У нас най-силно разпространени са няколко сорта грозде, като най-популярни са Мавруд, Мискет и Рубин. Първите два се нареждат сред най-старите сортове грозде, които в момента се отглеждат само по нашите земи.

  • Димят – стар български сорт грозде, който се отглежда както у нас, така и в чужбина;
  • Рубин – хибриден сорт, създаден през 40-те години;
  • Мискет – стар български сорт, който може да бъде червено или бяло грозде;
  • Мавруд – един от най-старите нашенски сортове, който се отглежда и до днес само в България;
  • Болгар – това е най-вкусният сорт грозде и се използва главно за директна консумация;
  • Гъмза и Памид – сортове грозде, популярни в производството на червено вино;
  • Керацуда – бяло грозде, от което се произвежда бяло трапезно вино;
  • Широка мелнишка лоза – също стар български сорт, популярен в областите около река Струма;
  • Русалка – представлява сорт грозде без семки. От него се произвеждат стафиди;

Може да се пробва някои от тези ценни родни сортове да се засадят и чрез резници, които са собствено производство. Ако човек е решил да си ги отгледа, може да използва два-три начина или да избере този, който му се струва най-лесен и приложим.