Въпрос на читателя Пенко Атанасов от вилна зона край Бургас:

Градушка удари лозето и има пречупени зелени части. Какво да се направи?

Отговор:

Тази година, въпреки многократните усилия на специалистите , изстрелващи градобитните ракети, стопаните на немалко насаждения докладваха, че градините им са пострадали от валежите с ледените топчета.

Това се отнася и за немалко лозови насаждения, за които сега хоби лозари казват, че са притеснени и задават въпроса как точно трябва да постъпят, за да елиминират до минимум нанесените поражения.

В лозарската наука има цяла глава, посветена на грижите за лозовите масиви, които са претърпели повреди от градобитните валежи, като много зависи от периода на падане на дъждовете.

А по принцип е факт и това, че голяма част от лозовите масиви в нашата страна се намират в райони, където често падат градушки.

Какво трябва да се знае от

хоби-лозарите в тези райони?

Първият риск е болестта бяло гниене. Това е заболяването, което най-често се проявява непосредствено след като е преминала градушка. Затова първо трябва да се направи пълен преглед на лозите и да се прецени до каква степен са увредени и има ли ги симптомите на споменатото заболяване, за което ще обясним в друг брой.

Какво трябва да се направи веднага?

За да проведем предварително успешна борба с бялото гниене трябва да постъпим така:

Необходимо е бързо и напълно отстраняване и изгаряне на повредените части, които са източник на заразата.

Задължително е най-късно до 16 часа след падането на градушката лозите да се напръскат с 2% бордолезов разтвор или като се използват други продукти за растителна защита, които задължително съдържат активно вещество с меден сулфат.

Резитбата в такива моменти също става едно от най-важните практически мероприятия, което трябва да се приложи, за да помогнем на растенията да се възстановят след градушката.

Каква да бъде резитбата?

Основната цел на работата с ножицата е на първо място да се възстанови формировката, по която отглеждаме нашите лози, и тя да се направи така, че да гарантираме получаването на реколта от грозде, дори и тя да е по-малка от други години.

В крайна сметка лозарят трябва да осигури възможно най-нормалното плододаване за настоящата и следващата година.

Всичко, което трябва да се свърши по-нататък зависи и от това каква е била интензивността на градушката и кога е паднала.

Характерът и степента на повредите също в много голяма степен зависят и от фазата на вегетацията на лозите по времето, когато е паднал леденият валеж.

Ето защо, преди да се предприеме резитба, трябва професионално да се прецени какви повреди са нанесени.

Трябва да се има предвид и това, че при еднаква интензивност на градушката повредите върху лозовите растения са толкова по-малки, колкото по-късно е паднала. Повредите от късните градушки за сметка на това, разбира се, са най-силни по гроздовете.

След градушка възстановителна резитба може да се проведе, когато все още растежът на летораслите е интензивен, както е сега, но не по-късно от края на юни. Тогава плодните пръчки се премахват, а зелените леторасли от старите чепове се режат пак на чепове.

Целта е общият брой на чеповете да може да осигури нормално гарниране на кордоните по-нататък и наличието на оптимална листна площ. Но също така и да има налице възможности за натоварване при резитбата през следващата година.

Правило в лозарството още е след образуването на зърната, резитба на зелено за възстановяване след градушка да не се извършва.

Това може да стане само по изключение, когато градушката е паднала в началото на юли или е била много силна и е изпочупила напълно летораслите.

Когато повредите по зелените леторасли са незначителни, не се препоръчва извършване на резитба, защото от летните пъпки обикновено покарват колтуци, които до края на вегетацията достигат нормална дължина и узряват добре. Смятаме, че сегашната градушка, която падна, е такава.

За да се създадат по-благоприятни условия за възстановяване на лозята през следващата година, когато повредите са по летораслите, развили се от чепове (при ранни, но по-слабо интензивни градушки) трябва да се намали с малко общото натоварване на лозите: това става чрез скъсяване на плодните пръчки, а дори понякога се налага да се премахнат някои плодни пръчки изцяло.

Това ще помогне да се засили растежът на летораслите.

Важно!

Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, което често може да предизвика дори доста силно засенчване в зоната около кордоните, а тогава летораслите не успяват да узреят до края на вегетацията.

Освен това летораслите и другите части се нападат по-силно и по-често от оидиум. В такива случаи зелената операция филизене на излишните леторасли става наложителна, защото по този начин се създават по-добри условия за опазване на новия прираст от болести и неприятели.

Наложително?

Когато след градушка не се извърши резитба на зелено, необходимо е през следващата година за плодни звена (пръчки и особено за чепове) да се подбират пръчки, които не са повредени или са повредени най-слабо.

С особено внимание трябва да се извърши резитбата на младите лозя, които са в процес на формиране и са пострадали от градушка.

При силно изразени повреди, когато и тъканите около раните са пострадали и некрозирали, пръчките не трябва да се оставят за бъдещи стъбла или кордони.

При по-слаби повреди, ако раните са калусирани и дървесината е добре узряла, едногодишните пръчки се запазват и се извършва нормална резитба за формиране на лозите.

Задължително!

Във всички случаи обаче при лозя, които са бити от градушка и независимо от степента й, се налагат задължителни целогодишни операции:

В този списък влизат правилно и редовно торене, напояване при нужда, редовни окопавания, редовна и своевременна борба с болестите и неприятелите.

Всички те ще помагат за нормалното възстановяване на лозите и за по-доброто узряване на дървесината.

А иначе пак повтаряме и потретваме, че след градобитен дъжд сега, веднага при първа възможност трябва да се напръска с бордолезов разтвор или с меден препарат! И ще се чака лозата да си пусне леторасли от спящите пъпки!