През второто тримесечие на 2024 г. цените на селскостопанските стоки в ЕС се понижават, както при продукцията, така и при ресурсите, които не са обвързани с инвестиции, отчита Евростат. Средната цена на селскостопанската продукция намалява с 3 на сто през второто тримесечие на 2024 г. спрямо същото тримесечие на 2023 г.

През този период средната цена на стоките и услугите, които понастоящем се потребяват в селското стопанство (ресурси, които не са свързани с инвестиции като енергия, торове или фуражи) се свива със 7 на сто. Тези спадове обаче не са чак толкова резки като през предишните две тримесечия. 

След периода на резки увеличения на цените на селскостопанските стоки през 2021 г. и първите три тримесечия на 2022 г. темпът на растеж се забавя и цените започват да спадат. Неотдавнашните спадове при продукцията на селскостопански продукти и използваните ресурси са в посока на по-спокойните равнища от преди 2021 г.

По-внимателното разглеждане на данните отчита тенденции към контрастни цени на селскостопанската продукция спрямо същото тримесечие на 2023 г. Сериозен спад е отчетен при цените на яйцата (-15 на сто), зърнените храни (-14 на сто) и фуражните растения (-13 на сто). За сметка на това недостигът от гледна точка на доставките води до постоянни увеличения на цените на зехтина (+41 на сто) и картофите (+10 на сто). 

Цените на плодовете и зеленчуците се променят незначително (+3 на сто като цяло за плодовете и -1 на сто за зеленчуците), въпреки че са налице значителни различия при конкретни продукти. При категорията на плодовете е отчетен най-рязък спад спрямо същия период на 2023 г. при лимона и лайма (-48 на сто), а най-голямото увеличение е регистрирано за плодове от субтропичен и тропичен климат (+51 на сто). При зеленчуците е налице рязък спад при цените на лука (-46 на сто) и доматите (-27 на сто), които контрастират на рязкото увеличение при пресните бобови растения (+39 на сто) и карфиола  (+35 на сто).

При ресурсите, които не са обвързани с инвестиции, най-рязък спад е отчетен за торове и подобрители на почвата (-19 на сто) и фураж за животни (-13 на сто). 

На национално ниво повечето страни от ЕС (17 от 25 , за които има налични данни, сред които и България) регистрират понижение на цените на селскостопанската продукция през второто тримесечие на 2024 г. спрямо същото тримесечие на 2023 г. Цените са спаднали най-много в Унгария (-13 на сто), Полша (-12 на сто) и Чехия (-10 на сто).

За сметка на това са нараснали най-значително в Гърция (+8 на сто), Латвия (+4 на сто), Кипър и Ирландия (+3 на сто).

По отношение на ресурсите, които не са обвързани с инвестиции, всички страни от ЕС, за които има налични данни през второто тримесечие на 2024 г. спрямо същите три месеца на 2023 г. Хърватия (-14 на сто), Унгария, Испания и Словакия (-11 на сто всяка) са регистрирали най-голям спад, пише БТА.