Като резултат от приложението на продукти на Екофол значително са подобрени биохимичния състав, съдържанието на сухо вещество и захари

В Института по овощарство през 2023 година бе проведен опит с два сорта сливи – Топгигант плюс и Стенлей, третирани с продукти на Екофол в три фази на развитие:

  • в началото на месец май, при напълно развити първи листа (BBCH 19) – с Amino Expert Impuls (250 мл/дка);
  • в края на месец май, по време на нарастване на плодовете (BBCH 72-75) – с Kaliphos (450 мл/дка);
  • в средата на месец юли, по време на нарастване на плодовете и залагането на плодните пъпки за следващата година – с Kaliphos (450 мл/дка) + B (50 мл/дка)

След всяко приложение на продуктите за листно подхранване на Екофол е наблюдавано повишаване на индекса на съдържанието на хлорофил в листата на сливовите дървета спрямо контролни, нетретирани дървета.

Листното подхранване с продуктите на Екофол е оказало положително влияние и върху съдържанието на основни хранителни елементи в листата на двата сливови сорта. По-съществени различия са наблюдавани в съдържанието на азот при двата изследвани сорта и на калий при сорт Стенлей. Торените дървета от двата сливови сорта се отличават с по-добра запасеност с калций. Съдържанието на фосфор, магнезий и желязо при третираните дървета е по-високо, в сравнение с контролните.

КАЧЕСТВО НА ПЛОДОВЕТЕ

При проведения биометричен анализ ясно се вижда влиянието на продуктите за листно торене върху размера на плодовете. Масата на плодовете при сорт Топгигант плюс е увеличена с 26,1%, а при сорт Стенлей – с 20,4%.

Торенето с продуктите на Екофол оказва влияние и върху биохимичните показатели на сливите. При торените дървета плодовете са с по-високо съдържание на сухо вещество (°Brix) – при сорт Стенлей увеличението е с 4,1%, а при сорт Топ Гигант плюс – с 12%. Отчетено е и увеличение на захарите (обща, инвертна и захароза) в резултат на листното торене, както и по-ниски стойности на киселините.

ТВЪРДОСТ НА ПЛОДОВЕТЕ

Между съдържанието на разтворимо сухо вещество (Brix), захарите в плодовете и твърдостта на плодовото месо съществува зависимост. По принцип, колкото по-високо е съдържанието на сухо вещество, по-високо е съдържанието на захари, а твърдостта на плодовете намалява. И в случая е направено много интересно наблюдение: Въпреки че плодовете на торените дървета са по-едри и сочни, с по-високо съдържание на сухо вещество и захари, разликите в твърдостта на плодовото месо са минимални и статистически незначителни. Това показва, че повишаването на захарите и подобряването на химичния състав на плодовете след листното торене с продукти на Екофол не е за сметка на понижаване на качеството им по отношение на тяхната твърдост.

ЛИСТНОТО ТРЕТИРАНЕ

ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШАВА ДОБИВА

Полученият среден добив от Стенлей е характерен за вида, встъпил в пълно плододаване. По-ниските добиви от Топгигант плюс се дължат на по-младата възраст на дърветата (7 г.) и по-малките им размери в сравнение с дърветата от сорт Стенлей. При двата сорта е ясно забележима тенденцията за повишаване на добивите при дърветата, при които са приложени листните торове. При сливите от сорт Топгигант плюс добивът е с 20,2% по-висок, а при сорт Стенлей – с 19,2%.

ИКОНОМИЧЕСКА РЕНТАБИЛНОСТ

Извършените опити в Института по овощарство още веднъж показаха, че прилагането на листни торове и биостимулатори на Екофол повишава качеството и добива.

С приложената схема на торене бе подобрен биохимичният състав на плодовете и съдържанието на разтворимо сухо вещество и захари. По-високото съдържание на захари повишава рандемана при сушенето на плодовете, а заедно с това се улеснява технологичния процес и се подобрява качеството на готовия продукт. При производството на компот, нектар и конфитюр по-високото захарно съдържание в плодовете води до по-малък разход на добавена захар в готовия консервиран продукт.

Както при череши и праскови (отчетите също са публикувани), така и при сливите, има тенденция за повишаване на добивите от висококачествените плодове. 

Размери на плодовете, получени от сорт Топгигант плюс
Размери на плодовете, получени от сорт Топгигант плюс
Среден добив от дърво
Среден добив от дърво