Да, ревността е присъщо за вида поведение, като доколко се проявява зависи от индивидуалния характер на котката. Няма как да знаем със сигурност какво мисли или чувства едно животно, дали това, което възприемаме като емоция се усеща по същия начин при тях. Експертите по поведение обаче се обединяват около тезата, че при котките се наблюдава израз на това, което може да се възприеме като човешката ревност. Най-често е породено от териториалността им, която ги кара да се държат по определен начин с обекта на ревност, за да установят социална доминация.

Признаците на ревност

при котките включват физическо препречване за „бариера" между собствениците им и обекта, от който ги ревнуват (друга котка, вещ, човек и т.н.), съскане и ръмжене, драскане, хапане, бутане, маркиране на територия и подобни. Ако котката се държи по този начин, може да бъде както в резултат от ревност така и поради други, различни причини. Затова се свържете със специалист, за да получите сигурна диагноза, мнение и съвети. Ревността сама по себе си е причинявана обикновено от появата на нов индивид в домакинството, внезапни промени на средата, лоша социализация в ранна възраст и/или липса на лично пространство.

Поведението може да стигне по-далеч, ако включва хапане, драскане и посягане, насочени към вас и най-вече към обекта, който предизвиква негативната емоция. Ако държите бебе или сте прегърнали половинката си и котката нахлуе в личното ви пространство, замахвайки с лапа, драскайки ви по краката или катерейки се в скута ви, то държанието ѝ преминава границите на безобидното. Експертите по котешко поведение често определят ревността като

проява на различни видове агресия,

която води до неблагоприятни последствия. Възможно е мяукащият ви приятел да започне да дъвче или драска мебели, килими, завеси и други неща от бита. Може да прояви необичаен интерес към предмети близо до ръба на маса или друга повърхност, избутвайки ги с лапа на земята – това е сигурен начин да изрази недоволство и дори се смята, че котките умишлено го правят за привличане на внимание.

Агресията може да се дължи на йерархичната структура в котешкото поведение, възприемайки се за повече или по-малко доминиращ индивид от други хора и животни. Този вид се нарича още агресия, свързана с контрол на импулсите и признаците за нея включват блокиране на достъпа до мебели и врати, агресивен зрителен контакт, търкане във всичко, до което се е докоснал определен човек, привличане на вниманието, хапане и/или драскане. Смята се, че този вид агресия се проявява от котки, които не могат да разберат дали даден човек представлява заплаха, и от тревожността произтича опит да се запази контрол върху средата.

Вътрешновидовата агресия обикновено се наблюдава между две мъжки котки, но понякога може да е между котки от всякакъв пол и може да се възприеме като ревност на едната котка към другата. Този вид агресия обаче може лесно да бъде овладян. Често тя е свързана с хормоните, така че кастрирането на котките би трябвало да я спре още в зародиш.

Териториална агресия. Подобно на много други животни, котките са особено териториални. Това означава, че когато смятат, че някой или нещо е навлязло в тяхната територия, могат да се държат агресивно. Могат да съскат на „натрапника" или дори да се опитат да го нападнат. Това може да е друга котка, ново бебе в домакинството или гост, когото не са срещали досега. В редки случаи това може да се случи, ако друга котка от домакинството е отсъствала и след това се върне. Големи промени в обкръжението на котката, като нов съсед или преместване в нов дом, също могат да предизвикат това поведение. То може да се случи и когато коте в домакинството достигне полова зрялост и вече се възприема като конкуренция за ресурси.

Ревнуват ли котките от вашите устройства?

Смята се, че котките проявяват ревност, когато се опитват да застанат между вас и това, което правите на десктопа или мобилния си телефон. Те са склонни да сядат на клавиатурата на компютъра, когато се опитвате да пишете, или да се вмъкнат между кориците на книгата, която четете – буквално. Специалистите по животинско поведение, обаче казват, че когато котките проявяват това поведение, те се опитват да търсят топлина, добро разположение/видимост или вашето внимание. Прието е също, че го правят, защото предметът мирише на вас. Хората също така вярват, че котките искат просто да маркират територията си, като в нейния обхват попадат и лични вещи като лаптопът и телефонът ви.

Ако котката застава между вас и това, което трябва да правите, но като цяло е дружелюбна, може просто да я преместите на друго място. Съществуват различни видове примамки, които да занимават животното докато си вършите работата, включително възглавници имитиращи компютър, върху който да се разположи. Ако обаче имате агресивен любимец, ще трябва да вземете мерки, за да се защитавате.

– Ако скочи в скута на някого и след това прояви агресивно поведение, станете и оставете котката да падне, вместо да я бутате.

– Ако агресивно блокира достъпа ви до дадено пространство или предмет, отдалечете се и игнорирайте ситуацията, докато не загуби интерес.

– Дръжте нещо под ръка, за да отвлечете вниманието ѝ, ако прояви агресия.

– Избягвайте ситуации, които предизвикват лошото поведение на котката.

– Избягвайте да ѝ давате котешка трева.

– Помислете дали да не опитате лечение с медикаменти за тревожност.

– Ако две котки са агресивни една към друга, разделете ги и след това бавно ги запознайте отново една с друга, като използвате техники за положително подсилване.

– Давайте лакомства, за да подсилите поведението, което не е агресивно.

– Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар или със специалист по поведението на животните.