Повечето стопани и хоби-градинари знаят, че киселинността е сред най-важните характеристики на почвата. Въпреки това, за разлика от такива „разбираеми" параметри като плодовитост, рохкавост, механичен състав и т.н., киселинността е най-трудната за разбиране.

Киселинността обаче е един от най-важните параметри на почвата на даден участък или градина, така че ако искате да получите богата реколта или да отгледате цъфтяща градина, ще трябва да познавате поне най-общите термини. Ще се опитаме да обясним всичко на най-простия език.

Киселинно-алкален дисбаланс: какви са последствията? 

И така, киселинността на почвата се характеризира с нивото на концентрация на положителни водородни йони в почвения разтвор. Съкращението pH буквално означава pondus hydrogenii, тоест „тегло на водорода". Колкото по-активни са същите тези Н+ йони, толкова по-киселинен е субстратът и толкова по-ниска е стойността на pH.

Какво означават тези колебания в киселинността (по-висока и по-ниска) за самата почва? Когато киселинно-алкалният баланс в почвата се промени, всички процеси протичат по различен начин и с различна скорост: разтварянето на определени елементи, работата на микроорганизмите и червеите (например, водо- и въздухопропускливостта на почвата), воден транспорт, абсорбция на вещества, коренови косми и много, много повече.

Скала за киселинност. Стабилно pH на почвата 

За по-лесно ориентиране и измерване е приета скала за средна киселинност от 0 до 14, където 7 се приема за неутрално ниво.

Това е:

• pH на неутралните почви е приблизително 7;

• киселинно pH < 7;

• основно (алкално) pH > 7.

Какво означава киселинността на почвата за растенията?

Тъй като всички процеси в почвата протичат по различен начин при различна киселинност, това има пряк ефект върху живота на растенията. Ако при поливане, засаждане или торене на растенията балансът на pH се промени, тогава се променя и нормалният ход на всички процеси в тези растения (усвояването и отделянето на определени елементи, абсорбцията на вода, взаимодействието с почвената микрофлора и др.).

Стабилното pH на почвата е почти основният фактор при тяхното отглеждане, което позволява на всички системи да съществуват комфортно и най-важното, да абсорбират напълно хранителните вещества от околната среда.

В почви с „нелюбима" киселинност растенията се развиват слабо, имунитетът им е отслабен, кореновата система често боледува и изсъхва, а болестите и вредителите атакуват ожесточено културите.

Как да определим нивото на киселинност?

Повечето културни растения предпочитат почва с „почти неутрална" киселинност, около 6-7, тъй като както повишената алкалност, така и екстремната киселинност имат определени (и най-често негативни) последствия.

Въпреки че повечето неутрофилни растения понасят слаби колебания в киселинността на почвата в една или друга посока без затруднения, има култури, за които дори малка промяна в този показател е много „неприятна".

Има и култури, които, напротив, харесват леко повишена или намалена киселинност на почвата.

• Преди да засадите каквото и да е ново растение във вашата зеленчукова или цветна градина, не забравяйте да се информирате за изискванията за нивото на рН.

За да оцените степента на усвояване на важни макро- и микроелементи от растенията и да изберете необходимите торове, както и да разберете дали е необходимо да промените киселинността на почвата в парцела, първо трябва да определите това ниво . Как да стане това?

Т. нар. традиционни методи могат да дадат приблизителна представа за нивото на pH. Например, има индикаторни плевели, които предпочитат почви с различна киселинност, чието изобилие в района може да се използва за преценка на състоянието на почвата:

• предпочитат кисела почва: бяла детелина, киселец, мокрици, киселец, живовляк, мъхове, хвощ и др.

• Обичат алкални почви: коприва, бял равнец, пелин, млечница, жълт кантарион, бял равнец и др.

pH метри: точни стойности на киселинността

Малко по-точни резултати дават индикаторните хартии, които са импрегнирани със специални вещества (лакмус, метилоранж, фенолфталеин). Те могат да променят цвета си в зависимост от киселинността на разтвора.

Повече или по-малко точни стойности за киселинността се дават само от специални устройства - pH метри. Те обикновено са под формата на кутия с екран и измервателна щанга, която трябва да се вкара в рохкава, леко влажна почва на необходимата дълбочина и след минута показанията могат да бъдат отчетени от електронния екран.

• За точност на показанията е препоръчително да се извършват измервания в няколко точки и да се вземат средни данни.

Как да промените нивото на киселинност?

Ако киселинността на избрания парцел земя е категорично неподходяща за вашите градински планове, знайте, че този показател може да бъде променен, ако е необходимо.

За неутрализиране на кисела почва в личните дворове най-често се използват креда, вар, доломитово брашно, пепел; засяват се някои зелени култури (фацелия, бял синап, люцерна, сладка детелина).

• Слабокиселите почви трябва да се деоксидират веднъж на 5-8 години, киселите почви - веднъж на 3-4 години.

Разходните норми на варосъдържащите препарати зависят и от състава на почвата. Леките почви изискват по-ниски дози от препаратите в сравнение с тежките глинести почви. За глинестите почви е по-добре да използвате вар, докато при песъчлива почва, където магнезият обикновено е нисък, се препоръчва използването на варовиково или доломитово брашно.

За да повишите нивото на киселинност на прекомерно алкална почва, пренаситена със соли, използвайте: гипс, торф, мъх сфагнум, „киселинни" торове (пресен оборски тор и др.); мулчирайте с борови иглички, засейте „зелен тор" (рапица, овес, рапица, лупина, детелина, соя, фий).

Алкализацията на почвата не е толкова продължителен процес, колкото обратния процес - дезоксидацията. Ако направите това през есента, през пролетта вече можете да получите желания резултат.

Индикаторът за киселинност на почвата е нестабилен

На едно и също място с течение на времето рН може да се промени значително под въздействието на валежите, поливането, действието на подземните води, прилаганите торове и дори жизнената активност на някои растения. Следователно, мерките за подобряване състава на почвата трябва да се извършват периодично, за да се поддържа оптималното ниво на киселинност за вашите растения.