У нас най-силно разпространени са няколко сорта грозде, като най-популярни са Мавруд, Мискет и Рубин. Първите два се нареждат сред най-старите сортове грозде, които в момента се отглеждат само по нашите земи.
- Димят – стар български сорт грозде, който се отглежда както у нас, така и в чужбина;
- Рубин – хибриден сорт, създаден през 40-те години;
- Мискет – стар български сорт, който може да бъде червено или бяло грозде;
- Мавруд – един от най-старите нашенски сортове, който се отглежда и до днес само в България;
- Болгар – това е най-вкусният сорт грозде и се използва главно за директна консумация;
- Гъмза и Памид – сортове грозде, популярни в производството на червено вино;
- Керацуда – бяло грозде, от което се произвежда бяло трапезно вино;
- Широка мелнишка лоза – също стар български сорт, популярен в областите около река Струма;
- Русалка – представлява сорт грозде без семки. От него се произвеждат стафиди;
Може да се пробва някои от тези ценни родни сортове да се засадят и чрез резници, които са собствено производство. Ако човек е решил да си ги отгледа, може да използва два-три начина или да избере този, който му се струва най-лесен и приложим.
Коментари