Биопроизводителите канят от 10.00 до 17.00 часа на Голямата поляна в Южния парк в столицата

Ден, посветен на българските биологични продукти, ще има в събота, 28 септември, от 10.00 до 17.00 часа на Голямата поляна в Южния парк, в София.

Производители на мляко, месо, яйца, сирене, вино, мед, сокове, плодове и зеленчуци ще предложат продукцията си. Посетителите ще могат да опитат биосупа и биоконфитюр, приготвени от Ути Бъчваров.

"Бяхме достигнали 7500 биопроизводители. Сега сигурно са паднали на 2500, а може би и по-малко", каза по БНР Албена Симеонова от Българската асоциация на биопроизводителите, организатор на деня.

Бюрократи и чиновници, които непрекъснато се оправдават с Брюксел, въвеждат нови и нови изисквания и проверки, с което възпрепятстват развитието на биоземеделието ни, коментира Симеонова и даде пример с Румъния, която по думите ѝ е много по-напред от нас.

"Правим всичко възможно да става все по-сложно и по-трудно, да отблъснем малкия и фамилния фермер. Биоземеделието спасява българското село. Елате да ни видите", призова Албена Симеонова преди празника, който според нея тепърва ще набира скорост, защото "все повече хора внимават какво слагат на трапезата си".

Според нея трябва да има целенасочена политика на Министерството на земеделието за здравословно хранене.