Кампанията за дини в Алмерия е в ход с все още ограничени количества. Студеното време забавя производството в момент, в който европейските търговски вериги започват да проявяват интерес към испанския продукт, информира FreshPlaza.

„Започнахме да събираме реколтата и да търгуваме с дини в средата на април", казва Хосе Антонио Баньос, президент на Ejidomar. „Досега имаше значително предлагане на дини от Централна Америка, а цените бяха значително по-ниски в сравнение с миналата година. Средните цени обикновено варират между 0,40 и 0,50 евро за килограм, докато преди година те бяха между 0,80 и 1,00 евро."

„Сега големите европейски дистрибуторски вериги освобождават място по рафтовете за испанската диня, но студеното време забави производството: имаше внезапен спад на температурите . След една доста топла зима, сега, когато сме в средата на пролетта, изглежда, че зимата се връща", казва Баньос.

„Тъй като производственият процес е забавен, а търсенето започва да расте, в много случаи дините се берат по-рано и с по-малки размери. Въпреки това, търсенето все още е предназначено да нарасне много повече, когато времето отново се затопли. Именно тогава очакваме цените да се възстановят, особено като се има предвид, че площите с дини в Алмерия са намалели с между 7 и 10 % в сравнение с миналата година", казва президентът на Ejidomar.