Предлагаме ви да приготвите по-здравословен омлет на пара. С този метод на термична обработка получавате щедра порция витамини A, D, E, група B, както и фолиева киселина и лизин. Освен това няма да имате нужда от капка масло, което означава, че омлетът ще бъде нискокалоричен, но все пак питателен.

Нямате нужда от специален уред за готвене на пара.

Продукти: 4 яйца, 200 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, 30 г твърдо сирене, пресни билки на вкус.

Приготвяне: Поставете тенджера с вода на котлона. Сложете върху тенджерата гевгир, който трябва да е над нивото на водата. Изчакайте да заври.

Разбийте 4-те яйца в дълбок съд, сипете прясното мляко, добавете сол и черен пипер. Сипете омлетната смес в малка купа или съд за печене и я поставете в гевгира. Покрийте с капак.

Гответе 20–25 минути. Преди да сервирате, поръсете омлета със сирене и билки. Ако искате да извадите омлета от формата, намажете го с масло, преди да започнете да готвите.

На фурна 

Формите за мъфини могат да превърнат скучния омлет в оригинална закуска. Децата ще харесат порционирания омлет с шарен пълнеж! Можете да го вземете със себе си на работа като здравословна, засищаща закуска.

Продукти: 4 яйца, 50 мл сметана, няколко резена шунка, 1 домат, 1/2 чушка, 1/2 връзка зелени подправки, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете шунката, един голям домат и половин червена чушка на малки кубчета. Нарежете малко пресни подправки на ситно.

Разбийте 4 яйца с 50 мл сметана, щипка сол и черен пипер, смесете със зеленчуците, шунката и зелениите.

Намаслете форми за мъфини, изсипете яйчената смес и сложете във фурната на 180°C за 15-20 минути.

Когато омлетът леко се охлади, извадете го от формите и сервирайте веднага.

Като пълнеж можете да вземете сирене, сладка царевица, сушени домати и консервирани маслини, броколи и карфиол, парчета пиле или риба, морски дарове или бекон.

Фритата 

Италианската фритата е друг оригинален омлет. Основното правило при подготовката му е липсата на каквито и да е правила. Използват се всички продукти, които са в хладилника: остатъци от колбаси и месо, различни сирена, всякакви зеленчуци, варива, зелени подправки. В Италия обичат да добавят морски дарове, паста и ароматни билки.

Продукти: 3 яйца, 60 г твърдо сирене, 100 г пресен спанак, 100 г замразен зелен грах, няколко цветчета броколи, 4 пера зелен лук, 4-5 стръка пресен магданоз, 1 ч. лъж. масло, Италиански билки на вкус, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сложете 100 г пресен спанак в гевгир, залейте го с гореща вода, подсушете и нарежете на ситно. Бланширайте 100 г пресен зелен грах и няколко цветчета броколи във вряща вода за 2-3 минути. Нарежете зеления лук и магданоза, а кашкавалът се настъргва на ситно ренде. Смесете яйцата, сиренето, билките, броколито и граха в дълбок съд. Подправете със сол, черен пипер и италиански билки.

Намажете форма за печене или чугунен тиган с масло и сипете яйчената смес. Сложете в предварително загрята на 180°C фурна. Пече се 25–30 минути.

Преди да сервирате, можете да поръсите фритата с нарязани билки и сирене.

С горски плодове за романтична закуска 

Предлагаме необичайна рецепта за омлет с горски плодове и меко сирене. Зърната не трябва да са много воднисти. Ако използвате замразени плодове, размразете ги и изцедете добре излишната влага. Рикота, маскарпоне или извара ще допълнят хармонично горските плодове .

Продукти: 400 г пресни или замразени плодове, 4 яйца, 3 суп. лъж. извара, 1 пак. Ванилова захар, 3 ч. лъж. пудра захар, 1/2 ч. лъж. канела, щипка сол, 1 ч. лъж. масло.

Приготвяне: Измийте и почистете плодовете. Смесете яйцата с изварата и разбийте до гладкост. Добавете щипка сол, 2 ч. лъж. пудра захар и ванилова захар и разбъркайте отново.

Загрейте маслото в тиган, добавете плодовете, поръсете с пудра захар и разбъркайте. Оставете на огъня за 1 минута, като бъркате. Изсипете яйчената смес върху плодовете и гответе под капак до готовност на слаб огън.

Преди сервиране поръсете омлета с канела и гарнирайте с горски плодове и мента.

Спомен от детската градина 

За мнозина омлетът от детската градина си остава най-вкусният. Тук няма много кулинарни тънкости. Прави се от яйца, мляко и масло. В състава няма брашно, нито нишесте. Опитните готвачи препоръчват яйцата да се разбиват не с миксер или бъркалка, а с вилица.

Продукти: 8 яйца, 400 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. масло, сол на вкус.

Приготвяне: Смесете яйцата с млякото. Без да разбивате, бъркайте внимателно до гладкост. Добавете щипка сол.

За печене вземете малка тавичка с високи стени. Намажете формата с размекнато масло и сипете яйчно-млечната смес. Поставете във фурната, предварително загрята до 190°C. Времето за печене е 40-45 минути.

Оставете омлета да изстине, нарежете на парчета и сервирайте.

Как да сготвим вкусен омлет в мултикукър 

Друг начин да направите закуска с яйца не само вкусна, но и здравословна е да приготвите омлет в мултикукър. Трябва да се вземат предвид характеристиките на моделите от различни производители. Най-често се използва режимът „Печене" или „Многократно готвене", което помага да се зададе оптималната температура и време за готвене. В някои модели режимът „Пържене" или „Печене" е предназначен за омлети.

Продукти: 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 100 г замразен зелен грах, 2 варени картофи, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, 30 г твърдо сирене, сол на вкус.

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. В купата на мултикукъра сипете 2 суп. лъж. растително масло и включете режим „Пържене". Запържете лука до омекване.

Сварените картофи се нарязват на филийки и се запържват с лука до златисто. Добавете зеления грах и ситно нарязания домат към основата на омлета и гответе още 2 минути.

Разбийте 4 яйца с 200 мл мляко, щипка сол и любимите подправки. Сипете яйчената смес в купата на мултикукъра, затворете капака и гответе в режим „Пържене" още 15 минути.

Можете да поръсите омлета с настърган кашкавал и да го оставите на режим „Затопляне".

Омлет в чаша 

Рядко някой готви омлет в микровълновата и напразно. Лесно е, бързо и много вкусно. Омлетът се получава невероятно въздушен и нежен и практически не се изискват усилия от вас. Идеален вариант за тези, на които постоянно им липсва време за вкусна закуска. За готвене ще ви трябва широка топлоустойчива чаша.

Продукти: 1 яйце, 2 суп. лъж. прясно мляко, няколко парчета колбас, 2 чери домати, зелени подправки и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете колбаса, доматите и билките. Смесете яйцето с млякото, добавете сол. Разпределете плънката в чаша и залейте с яйчената смес. По-добре е да изберете голяма чаша, омлетът ще се надигне по време на готвене. Поставете чашата в микровълнова на висока мощност за 3-4 минути.