20 организации изразяват пълна подкрепа за оставането й на поста
Изразяваме категоричното си несъгласие с искането за оставка на г-жа Таня Георгиева, заместник-министър на земеделието и храните и заявяваме своята пълна подкрепа към нея, се казва прессъобщение на 20 земеделски организации.

"Представители на двадесет организации (до момента) от селскостопанския сектор и на земеделската общност, категорично се противопоставяме на неоснователното искане на НАЗ за оставка на г-жа Таня Георгиева. Публикуваната позиция на НАЗ, адресирана до медии и държавни ръководители, е манипулативна и неистинна. Посочените причини за исканата оставка са безпочвени и показват липса на компетентност", пише в съобщението.

Организациите са изпратили отвонето писмо до президента Румен Радев, до премиера Димитър Главчев и до министъра на земеделието Георги Тахов, в което възразяват срещу публикуваната вчера позиция на асоциацията на зърнопроизводителите, настояващи за оставката на Георгиева.

" Г-жа Таня Георгиева е изключително ерудиран експерт с дългогодишен опит и авторитет в бранша. Тя познава в детайл политиките и програмите в сектор Земеделие и изпълнява своите задължения с отговорност и компетентност.

Вместо да бъдат признати, успехите на заместник-министър Георгиева биват представяни като неуспехи. Нейните действия и решения са съобразени с националното и европейско законодателство, безпристрастни към личните интереси и известни нам браншови амбиции за кадруване в сектора.

Компетентността и инициативността на г-жа Георгиева за запазване на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) доведоха до успешни преговори с Европейската комисия (ЕК). Прецедент в управлението на ПРСР е прилагането на нестандартното решение за признаване от ЕК на форсмажорни обстоятелства, с които да се запази бюджетът й. Нейната усилена работа в синхрон с ДФЗ доведе до елиминиране на риска от загуба на средства по ПРСР 2014 – 2020 за 2023 г.

По време на Комитета по наблюдение (КН на ПРСР), чийто председател е именно посоченият заместник-министър, бе одобрено предложението на браншовете от сектор растениевъдството да бъде увеличен бюджета по подмярка 4.1 за напояване. По предложение и решение на този заместник-министър бе увеличен и бюджетът по подмярка 4.1 от прием от 2021 г., което позволи да бъдат финансирани проекти с минимален брой точки. В допълнение към това през юли стартира и прием по подмярка 4.2, чиито бюджет отново бе увеличен в следствие на усилията на зам.-министър Георгиева.

Благодарение на Таня Георгиева стартираха и дълго очакваните приеми по НПВУ. Към момента са одобрени близо 1600 проекта по НПВУ, което красноречиво говори за успех., пише още в съобщението.
С настоящото съобщение изразяваме нашето доверие и подкрепа към заместник-министър Таня Георгиева. "Убедени сме в нейните професионални качества, отговорно изпълнени ангажименти и постигнати резултати, които са в интерес на целия бранш.
Във времена на политическа нестабилност, икономическа криза и тежки климатични сътресения, секторът повече от всякога има нужда от стабилност. Тесните интереси на една браншова организация не бива да влияят на секторната политика", гласи още позицията на 20-те.