Инес ЗЛАТАНОВА

Един пристъп на котешка астма може първоначално да бъде преценен като просто поредната погълната топка косми или къс храна, която е попаднала в кривото гърло. Повтарящите се периоди на кашлица обаче, вероятно ще привлекат вниманието на собственика. В ранните си стадии астмата може да накара котката да кашля и след това да изглежда сякаш няма проблем, но това е прогресивно състояние, което изисква лечение. Кашлящ любимец трябва да бъде прегледан от ветеринарен лекар, за да се диагностицира проблемът и да се осигури подходящо лечение на състоянието.

Симптоми

Подобно на човешката астма, котешката е предизвикана от алерген респираторно състояние, което причинява затруднено дишане. Имунната система на някои котки реагира прекомерно на вдишван алерген. Получената реакция причинява свръхпроизводство на вещества в кръвния поток, които причиняват интензивно възпаление в дихателните пътища. Ранните признаци на болестта може да са трудни за откриване и сериозните пристъпи може да не се случват често. Симптомите са склонни да стават по-разпространени и по-забележими с течение на времето. Те включват хрипове, умора, кашляне, задух и други. Един симптом, който разграничава котешката астма от попаднали космени топки в гърлото, или други физически препятствия, е звукът от слаби хрипове, когато котката ви диша, което може да се чува по-добре след енергична игра или бягане. Подутите и възпалени дихателни пътища отделят излишна слуз и след това се свиват, което затруднява дишането на четириногото. В резултат на намаления прием на кислород котката ще се измори бързо.

По време на пълен астматичен пристъп котката ще има склонност да се прегърби ниско към земята с протегнати врат и глава, за да помогне за изчистване на дихателните пътища от слуз. Тя може да киха, да кашля, да се задавя или дори да повръща и/или отделя пенлива слуз. Астматичните пристъпи могат да бъдат животозастрашаващи и котка в пълен пристъп трябва незабавно да бъде отведена на ветеринарен лекар. Дори такава, която показва един или два от ранните симптоми, трябва да бъде прегледана. След като бъде диагностицирана, има неща, които можете да направите, за да ѝ помогнете по време на една от тези атаки.

Причини

Много от същите алергени, отговорни за човешките астматични пристъпи, също могат да предизвикат това състояние у мъркащите любимци, включително цигарен дим, мухъл или влага, домакински препарати, прах, цветен прашец и т.н. Стресът може или да причини, или да влоши пристъпа. Поради тази причина винаги трябва да се опитвате да останете възможно най-спокойни, когато котката има астматична атака.

Вашият ветеринарен лекар ще използва няколко теста, за да диагностицира заболяването. Най-често срещаните инструменти включват:

- Набор от кръвни тестове, които ще помогнат на ветеринаря да оцени цялостното здраве на четириногото, да изключи други заболявания и да идентифицира наличието на възпаление в тялото;

- Рентгенография на гръдния кош, наричана още торакална рентгенография - тази диагностика ще помогне за визуализиране на всякакви аномалии в белите дробове, като области на хронично възпаление или необичайно натрупване на течност. Понякога котките с астма разкриват ярки разклонени модели, наблюдавани на техните рентгенови лъчи. Това е показателно за натрупване на възпалителни клетки в дихателните пътища;

- Бронхоалвеоларен лаваж (BAL): Тази процедура се извършва чрез вкарване на ендотрахеална тръба в трахеята на котката под обща анестезия. Това позволява на вашия ветеринарен лекар директно да вземе проба от течностите, налични в дихателните пътища на любимеца. Освен астма, BAL може да диагностицира и други заболявания на белите дробове. Недостатъкът на BAL е, че изисква обща анестезия, която не се препоръчва за котка, която изпитва тежък респираторен дистрес или заболяване.

Лечение

Основните и най-често срещаните стратегии за лечение на котешка астма включват стероид, който помага за намаляване на възпалението в дихателните пътища и бронходилататор, който поддържа дихателните пътища отворени, така че животинката да може да диша по-лесно. Понякога тези лекарства се дават през устата, но друга форма на приложение е с дозиращ инхалатор, който се прилага през специална маска. Предимството на прилагането на аерозолни стероиди пред хапчета и инжекции е, че те отиват директно в белите дробове, а не в цялото тяло, като по този начин създават по-малко странични ефекти. Ако вашата котка има по-тежки атаки, отколкото смятате за нормални, посетете ветеринарен лекар за повторна оценка и евентуално коригиране на предписанието на лекарствата.

Прогнози

Котешката астма е хронично, прогресивно заболяване, което не се лекува. Вашият ветеринарен лекар ще работи за разработването на текущ план за управление на лекарствата, за да поддържа котката ви възможно най-здрава до края на живота ѝ. След като котката бъде диагностицирана с астма, имате няколко възможности за промени в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на повтарящите се астматични пристъпи, в зависимост от тежестта на случая. Първото и най-очевидно нещо, което трябва да направите, е да се опитате да елиминирате алергените от околната среда, които причиняват респираторен дистрес на вашата котка. Както при повечето котешки здравословни проблеми, ключът към успешното лечение на астмата е да познавате четириногото си добре, да държите очите и ушите си отворени за промени в дишането, да давате предписаните лекарства и да получавате ветеринарна помощ.

Превенция

Мъркащият любимец може да стане астматик, ако живее в среда с алергени, които предизвикват прекомерна реакция на имунната система. За да намалите риска от развитие на астма може да предприемете превантивни мерки, като намаляване на пушенето на закрито в присъствието на котката, отстраняване на мухъл и плесени у дома, ограничаване на праха във въздуха чрез пречистване и т.н. Може да започнете да използвате екологично чисти почистващи продукти и да се въздържате от ароматизатори за въздух, и дрехи. Сменете глинената котешка тоалетна с дървена или хартиена, без добавен аромат.

Котешко кихане
Котешко кихане