С предложенията в портфолио на Corteva Agriscience се запознаха земеделски производители от Софийско на Портфолио Фарм 2024 край Равно поле

 

Традиционно Corteva Agriscience организира открит ден в Равно поле в посевите на фирма „Агротератерм", където представя утвърдени и нови хибриди царевица и слънчоглед, подходящи за района на Софийското поле.

За седма поредна година работим в партньорство с Веско Николов, на който искам да благодаря за отличната работа, която са свършили той и екипът му, каза в приветствието си към земеделците от района Снежана Проданова. Това са едни много добре гледани посеви, а доброто им състояние към момента се дължи и на оптималното хранете, което е направено от фирма „Екофол". Знаете, че годината е изключително трудна за есенниците, но

когато за културите се полагат добри практики,

то негативите се „смекчават"

И тази година от Corteva Agriscience е заложила опит с три хибрида, които са от три различни групи на ранозрелост и засети с три различни посевни норми, за да се направи сравнение как се държат растенията при различните гъстоти на отглеждане.

Р8604 е ранен хибрид, с ФАО 260, с типични за групата характеристики. Има добър хабитус - по-ниско и слабо стъбло, ерективен тип листа – насочени нагоре, образува 12-14-редов кочан. Тъй като е по-слабо облистен, т.е. има по-малко маса, съответно позволява сгъстяване.

Тази година изпитваме няколко хибрида в група 300, казва Снежана Проданова. Селекционерите се водят от това, какви изисквания имаме, а през последните години те са насочили усилия към по-ранните хибрид заради сушавите условия, които наблюдаваме. Все говорим за лоши условия, но те са новата реалност, затова е необходимо да успеем да работим при тези условия – и ние, и вие. А също и да печелите въпреки тези условия.

При 5500 семена на декар Р8604 е успял да заложи два кочана – първият е опрашен, вторият – също, но съобразно лошите условията - не валяло от началото на юли, той няма да успее да изхрани вторият, той ще абортира, разясняват специалистите от фирмата. Когато растенията са по-рядко засети, тъй като царевицата е житно растение, т.е. може да прави братя.

Защо брати? Няколко са причините. Например, растението може да е претърпяло нараняване на върха и да е загубило основното стъбло от трактор, насекоми, зайци, може и да е чисто генетична предразположеност на хибрида да брати.

Оказват ли братята влияние на добива? Братята до едно ниво достигат етап, при който успяват да направят корени и да се хранят самостоятелно, така че не са проблем – няма място за притеснение.

Не се стига до преразпределяне

на хранителните вещества,

показват проведени опити.

До изметляване и изсвиляване няма движение на хранителните вещества между братята и основното стъбло, разяснява Снежана Проданова. След това те се насочват от брата към кочана, защото растението се стреми да възпроизведе, т.е. когато не му стига храна и вода – то започва да „дърпа" от братчето, използва го като донор.

При гъстота на сеитба 6500 доминиращо има по един кочан на растение. Р8604 е първият хибрид, който е изметлил на това поле, нищо че е ранен, но се дължи на това, че е много добре нахранен с торове.

Третата посевна норма е 7500, по-ниска от миналата година е, когато е била 8000, но е намалена предвид сухите условия. При нея се установява видима редукция на върха на кочана, което е резултат от голямата конкуренция между растенията.

На полето е приложена орна технологията, а след сеитба валиране, разяснява Снежана Проданова.

Имаше равномерно поникване, което е добре,

защото знаете, че ако растението поникне по-късно, то остава по-ниско и не залага кочан, а и да заложи - е трудно да стане опрашване, тъй като то е по-ниско от останалите. При царевицата е невъзможно наваксване.

Р9367 е нов хибрид, от тази година е в продажба. Високодобивен хибрид е, въпреки че не е от линията AQUAmax е с отлични характеристики - добре облистен, високо растение е. 370 по ФАО е, може да се използва при висока надморска височина като силажен хибрид.

И при Р9367 в по-редкия посев има залагане на два кочана, но при него вторият не е опрашен и няма да може да се развие.

Хубавото при средноранните хибриди е, че са по-добре облистени, затварят междуредието, дори при гъстота от 5500, и по-лесно си пазят сянка, казват специалистите. При една по-висока гъстота - 6500 растенията също се чувстват добре, но при 7500 конкуренцията за храна, светлина и влага е много по-голяма. Миналогодишният опит ни показва, че при гъстоти 7500-8000 и при лимитиращи условия добивите при тях са най-ниски, обобщава Снежана Проданова. Р8604 го тествахме и миналата година, тази повторихме, но най-добри резултати имаше при 8000 растения, т.е.

ранните хибриди позволяват сгъстяване,

но при средноранните не е препоръчително

да не се правят такива гъстоти.

Р0260 е изключително късен хибрид за района на Софийското поле. Въпреки това има земеделци, които го сеят. Той е 490 по ФАО. При един по-късен валеж дава отлични резултати. За съжаление, тази година „го хвана" жегата много рано, още преди да изметли, така че, за съжаление, няма да развие потенциала си. По-късните хибриди имат дълъг период от поникване до изметляване и до физиологична зрелост, т.е. трябват им повече дни. Предвид ситуацията тази година те останаха по-ниски, но има опрашване, но също и редукция на озърняването особено при по-голямата гъстота. Безспорно тази година е особено тежка за късните хибриди.

Групата на AQUAmax хибридите

без съмнение са фаворитите

в портфолиото на Corteva Agriscience

Хибридите AQUAmax имат редица предимства - по-голяма коренова система, също метлица и свила, както и различни устойчивости и т.н., каза Георги Герджиков, мениджър агрономически опити, който представи характеристиките им.

Р7818 е нов, ранен хибрид. При него има търсен ефект, които се изразява в това хем да е ранен - бързо да минава през фазите, хем да има висок добив. И това е постигнато. През вегетативните фази растението се държи като типично късен хибрид 400-450 по ФАО, но в последствие в репродуктивните – много бързо минава през тях – образува кочан, налива зърното и най-вече отделя влагата. Тоест имате растение като късен хибрид, но реално е ранен.

За да може да получим максимален добив, селекционерите разработват т.н. флекси кочани, разяснява Георги Герджиков. При подходящи условия растението развива 16-18 реда, но при неблагоприятни се свива - стрес от хербицид, от торове или неблагоприятно време – получава се по-тънък кочан. Каквото и да стане на по-късен етап, той вече е заложен. Обикновено 12-14-редови кочани се получават при по-късно поникналите растения. Тъй като царевицата е изключително светлолюбиво растение, това е и една от причините, когато се сее по-късно, например юни, посевите да остават ниски. През този период има достатъчно светлина – на царевицата „не й трябва" да става висока. Това е и една практика да си направите по-ниска царевица, ако сеете по-късно.

Интересното при флекси кочаните е, че те са така създадени, ако посева е по-рядък, т.е. растението има по-голяма хранителна площ,

кочанът нараства до момента,

когато достигне максималния си капацитет

Но това е и положителен, и отрицателен признак, защото флекси кочаните по принцип тръгват да нарастват, за да правят потенциал, но ако започне някакъв неблагоприятен момент – стрес, царевицата се опитва да се задържи, а после да продължи развитието си.

Повечето от хибридите на Pioneer са с флекси кочани, имаме само няколко хибрида с фиксиран кочани, като Р0260, казва Георги Герджиков. Каква е разликата между тях? Фиксираният кочан има определени дни за образуване и наливане на зърното. Когато започне да се образува кочанът, а той се развива 2 седмици или 3 в зависимост от хибрида, няма значение какво е времето. Затова в сушави години се държат по-стабилно на полето, тъй като не изчакват благоприятните условия, които да настъпят, а просто преминават през фазите и се образува добивът, който му е заложен.

Р8902 е нов хибрид с фиксиран кочан. Развитието на кочана е фиксирано като големина, брой и растението всячески се опитва да ги достигне без значение какво е времето, т.е. не изчаква по-подходяща температура и по-подходяща влага.

Р9255 също е нов хибрид, за първи път се наблюдава на полето. Има много добър старт на развитие, а по принцип при хибридите от групата 300 по ФАО, не се очаква, той се търси при по-късните. Но новите са именно с такъв бърз темп на развитие в началните фази.

Р8436 е хибрид, който най-вероятно ще измести повечето от ранните. С флекси кочан е. Има високи стойности на показателите за добив, но не толкова бързо начално развитие. От него без проблем в нормална година се получават добиви до 1200 кг/дка.

Р9639 - нов хибрид, има силно изразен стей грийн ефект. Вижда се, че има образуван и налят кочан, но все още е със зелено стъбло. Много подходящ за фураж, затова се препоръчва за тези цели, тъй като е с много добри показатели за изхранване на животни – захарите и скорбялата са на високи нива.

Р8834 е най-продаваният ранен хибрид на Corteva Agriscience в България. Той е от 5-6 г. на пазара, много добивен е. Растението е в състояние на направи 16-18-редов кочан, което е много важно за ранен хибрид. Има проблем с началното развитие, ако се засее на студено, тъй като доста ще се забави развитието му.

За Р8834 е необходима по-висока температура на почвата, съветва Георги Герджиков. И трябва да се отчита температурата, но не в деня на сеитбата

да имате 12 градуса, а поне в поне

3-дневен период след сеитбата да е такава

За да покълне зърното, то трябва да поеме теглото си във вода. И когато сеете и е 12 градуса, но утре е 5 - всъщност семето „се насмуква" със студена вода, тогава се получава буквално простиване и зародишът му излиза изкривен, навит като пружина. След това коментарите са, че семената не са качествени, а не е така.

Р9415 е AQUAmax хибрид. По време на вегетативното си развитие са справя много добре със засушаването и с високите температури, но по време на наливането, тъй като образува много едро зърно, се нуждае от вода, за да налее добре зърното.

Р9960 е от 3 г. на пазара, дава висок добив. Хибридът е изключително пластичен - при всякакви условия ще осигури един стабилен резултат.

Р9241 е един от най-старите хибриди на компанията - от 15 г. е на пазара. Той е абсолютно типичен AQUAmax - при него много добре се забелязва отварянето на листата, за да могат устицата да контролират влагата. По принцип при стандартните хибриди при 32-33 градуса устицата се отварят и започват да отделят вода, това съответно се отразява на наливането на кочаните, особено при сушава година. При AQUAmax хибридите затварянето на устицата започва при 36 градуса, т.е. има още 4 градуса, при които водата остава вътре в растението, съответно това е добре за кочана. А това означава по-добра сухоустойчивост на хибрида.

Р9398 е с високи показатели - сухоустойчивост, силен стей гриин ефект. Хибридът се държи много добре в условия на т. нар. суховеи или висока температура със силен вятър. При такива неблагоприятни условия той последен изгаря от всички хибриди на полето.

Р9967 е нов, за първа година на пазара. Отнася се от средната до към средно късна група. Има бърз старт на развитие, както и много добро развитие в ранните етапи.

Р9610 е от 4 г. в производство. Той се характеризира с дебели кочана, и ако в началната фаза има добри условия, може да образува 18, а дори и 20-редов кочан.

Хибридът е представител на силнодобивните хибриди, казват специалистите. Проблемът при него е, че му трябва много вода. Ако липсва влага, ще образува дебели кочани, но те ще са слабо озърнени.

Хибридът е подходящ за минимални обработки,

при които количеството влага е повече в етапа на наливане на зърното, отколкото при орната технология.

Р9975 е нов хибрид, ще се внедри през 2025 година. Той е високодобивен, от новата генерация. Идеята е да се създават хибриди, които толерират сгъстяване, затова те са със затворени нагоре листа, което предполага, че навлизането на светлина на по-долните етажи е по-лесно, отколкото при старата генерация. Те не са подходящи, когато се прави поливно земеделие обаче.

Препоръките са да се сгъстява посева, ако се контролира влагата, а когато има прогноза, че годината няма да е нормална – да се засява в по-малка гъстота.

Р9889 е най-продаваният хибрид изобщо в България. Държи между 12-15% от площите у нас. Хибридът с най-много 9-ки като показатели, това е причината да обхваща 1/6 от царевичните площите. В момента това е най доброто, което може да предложим селекцията, така че земеделците, които не са го сели, трябва да опитат, съветват специалистите от Corteva Agriscience.

Сухоустойчивост и високи температури са различни неща, разяснява Георги Герджиков. Когато говорим за сухоустойчивост това е възможността на хибрида да създаде добив, дори при по-малко вода в почвата. Високите температури са друг проблем, който води до изгаряне на върха на листата.

Нормално царевицата трябва

да започне да съхне от долу нагоре,

тъй като създавайки добива тя се опитва да пренасочи храната от долните части, които не й трябват, нагоре. Ако съхне отгоре – това е от високите температури - изгарят листа, съответно това е нещо, което може да понижи добива.

В продуктовата листа на Corteva Agriscience са включени и няколко късни хибрида:

Р0023 е средно късен, 450 по ФАО. Зърното му е по-дребно, а кочанът по-тънък. Отдава влагата много бързо. Дори при сухи условия дава добър добив.

Р9944 е от новата генерация. Има събрани листа в горната част, позволява да се сгъстява посевът.

Р0217 е перфектен хибрид от група 490-500 по ФАО. Образува широко отворени листа, много лесно се различава на полето.

...

Колко дълбоко могат да

стигнат корените на растенията

На демополето в Равно поле е направен експеримент, за да се покаже на каква дълбочина могат да стигнат корени на царевицата.

Дълго време не е правен почвен профил, затова ние решихме да опитаме с Р9903 – 430 ФАО, коментира Снежана Проданова. Миналата година ни се обаждаха фермери, които споделиха, че имат царевица без кочани и когато се разкопали корените са установили, че те са плитки, съвсем на повърхността – в 20-сантиметровия слой. Получило се е така, защото в периода на активен растеж храната и водата са били в близост до корена на царевицата. Тя не е имала нужда да направи дълбока коренова система, за да търси вода и хранителни вещества.

Царевицата има брадеста коренова система и три типа корени, като първо пониква със зародишно коренче и след това се развиват стъблените и последно и въздушните корени, които допълнително държат растението изправено. Растението основно се храни от стъблените корени, които са на няколко етажа, като най-долните могат да достигнат и до 2 метра.

Най-дълга е кореновата система в млечна зрелост, от там нататък започва да отпада и да насочва храната към репродуктивния орган – кочана. Направен е опит в САЩ, при който се засява хибрид с дълго ФАО и хибрид с кратка вегетация 75 дни, като растенията се оставят без храна. Установява се, че те развиват почти еднаква коренова система, усвояват много малко азот, колкото успяват да намерят в почвата и накрая като добив са еднакви. Докато, когато са хранени, тогава по-късният хибрид се развива много по-мощно, усвоява много повече азот прави огромна коренова система, докато при ранния хибрид корените са почти наполовина.

Снежана Проданова и Георги Герджиков представиха хибридите царевица от портфолиото на Corteva Agriscience
Снимки: Ваня Велинска
Снежана Проданова и Георги Герджиков представиха хибридите царевица от портфолиото на Corteva Agriscience Снимки: Ваня Велинска