Според анализаторите на EastFruit сривът на цените на пазара на праскови продължава, като засяга производителите в южните страни от Европа и Близкия изток, които традиционно получават значителни приходи от износ на тези плодове.

Според Федир Рибалко, международен износител в областта на търговията и логистиката на плодове и зеленчуци, по-нататъшният бърз спад на цените на прасковите в Турция вече е изместил от пазара основния й конкурент. Египет просто не може да си позволи да изнася пресни праскови на толкова ниска цена, тъй като логистиката от тази страна е по-скъпа.

„В Турция експортните цени на нектарините спаднаха до 0,85 щатски долара (франко превозвача), а на прасковите - до 0,75 щатски долара (франко превозвача ). По този начин цената на едро на прасковите в Турция вече е по-ниска от цената на едро на ябълките и то от 1 май, което е абсолютно безпрецедентен случай!", казва Рибалко.

Седмица по-рано цените на едро на прасковата в Турция паднаха до 1,6 щатски долара за килограм. Така само за седмица цените на прасковите и нектарините са спаднали повече от два пъти.

„Ниските цени на прасковите сериозно притесняват производителите в Узбекистан и Грузия. Прасковите и нектарините са едни от най-важните експортни култури за тези две държави. Те се конкурират на външния пазар с праскови от Турция през юни-август. Трябва да се отбележи обаче, че през настоящия сезон износът на пресни праскови от Турция започна много по-рано от обичайното, което може да доведе до съкращаване на турския сезон за износ на праскови и нектарини, особено като се имат предвид тенденциите в цените", казва Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Според участниците на пазара и Грузия, и Узбекистан очакват достатъчно производство на праскови през 2024 г., което може да влоши още повече ценовата ситуация. Също така ситуацията на пазара на праскови и нектарини може да окаже косвено отрицателно въздействие върху търсенето и цените на други плодове.