Като резултат от приложението на продукти на Екофол значително са подобрени биохимичния състав, съдържанието на сухо вещество и захари
В Института по овощарство през 2023 година бе проведен опит с два сорта сливи – Топгигант плюс и Стенлей, третирани с продукти на Екофол в три фази на развитие:
- в началото на месец май, при напълно развити първи листа (BBCH 19) – с Amino Expert Impuls (250 мл/дка);
- в края на месец май, по време на нарастване на плодовете (BBCH 72-75) – с Kaliphos (450 мл/дка);
- в средата на месец юли, по време на нарастване на плодовете и залагането на плодните пъпки за следващата година – с Kaliphos (450 мл/дка) + B (50 мл/дка)
След всяко приложение на продуктите за листно подхранване на Екофол е наблюдавано повишаване на индекса на съдържанието на хлорофил в листата на сливовите дървета спрямо контролни, нетретирани дървета.
Листното подхранване с продуктите на Екофол е оказало положително влияние и върху съдържанието на основни хранителни елементи в листата на двата сливови сорта. По-съществени различия са наблюдавани в съдържанието на азот при двата изследвани сорта и на калий при сорт Стенлей. Торените дървета от двата сливови сорта се отличават с по-добра запасеност с калций. Съдържанието на фосфор, магнезий и желязо при третираните дървета е по-високо, в сравнение с контролните.
КАЧЕСТВО НА ПЛОДОВЕТЕ
При проведения биометричен анализ ясно се вижда влиянието на продуктите за листно торене върху размера на плодовете. Масата на плодовете при сорт Топгигант плюс е увеличена с 26,1%, а при сорт Стенлей – с 20,4%.
Торенето с продуктите на Екофол оказва влияние и върху биохимичните показатели на сливите. При торените дървета плодовете са с по-високо съдържание на сухо вещество (°Brix) – при сорт Стенлей увеличението е с 4,1%, а при сорт Топ Гигант плюс – с 12%. Отчетено е и увеличение на захарите (обща, инвертна и захароза) в резултат на листното торене, както и по-ниски стойности на киселините.
ТВЪРДОСТ НА ПЛОДОВЕТЕ
Между съдържанието на разтворимо сухо вещество (Brix), захарите в плодовете и твърдостта на плодовото месо съществува зависимост. По принцип, колкото по-високо е съдържанието на сухо вещество, по-високо е съдържанието на захари, а твърдостта на плодовете намалява. И в случая е направено много интересно наблюдение: Въпреки че плодовете на торените дървета са по-едри и сочни, с по-високо съдържание на сухо вещество и захари, разликите в твърдостта на плодовото месо са минимални и статистически незначителни. Това показва, че повишаването на захарите и подобряването на химичния състав на плодовете след листното торене с продукти на Екофол не е за сметка на понижаване на качеството им по отношение на тяхната твърдост.
ЛИСТНОТО ТРЕТИРАНЕ
ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШАВА ДОБИВА
Полученият среден добив от Стенлей е характерен за вида, встъпил в пълно плододаване. По-ниските добиви от Топгигант плюс се дължат на по-младата възраст на дърветата (7 г.) и по-малките им размери в сравнение с дърветата от сорт Стенлей. При двата сорта е ясно забележима тенденцията за повишаване на добивите при дърветата, при които са приложени листните торове. При сливите от сорт Топгигант плюс добивът е с 20,2% по-висок, а при сорт Стенлей – с 19,2%.
ИКОНОМИЧЕСКА РЕНТАБИЛНОСТ
Извършените опити в Института по овощарство още веднъж показаха, че прилагането на листни торове и биостимулатори на Екофол повишава качеството и добива.
С приложената схема на торене бе подобрен биохимичният състав на плодовете и съдържанието на разтворимо сухо вещество и захари. По-високото съдържание на захари повишава рандемана при сушенето на плодовете, а заедно с това се улеснява технологичния процес и се подобрява качеството на готовия продукт. При производството на компот, нектар и конфитюр по-високото захарно съдържание в плодовете води до по-малък разход на добавена захар в готовия консервиран продукт.
Както при череши и праскови (отчетите също са публикувани), така и при сливите, има тенденция за повишаване на добивите от висококачествените плодове.
Коментари